onsdag 26 februari 2020

Så otroligt sorgligt.


I går kom domen i Tingsrätten kring det uppmärksammade fallet mot en barnmorska. Hon förlöste en gosse som överlevde men som ådrog sej hjärnskador och som ca ett år senare avled. IVO har granskat fallet och riktat hård kritik mot barnmorskan på flera punkter. Därefter gjorde föräldrarna en polisanmälan. Barnmorskan dömdes av Tingsrätten för Grovt vållande till kroppsskada. Hon fick villkorligt straff och dagsböter. Länk till en av artiklarna om detta här.
Detta är en tragedi för samtliga inblandade. Mina tankar går till föräldrarna som förlorade sitt barn och till en kollega som för alltid får bära detta med sej.

Lisa Bjurvall, journalisten bakom BB-upproret, har en Instagramprofil.
På det kontot skrivs och jag citerar:
"Kvinnor, både intervjuade i BB-krisen och inte, har hört av sig till mig i mängder sedan Elliot-domen igår och undrat om de har chans till upprättelse.
Kör på säger jag, stäm och anmäl- vi kan inte ha ett rättslöst land för just spädbarn och gravida!"


Detta att sjukvårdspersonal anmäls till polis och åtas har hittills varit ovanligt i vårt land, jag känner bara till några fall. Vi talar nu om när en sjukvårdspersonal anklagas för att i sitt yrkesutövande varit oskicklig, inkompetent eller gjort grova misstag och inte när det handlar om en brottslig handling.
Det normala förfarandet när en allvarlig händelse inträffat är att IVO utreder saken och att det framförallt letas fel på systemnivå snarare än enstaka syndabockar. Trots det händer det så klart att sjukvårdspersonal blir av med sin legitimation, på prov eller för gott. IVO anmäler till HSAN om de finner skäl till att något sådant skall vara aktuellt. Ungefär så tror jag att det går till.
Detta system är något som gagnar alla och inte minst personal och anhöriga.
Genom att söka efter systemfel och inte syndabockar säkerställs en öppenhet och transparens i vården. Lärdomar kommer fler till gagn och risken att den som felat skall mörka för att rädda sitt eget skinn minskar.
Vart vi hamnar om patienter och anhöriga börjar polisanmäla (polisen i all ära men de har ingen medicinsk kompetens) vågar jag inte riktigt tänka på?
Kanske som i USA där personalen betalar svindyra försäkringar för ev stämningar och där sjukvård genomförs "för säkerhet skull."

Jag tänker oxå att den här hätskheten och tonen som "BB-krisen" har inte gynnar någon. "Kör på säger jag, stäm och anmäl..."
Först vill jag säga att Sverige har en förlossningsvård i världsklass.
Det är inget rättslöst land för spädbarn och gravida.
Jag vill betona att svenska barnmorskor har en utbildning som står sej väl internationellt.
Vi har en mkt låg mödra och barndödlighet och andelen svåra bristningar har sjunkit de senaste åren. Källa Läkartidningen
De allra flesta kvinnor som genomgått en förlossning får ett friskt barn och går nöjda ut i livet. Kvinnor som fått korrekt diagnostiserade och suturerade bristningar har sällan problem.
Men med det sagt så finns det fortfarande problem, främst i form av tillgänglighet på vårdplatser i storstadsregionerna och avstånd i norra Sverige.
Bristen på barnmorskor ökar, kanske framför allt inom förlossningsvården.
Barnmorskor har länge kämpat för 1 till 1 vård, dvs en kvinna i aktiv förlossning per barnmorska därför att man vet att det är viktigt både ur säkerhet och trygghetsperspektiv.
Udda tider, helger och storhelger. Stress, komplexa situationer, otillräcklighet.
Så kan arbetet som barnmorska på en förlossningsavdelning beskrivas.
Samtidigt som det, förstås, är världens roligaste och mest tillfredsställande jobb att få se föräldrar födas och välkomna nya världsmedborgare till jorden.
Risken med den här domen och med Lisa Bjurvalls hetsande om att anmäla är att allt fler barnmorskor söker sej bort ifrån förlossningsvården och att det blir svårare att rekrytera nya.
Risken är att patienterna blir än mer lämnade på kompetens och närvaro vilket jag antar att vi alla tycker vore förödande.
Barnmorskorna förlorar på denna ton i debatten men de gravida kvinnorna förlorar än mer.

Vem skall egentligen vilja arbeta med ett så komplext och stressfyllt yrke om ett misstag kan leda till polisanmälan, uthängning och dom?
Jag vet i alla fall att det stukat min arbetslust rätt så rejält.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare