söndag 28 juli 2019

Asta recenserar "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson.


En helt vanlig familj




13:e boken för i år. "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson.


"De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.
Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra."

Till sin idé påminner "En helt vanlig familj" om Malin Persson Giolitos "Störst av allt" men detta är en egen historia, uppbyggd på annat vis och berättad med annan röst. Jag tycker den står sej bra och upplever aldrig att den känns som ett plagiat.
Romanen berättas i tre olika delar. Först ut är pappan, sedan Stella och sist mamman. Samtliga tre röster känns trovärdiga och det är lätt att känna sympati med dem alla tre. Boken har driv och är spännande i all sin lågmäldhet, den är vad man kan kalla en riktig "bladvändare." Att jag halvvägs in i boken kunde lista ut stora delar av slutet spelar ingen roll för läsupplevelsen.

Den väcker en hel del tankar, inte minst frågan: Vad är man beredd att göra för sitt eget barn? En hel del. Mer än man tror innan skulle jag gissa.

Betyg: Velar lite men det får nog sluta på en stark 4:a.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare