fredag 23 augusti 2019

I urval

 Bildresultat för linnea classon


Linnea Claeson skrev ett inlägg på Instagram om vad det inneburit att vara flicka och kvinna. Inlägget skrev hon för flera år sedan men repriserade och det fick mej att sorgset tänka att det finns inte en enda kvinna som inte känner igen sej. Inte en enda kvinna som inte varit med om det samma eller värre.

Här är min egen genomgång. I urval, allt är inte med. En del blir tjatiga upprepande, en del har fallit i glömska. Det är personligt, rent av privat, men jag skäms inte.
Skammen är inte min att bära.
Skammen skall placeras där den hör hemma.
I samtliga fall nedan utom ett har förövaren varit man. I nästan alla fall har de varit svenska pojkar/män.
Inte för att svenska pojkar/ män är värre utan för att vi bor i Sverige och därmed är de överrepresenterade. För mej har det inte spelat nån roll.


När jag var 4-5 år var det pojkar på gården som slogs och retades och som gjorde att jag inte vågade gå ut alltid.

När jag var 6 år och gick på dagis drog pojkarna mej i håret och knuffade omkull mej och både fröknarna och mamma sa att "det var för att de tyckte om mej."

När jag var 7 och började skolan fick jag ofta höra att jag hade "n*gerläpp" och tjock rumpa.

När jag var 9 år kysste min ingifta morbror mej och tog på mina begynnande bröst medan han väste att "jag var så sexig."

När jag var 11 år fick jag springa hem från skolan, till kompisar och affären förr att killar några äldre var elaka. Man kunde bli omringad och kallad för öknamn, få mössan avsliten, bli puttad eller mulad med snö.

När jag var 12 år blev jag våldtagen av två killar fem-sex år äldre än mej.
De band fast mina handleder och turades om.
Efteråt skrattade de och klappade om mej och fick mej att känna att det var mitt fel, att jag var barnslig som blev ledsen.
Det var det året som vi var ett gäng ungar i nedre tonåren som brukade hänga hos "äckelgubben" som alltid hade porrfilmer på tv'n och som kladdade på oss. Vi fick nånstans att vara, cigaretter å sprit.
Hade en jämnårig vän som sålde sej till män, fyra-fem gånger så gamla som oss, och där jag var med som sällskap. Tack å lov var jag bara med som sällskap.

När jag var 13 år var jag hemma hos en man i tjugoårsåldern som fyllde mej med öl, satte på mej framlänges och baklänges och satte mej sedan på en spårvagn själv... där jag tuppade av.
Det var även det året som jag blev upplockad av en man... minns bara att han var "gammal" som tvingade mej runka av honom i skogen medan jag trodde han skulle våldta mej och döda mej där.
Jag blev under de här åren utsatt x flera på fester, av "vänner" när jag var för berusad att freda mej.

När jag var 14 år brukade en släkting tala om att hon drömt sexdrömmar om mej och detaljerat berätta om dessa. Samma släkting utsatte mej medan jag sov och jag vaknade av det.

När jag var 15 träffade jag min blivande man och sen dess har det mest handlat om...
Sexuella trakasserier
Ovälkommet kladdande
Män på krogen som inte tar ett nej de första 50 gångerna
Kollega som trycker upp en mot hissväggen och viskar "snusk" i örat
Rädsla att gå hem själv från krogen.
Oviljan att gå ut och springa i mörkret.
Tafsad på i en taxi.
Raggad på av en terapeut.
Tjatsex
Dicpics
Ovälkomna inviter från främmande män på sociala medier
En man som väser blattehora i telefonen efter kritiskt inlägg om Sd på bloggen.

Så här är det att vara kvinna. Alla kvinnor jag känner har sina historier att berätta. Och såvida dessa män som utsatt oss inte arbetar 24 h om dygnet med att begå sina illdåd så är det rätt många av hankön som går rejält över gränsen.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Det är så hemskt att läsa om vad du varit utsatt för men samtidigt blir jag så imponerad av dej att du orkar. Vilken styrka du sprider till alla andra tusentals tjejer i detta land som blivit utsatta. Det är viktigt för alla att veta att man inte står ensam i det man upplevt.

    Det har tagit några dagar för mej att skriva en kommentar sedan jag läste detta inlägg för det berör mig så ofantligt mycket. Jag blir så fruktansvärt ledsen för din och det unga barnet Annelis skull. Många, många (kanske alla?) tjejer blir sexuellt trakasserade under skolåldern, inklusive jag, så det finns mycket igenkänning i det du skriver men de grova, våldsamma och kriminella handlingar du utsatts för... Jag finner inga ord och jag vill bara krama om och i djupet av mitt hjärta beklaga. Jag slås även av insikten att vad lite vi vet om våra medmänniskor, vad människor vi känner/är bekanta med bär på för ryggsäckar. Jag får en påminnelse om att vara ödmjuk inför allt jag inte vet om mina medmänniskor ❤️

    Så tack Anneli för att du orkar och hoppas att du på något vis funnit ett sätt att bearbeta det du utsatts för.

    Fan ta de män som behandlar kvinnor på detta sett och fan ta de som hjälper till att bidra till det klimat som gör att vissa anser att handlingar som dessa är okej.

    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina för din varma kommentar. Jag känner inte längre någon skam ALLS. När jag var yngre kunde jag göra det, för att jag satte mej i riskfyllda situationer. Nu kan jag se att jag var ett rätt trasigt barn och mina förövare ofta vuxna män. Lägg skammen där den hör hemma. Inte fan är det hos barnet iaf. Jag tror nog jag bearbetat det ganska bra även om de så klart stal någonting, min sexualitet blev inte vad den kunnat bli. Min tro på människan och ffa männen blev det definitivt inte.
      Jag tror det är oändligt viktigt att prata om sådant här. De flesta kvinnor har varit med om något.
      Kram

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare