tisdag 9 februari 2016

Besvarar Lisa W frågor om eko och monogami

 
Idag på praktiken. 

"Vill gärna veta vad du tycker om ekologisk mat! Och om monogami! Intressanta ämnen tycker jag :) Och vad är du beroende av? Själv är jag beroende av handkräm, läppsyl och kopiösa mängder vatten. Har du några OCD-tendenser och tvångstankar? :)"

Var ska vi börja? :) Lisa W skickade in en hel Salt & blandat påse med frågor på "Våga fråga inlägget" i början av månaden. Missade du frågorna läsare har ställt kan du gå tillbaka, jag har hunnit svara på tre-fyra stycken. Och vill du själv fråga något... privat eller allmänt... eller önska ett inlägg så går det bra när som helst. 

Ekologisk mat.
Jag har sista åren handlat allt mer ekologiskt och/ närproducerat.
Kaffe, bananer, ägg, smör, russin köper jag alltid ekologiskt. I övrigt beror det lite på utbud och hur nära lön jag handlar.
Men alldeles nyligen hörde jag på P1 att en stor dansk forskningsrapport, där man tittat på och lagt ihop annan forskning på området,  kommit fram till att vad det gäller den egna hälsan så spelar inte EKO någon större roll. De miljögifter vi får i oss kan man förvisso mäta men vi utsätts på en mängd olika sätt och ingen forskning har kunnat visa att vi skulle kunna ta skada av den mängd miljögift vi lagrar i våra kroppar.
Ur miljösynpunkt så kan EKO ibland vara sämre. Tex för att koldioxidbelastningen kan bli högre när traktorer får arbeta hårdare eftersom det inte är besprutat.
Ur arbetarnas perspektiv så ser man ändå en skillnad. Om vi tex tar bananodlare på vanliga plantage och ekologiska.
Så sammantaget kan EKO produkter vara bättre men det är långt ifrån självklart.
Sååå... lite sänkt blev jag först när jag fick höra om det här och tänkte på alla strider jag tagit med maken om mitt ekologiska kaffe, vin, bananer eller vad det nu må vara.
Men kände jag att, bara för att det är mer komplicerat än att följa en viss märkning, så finns det inget som hindrar att fortsätta försöka handla mer miljömässigt.
En god regel bortom märkningar tror jag är att värdera varan och fundera över om den bär sitt pris.
Om kycklingfilé 700 g kostar 29 eller 39 spänn så kan man fundera över hur de har vuxit upp å haft det.
En t-shirt på 49 spänn från... andra sidan jorden... hur bra har de arbetarna haft det när de sytt den?

Monogami.
Kontroversiellt sagt och märkligt resonerat från en kvinna som gifte sej som 18 åring och som om två år firar trettioårig bröllopsdag kanske men jag tror inte särskilt mycket på monogami.
Jag tror den är på utdöende.
Jag tror att den en gång uppstod, precis som månggifte och ibland barngifte, som svar på ett samhälleligt problem och behov.
En gång i tiden var vi kvinnor beroende av våra mäns inkomster, biceps och beskydd.
En man var beroende av kvinnans hand i hushållet eftersom han omöjligt kunde varken tvätta eller laga mat själv.
Så är det inte längre i samma grad.
Skilsmässor var  socialt förkastligt och tillvaron blev svår för dem som ändå valde det.
Så är det inte alls längre.
Friktionerna till konflikterna är idag större, kontaktytorna att träffa andra och förälska sej i är oxå större idag än då.
Att leva ihop under väldigt många år, när passion och förälskelse ebbat ut och man kanske inte ens har ungar som kittar ihop det är svårt. Allt fler går i gång på bekräftelse och snabba kickar.
Det å att män å kvinnor blir allt mer ekonomiskt jämställda (även om det är en lång bit kvar att vandra) gör att jag tror att den där evighetslånga monogamin kommer att självdö.
Målet om livslång kärlek kommer att skrivas om till kortare relationer med ensamtid emellan.

Beroende av. Du menar laster...
Hoppas du har tid att läsa ett långt inlägg för här kommer dom.
Starkt kaffe med mjölk tre-fyra muggar om dagen. Snus. Fisherman's friend (den blå) måste jag ha i munnen när jag ska sova. Har haft i... 7-8 år minst.
Gärna nåt alkoholhaltigt till fredagsmyset. Handkräm i olika skepnader som jag jämt bär runt på.
Noah kramar och hundmys varje dag. Havet nära. Min mobil som så många andra, min blogg.
Förlängda fransar, att få shoppa regelbundet, sol.
Spela 10i 10 i telefonen, taipei på datorn. Läsa bra böcker. Choklad. Cheesballz.

Tvångsbeteenden.
Njä, inget allvarligt. Jag kan fråga taipei (spelet) om olika saker ex "kommer jag att bli godkänd på den här praktiken" och räkna alla förluster som nej och alla vinster som ja. (Det blir nästan aldrig vinst.) Och så blir jag lite sänkt.
Jag måste ha någolunda avplockat runt omkring mej (hela vårt hem är ett kaos) för att kunna plugga och ju oroligare jag mår inuti desto sämre klarar jag för mkt stimuli.
Sen har jag ju min ångest och den här ständiga jävla rädslan för att inte duga.

Tack Lisa.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Å tack för svar! :) Och jag är tacksam för långa utläggningar, the more the merrier! Jag delar din syn på eko och monogami. Jag tror att monogami liksom heterosexualitet är påhittat å normaliserat å inget naturligt som så. Sedan befinner jag mig förvisso i en monogamsk (heter det så?) relation och är ganska heterosexuell dessutom hehe. Men som 20-åring hade jag som dröm att vara tillsammans med 3 olika män samtidigt så jag slapp bli så uttråkad. Jag önskar jag hade lite färre tvångstankar och OCD-tendenser. Det ska tvättas händer stup i kvarten, det ska spännas i hela kroppens muskler så det blir "inre balans". Har en miljon ritualer.. Tack så himla mycket för svar! :) kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare