fredag 26 april 2019

Asta recenserar "Historieläraren" av Matt Haig

Historieläraren (pocket)

Mina inlägg med bokrecensioner är de som får i särklass minst antal läsare och så gott som aldrig några reaktioner. Själv tycker jag nästan att de är roligast att skriva, de har blivit till inlägg helt för min egen skull. Men om du är här och läser det här så säger jag välkommen och jag vill verkligen rekommendera dej den här romanen. "Historieläraren" av Matt Haig.

Matt Haig född 1975 har jag tidigare aldrig läst något av men han har författat fler, både till barn och till vuxna. Han har en historia av att som ung lidit av depressioner och självmordstankar, en klokhet som jag tycker genomsyrar romanen vi nu skall tala om.

"Historieläraren" är en riktig roman. Det är en sådan bok som passar att läsa och diskutera i bokcirklar och jag blir extra deppig att inte ha någon sådan när jag läst en roman som denna.
Tom Hazard bär på en hemlighet. Han ser ut som en hyfsat stilig fyrtioettåring men har i själva verket levt sedan den 3:e mars 1581.
Han är på intet sätt odödlig men han har en sjukdom som gör att han åldras ungefär 1 år vart 15:e år. Han är ingen dagslända som oss andra, han är en albatross eller alba som det med kallas. 
Han har upplevt häxjakterna, spelat med Shakespeare och sett Josephine Baker dansa. Har har genomlevt hungersnöd, pesten, världskrigen.
Nu lever han i dagens London och arbetar som historielärare.
Han sörjer sitt livs stora kärlek som dog på 1600 talet och letar efter sin dotter med samma sjukdom som varit försvunnen sedan han övergav henne som barn.
Han lever efter regeln att flytta vart åttonde år för att inte väcka misstankar kring att han inte förändras och han följer den viktigaste av alla regler för albor, att inte bli förälskad.
"Historieläraren" är en roman om att allting upprepas, om kärlekens villkor, om rädsla för tid och hur det ibland kan ta en livstid att lära sej leva.

Låter det fånigt? Konstigt?
Det är det inte. Det är originellt, välskrivet, trovärdigt och fantastiskt bra.
Jag ger Matt Haigs "Historieläraren" en 5:a.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Låter intressant. Ska försöka läsa den.

    SvaraRadera
  2. Jag läser alla dina recensioner och har upptäckt flera guldkorn via dem. Tack <3

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare