fredag 5 februari 2016

Lite mer om amning efter kommentarer jag fick.



Jag fick två kommentarer kring amning och svårigheter med amning som jag vill spinna vidare på.
Titt som tätt, överallt, hör jag om mammor som av vården känt sig tvingade att amma, pressade att fortsätta försöka trots svårigheter och som tyckt sig blivit bemötta som att endast den ammande mamman är en riktig och duglig mamma.
Jag hör vad ni säger och jag varken kan eller vill ta ifrån er den upplevelsen.
Tvärtom är jag glad över alla samtal och diskussioner, alla synpunkter och förtroenden som jag får ta del av och reflektera kring då jag tror att det hjälper mej i mitt kommande arbete som barnmorska.
Så delge mej gärna era tankar kring graviditet, förlossning, amning, klimakterium, aborter, preventivmedel och annat som har med kvinnans sexuella och reproduktiva hälsa att göra.

Att amma är naturligt. Alla däggdjur gör det. Det är på många platser även för människan en absolut förutsättning för överlevnad än idag.
Men bara för att något är naturligt så är det inte per automatik enkelt.
För en del mammor och för en del barn innebär det så mycket svårigheter, så mycket fixande och trixande och så mycket oro att det inte är värt det. Att det blir något som fjärmar barn och mamma ifrån varandra snarare än binder dem samman.
Det kan bero på en mängd saker men den absolut viktigaste tror jag är felaktig/ otillräcklig eller splittrad information i början.
Inställningen till amningen, förebilder inom amning, självkänslan kvinnan har, det sociala stödet runt omkring, korrekt rådgivning och stöttning från professionen är alla viktiga bitar för att det skall fungera.
För så här ÄR det. Nästan alla mammor kan amma och alla barn kan suga under förutsättning att det inte finns något anatomiskt fel. Sedan kan det finnas andra orsaker som inte gör amning lämplig, tex medicinering mor måste stå på, tidigare sexuella övergrepp som kan göra amningen allt för obehaglig, praktiska hinder osv.

Förutsättningarna för amningen är i teorin enkla.
Närhet, hud mot hud, får amningshormonerna att rusa. Stimulering av bröstvårtorna genom barnets mun och/ eller en pump lägger in beställningen på mjölken.
Ju mer hud mot hud barnet ligger och ju oftare brösten stimuleras desto bättre förutsättningar.
I början är mjölkinställningen extremt känslig eftersom hormonpåslaget är som störst. Kroppen reagerar och svarar direkt. Suger barnet ofta stimuleras mer mjölk, är brösten spända och inte pumpas ur/ ammas ur talar det om för kroppen att minska produktionen.
Gas å broms. Hela tiden.
I början skall man därför amma var tredje timma dygnet runt... minst. Barnet får väckas om det sover över. Pappa skall inte tillmata ett mål för att mamma ska få sova.
Tillmatas barnet med tillägg så blir det mindre hungrigt och suger inte lika ofta/ intensivt och vad händer då? Jo produktionen minskar.
Ett barn som verkar hungrigt eller går ner för mycket i vikt skall ammas oftare.
Redan någon timma efter amning har det mesta av mjölken fyllt på sig igen och brösten blir aldrig helt tomma.

Amningen har en mängd fördelar mot tillägg.
Det är en skyddsfaktor mot plötslig spädbarnsdöd, det utgör ett skydd mot akuta öroninflammationer, övre luftvägsinflammationer, diarréer, småbarnsastma, förstoppning, fetma, diabetes och glutenintolerans. Det skyddar mamman och minskar riskerna för diabetes typp II, bröst och äggstockscancer.
Det ger tröst, näring och närhet.
Var och en gör som den vill. Kvinnor som inte vill amma eller som finner det för besvärligt trots råd och information skall självklart respekteras. Tilläggen som finns idag håller hög kvalitet och det viktigaste för ett litet barn är ändå närhet och kärlek. Men! professionen måste våga stå fast vid att amningen har en mängd fördelar som tillägg inte har.
Vi kan inte säga att "det ena är lika gott nog som det andra" eller "det spelar ingen roll" för det är inte sant. Forskningen finner hela tiden fler och fler fördelar och vi förstår allt mer kring vilket skydd och vilka funktioner bröstmjölken har.

Till Nina som kommenterade.
Jag vet inte varför det blev som det blev för er. Jag tror på för lite/ felaktig information snarare än att det var något fel på din mjölkproduktion eller att din tjeja inte kunde suga.
Nu blev det ju bra ändå och du känner dej nöjd med er lösning och DET är det allra viktigaste.
Till Annanas som kommenterade.
Information från lekmän och att ta del av andras amningsupplevelse kan vara både positivt och negativt.
Jag tycker att du, om du vill amma, ska gå in med föreställningen om att det självklart kommer att fungera. Du kommer att få massor av hjälp på BB, det finns en amningsmottagning du kan vända dig till efteråt, och jag finns gärna här som ett bollplank och en extraresurs om någonting krånglar.

Puss/ Asta

3 kommentarer:

  1. Låter vist det du skriver, som vanligt.

    Angående detta med att ta del utav andras amningshistorier så upplevde jag det som både positivt och negativt, vilket du också skrev. Jag fann alla dessa åsikter om att det var så djävla mysigt hela tiden väldigt provocerande, t.ex. Men så var jag bitter och verkligen avskydde amningen (med undantag för att det var praktiskt i de flesta lägen) och härdade i princip bara ut tills sonen kände sig redo att sluta... vilket tog två år :P Men så fann jag även likasinnade och massvis med tips om hur jag kunde underlätta det hela, så det gäller att sålla och finna sig i att det inte är lika för alla.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker fortfarande att amning hade varit att föredra om det hade funkat. För att hålla på med flaskor med tillägg är skitmeckigt! Det ska steriliseras flaskor och kokas vatten, värmas och styras. Dessutom är det svindyrt!
    Jag rekommenderar alla att amma men hade själv velat höra från fler att det faktiskt kan vara väldigt svårt även om man gärna vill!
    Att det blev som det blev för oss var till att börja med Toras teknik, och då blev hon så trött av att försöka utan att det kom nåt att hon somnade. Då stimulerades ju inte mjölktillförseln. Tillslut fick vi såna 'nappar' att sätta fast på bröstvårtan och då gick det bättre men då var jag redan så ärrad psykiskt att det liksom aldrig blev bra.
    Önskar jag hade fått en andra chans med Ebbe men det blev ju inte så heller...

    SvaraRadera
  3. Puss på dig. Klart att jag kommer att utnyttja dig.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare