måndag 25 maj 2020

Asta recenserar "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens.

Där kräftorna sjunger

Årets 13:e bok (även denna lyssnad på vilket är fusk och inte på riktigt säger Mini) blev "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens.
Hon är zoolog och detta är hennes första skönlitterära bok, debut vid sjuttio års ålder.
Och vilken debut!

Kya Clarks är en fattig unge som växer upp i ett träskområde vid North Carolinas kust.
Två av hennes syskon har redan gett sej av. Sen går hennes mamma och till sist även hennes favoritbror och kvar blir den lilla flickan med en våldsam och alkoholiserad far. Hon får klara sej själv mestadels och slutligen är även fadern borta.
Med list och överlevnadsinstinkt lär hon sej att överleva på de små pengar hon tjänar när hon säljer musslor och på det naturen ger henne.
En pojke, Tate, som en gång kände hennes bror lär henne att läsa och han är den enda som ser hur mycket Kya kan och förstår om miljön omkring henne.
Fåglarna blir hennes vänner och hon lever i samklang träsket, havet och allt liv som finns runt om henne medan åren går.
Den närliggande staden är ett rasistisk och fördomsfullt samhälle där svarta inte tillåts beblanda sig med vita och där förståelsen för det annorlunda är låg. Obefintlig.
Där kallas hon föraktfullt för "Träskflickan" och en mängd rykten florerar om henne.
En dag hittas den populära quarterbacken och kvinnokarlen Chase Andrews död, troligen mördad och Kya blir snart misstänkt.
Mer ska jag inte berätta.


Vi tar det direkt. Ska du läsa EN bok i år så ska du läsa denna!
"Där kräftorna sjunger" är precis så vacker som titeln antyder och det här är vad som kan kallas en riktig och storslagen roman.
Den innehåller fantastiska djur och miljöbeskrivningar så väl beskrivna att man ser det framför sig och känner dofterna. Samtidigt är det en bok om utanförskap och överlevnad. Om vänskap och kärlek.
Mordet som sker med påföljande utredning och rättegång är underordnad den övriga berättelsen men tillför ändå spänning och bredd till historien.
Det här är en roman som verkligen har allt.

"Där kräftorna sjunger" är ett mästerverk. Jag blev helt blown away.
Älskar den här romanen. Älskar Kya Clarks.
En solklar 5:a.

Puss/ Asta

tisdag 19 maj 2020

Asta recenserar "Testamente" av Nina Wähä.

Testamente (inbunden)

Jag har lyssnat på "Testamente" av Nina Wähä.

Så här står det på baksidan:
Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.
I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.
Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.


"Testamente" är ett familjeepos, en släktkrönika, kring en familj i Tornedalen.
Det är mamma Siri och pappa Penti och det är deras 12 eller 14 barn beroende på hur man räknar. Där presenteras även Pentis föräldrar och syskon liksom Siris ursprungsfamilj och så även en å annan av den stora syskonskarans partners.
Navet för berättelsen är en av de äldsta barnen, Anni, som återvänder hem på besök från Stockholm.
Tidigt i romanen informeras läsaren lite subtilt om att ett mord kommer att begås men för att vi till fullo skall förstå behöver vi alla pusselbitar.
Och därefter presenteras de en efter en denna skara människor som utgör en familj med heliga och oheliga allianser.

Det låter rörigt att hålla ordning på alla dessa människor och det är det också... initialt... men hav förtröstan, du kommer att lära känna dem.
En efter en presenteras alltså familjemedlemmarna i var sin liten del av romanen och när de görs det så är just den personen och just det ödet så intressant att man släpper den som kom innan och bara vill veta mer.
Inte alla av dem är sympatiska, en del rätt långt därifrån, men alla är intressanta och alla har bitar i sej som man vill förstå.
Egna berättelser, var och en av dem, värd en egen roman och mestadels är vardagen och karaktären så fascinerande att man släpper fokuset på att ett mord kanske kommer att ske.
Ändå finns det där, som ett hot och som en nerv, genom hela berättelsen.

Det är en berättelse om fattigdom och våld, om arv och skuld, om kärleken eller frånvaron av kärlek till sina barn.

Jag hade i inledningen av boken lite svårt med fullt fokus av två anledningar.
1. Jag blir alltid lite stressad av att hålla ordning på många karaktärer i inledningen av böcker. Jag vet inte varför för det brukar ju lösa sej och i denna bok kan jag lova att det gör det, men det är som om jag är rädd att jag ska missa något väsentligt.
2. Jag hade ju precis sträckläst böckerna om Jana Kippo och även om det är helt olika romaner finns det många beröringspunkter. Mycket som är på finska... namn, ortsnamn, uttryck. I båda berättelserna är det rikligt med beskrivningar om naturen och dess krafter. Båda mammorna heter Siri. Mörka barndomsberättelser, mörka män med våld inom sej.
Trots att jag inte ville jämförde jag och jag var så fast förankrad i Jana Kippos kärvhet och i ljuva Lo Kauppis uppläsning.

Det är orättvist att jämföra för detta, "Testamente" är en nog så skickligt berättad roman med precis lika engagerande berättelse.
Det är bara en annan berättelse.
En riktigt riktigt bra roman som jag kommer att minnas under lång tid.

Betyg: 5:a. Nåt annat kan det inte bli.

Puss/ Asta

söndag 17 maj 2020

Lite tankar om vår samtid




Ännu stormar det kring "Kungen av Kungsan" eller kanske "Torsken på Östermalm" är mer passande nu och har vi riktigt jävla tur kommer han att åtalas och dömas för aktsam våldtäkt och inte bara sexköp.
Det har han ju i riksomfattad television redan erkänt. 
"Sexköp" förresten... Vilket jävla ord, ungefär som "Hemfridsbrott" när en man slår sin kvinna sönder och samman eller "Familjetragedi" om han dessutom tar livet av sej och familjen.
Min gissning är dock att patriarkatet kommer leverera igen och multimiljonären Paulo Roberto får betala de 25000 kr han redan är ålagd att betala. Det är ungefär som om jag skulle fått böta en hundring.
Det är upprörande som fan men som vanligt finns det mer och egentligen större ting att uppröras över.

Jag tänker på alla de män som i kommentarsfält uttrycker sej rent fruktansvärt om prostitution i allmänhet och Paulos "självskadebeteende" i synnerhet.
1 av 10 svenska män har köpt sex. Jag tror som sagt inte på den siffran, tror den är avsevärt mycket högre.
Jag läser allt ifrån ren beundran för PR till det sedvanliga försvarandet av prostitution med hänvisning till ex Tysklands lagliga bordeller. Ingen av dem med fungerande intellekt kan ha ägnar en enda minut åt att sätta sej in i hur även den tyska horan har det och mår.
Och sen finns det dom som nonchalerar brottet. Som kallar det sex. Som säger saker i stil med "Han kanske inte var lycklig i sitt förhållande" eller som tycker att polisen ska utreda "riktiga brott." Många av dem försvarfar PR med en sådan frenesi att det är svårt att inte undra om det inte är dem själva de försvarar och rättfärdigar.
Det är ta me fan lätt att tappa hoppet om (män)skligheten.

Hur mycket mer riktigt kan ett brott förresten bli?!
Själv tycker jag att få brott går att jämföra med människohandel.
Men många verkar tycka annorlunda.
Jag har i min egen bekantskapskrets dessvärre hört kvinnor som ser det som otrohet. Kanske till å med en mildare form av otrohet än att knulla grannen eller kollegan.
Det visar på hur lågt man rankar en prostituerad. Vilken syn man har på utsatta kvinnor.
Livet har lärt med ödmjukhet och att det fan inte är lätt att säga nåt på förhand.
Om min man legat med grannen eller kollegan så... jag vet inte.
Vet inte om jag orkat lappa ihop förtroendet igen.
Om han utnyttjat en prostituerad... aldrig i helvete.
Han hade åkt ut med pungen först.

Paulo Roberto (snygg, rik, framgångsrik och känd) visar oss som trots allt aldrig skulle tänka tanken att använda oss av människohandel att torsken inte är någon udda ljusskygg filur med dålig hållning och ännu sämre tandstatus.
Inte per automatik i alla fall.
Även om det bara är 1 av 10 män så innebär det att det är män i vår närhet.
En kollega. En bästa väninnas man. En bror. Ens tandläkare. Kanske ens man.
Det är skrämmande.

Puss/ Asta

fredag 15 maj 2020

Ett särskilt datum



På tal om hål i själen... 
Idag skulle min lillebror ha fyllt 48 år om han levat.
Jag är glad att han inte gör det. Hans liv var ett lidande från att han var 14-15 och de sista tio gjorde han vad han kunde för att få slut på det.
Min sorg över min bror är inte, har aldrig varit, att han är död.
Den är om att han aldrig fick leva.
Om allt som blev och inte blev.
Min sorg är över hur det kunnat vara.

Jag tänker extra mycket på honom, har alltid gjort, den 15:e maj.
Tre år yngre än mej. Mammas prins.
Jag vårdar de barndomsminnen jag har av honom och försöker minnas den soliga och glada gosse han var innan missbruket, den psykiska ohälsan och allt som följde där av.
Och jag gör det. Minns honom skratta, minns hans sneda leende, de kisande ögonen, luggen som föll fram.
Jag minns det tydligt men minnena är för få.
Han försvann tidigt från mej. Jag drog mej undan honom kanske redan 6-7 år in i missbruket. När han var relativt ung. Ett halvt liv innan han dog.
Efter det sågs vi bara några gånger. Hördes i telefon då å då.
Men dagliga rapporter av mamma om behandlingshem, polisinsatser, väntade rättegångar, självmordsförsök, överdoser, bråk, psykiatriavdelningar, Hepatit C, brusten aorta, knark, fylla.

Sen han dog, mördades, det är tre år snart, tänker jag på mamma extra mycket idag.
Jag vet inte om det är särskilt svårt för henne idag för livet är alltid eländigt sen han dog men jag kan ju tänka mej.
Hon har inte ringt, jag har tänkt ringa flera gånger, men vet att hon är full.
Att det inte är nån idé.
Och ingenting jag säger kan ändra på att hennes liv tog slut med hans.
Hon bara väntar.
Jag fyller år imorgon. Dagen efter.
Mamma gratulerade mej på födelsedagen för två veckor sedan.
När jag påpekade att, det var ett tag kvar sa hon: Men jag kanske inte lever då.
Hon väntar.
Gör som Jonas, sitt bästa för att det ska ta slut.
Jag väntar.
Har gjort många många år.
När som helst.
Limbo.

På tal om hål i själen alltså.

Puss/ Asta

Hål i själen...



Män köper sex hela tiden. Varje dag på året. Varje timma. Varenda minut.
1 av 10 svenska män har köpt sex säger undersökningarna.
Jag tror att det är väldigt lågt räknat. Jag tror det finns ett enormt mörkertal.
Inte alla män men vilka män som helst köper sex.
Höginkomsttagare, låginkomsttagare, högutbildade, oskolade.
Pensionärer. Lärare. Läkare. Snickare.
Kanske din man? Kanske min?
Garanterat någon vi känner.

Nyheten om att X antal män gripits i natt i en razzia mot sexköpare hade förmodligen inte gjort så stort väsen av sej om det inte vore för att en "kändis" var en av de misstänkta. Ingen kan ha undgått att vi snackar om Paulo Roberto.
Och att just han greps har ett visst pedagogiskt värde.
Jag tror nämligen det är många som på riktigt inte förstår det jag inledde med.
Att det kan vara vem som helst.
Och att det inte handlar ett skit om sex.
Paulo gör det tydligt.

Paulo har förvisso många gånger tidigare bevisat sej själv vara en mansgris när det kommer till kvinnor. Han har själv beskrivit sej som en militant antifeminist.
På så vis var det ingen överraskning.
Paulo är en medelålders man med en tjugofemårig ny kärlek som han flera gånger sista veckorna berättat om. Hur förälskade de är, vilket fantastiskt... och akrobatiskt... sex de har.
Paulo ser hyfsat bra ut. Han är rik. Han är känd. Han är vältalig och med stort kontaktnät. En driven snubbe.
Om Paulo skulle ha tröttnat på att ha fantastiskt... och akrobatiskt... sex med sin hälften så gamla flickvän så skulle han förmodligen inte ens behövt ta sej till krogen för att leta upp ett ragg. Han hade nog fixat det på macken eller ICA med.
Jag är övertygad om att det finns tiotusentals kvinnor (och en hel del män) som gärna skulle ligga med honom.
Men Paulo går inte in på ICA och firar av Don Juan leendet.
Paulo avslutar torsdagens krogrunda med att besöka en bordell dit några av världens mest utsatta kvinnor har tagits för att köpa sej ett övergrepp.

Mmmm.
Knappt har bläcket på polismannens anteckningsblock hunnit stelna innan Paulo Roberto lägger ut ett inlägg på Instagram. Inte om trafficing eller handel med utsatta kvinnor utan om hålet... hålet... han har i sin själ. Och om hur han alltid sparkar undan benen på sej själv när allt är som allra bäst. Hur allt kommer att tas ifrån honom för han är så himla självdestruktiv.
Stackarn.
Men så får han oxå en massa "hjärtan" och "styrkekramar" att värma sej med.
Tv 4 gör en intervju... och då har det alltså inte hunnit gå ett dygn sedan han greps vid den där bordellen.
Jag såg bara några minuter. Jag ORKADE verkligen inte höra Paulo Roberto breda ut sej om sej, sej, sej. Hur han svikit sej själv. Hur han gjort det smutsigaste han kunde komma på. Bara så där...
Självklart var det första gången. Det är inte bara synd om Paulo. Han har ju maximal otur med.

Paulo Roberto är bara en liiiiten liiiiten liiiiten del i detta maskineri där utsatta, fattiga kvinnor säljer sina kroppar för att de inte har något val eller för att någon lurat hit dem och tvingar dem. Det är en mångmiljardindustri.
En av tio svenska män (om vi är blåögda) och andra nationaliteter är knappast bättre.
Men Paulo kan, som den lyckade välkända machosnubben han är, tjäna till att visa att, det handlar inte om sex. Inte ett skit om att vilja ligga för då hade han gjort det, med samtycke, på sin krogrunda.
Det handlar om makt över en annan människa. Om att ha ett ego där man inbillar sej stå över andra människor. Där man ger fan i vad den stackars spillra till människa som man betalar för att använda som ett hål har varit med om, ska vara med om, känner.
Paulo har hittills hunnit prata mycket om hålet i sin själ. Jag har inte hört honom reflektera över utsatta kvinnors själar en enda gång.
Han är en solkig jävla spillra till man men han är inte ensam.
Mina styrkekramar uteblir.

Puss/ Asta


tisdag 12 maj 2020

Mina bästa...

Bilden kan innehålla: hund och utomhus

Tre Bordeauxer har jag haft.
Märta. Gottfrid. Bente-Nora.
Alla olika och unika.
Alla har de ju varit Dogue de Bordeauxer.
Det vill säga envisa, egensinniga, självständiga och charmerande.
Och vackra.
Vackra på olika vis.

Märta var min smarta. Min utmaning. Min tvillingsjäl.
Fruktad i grannskapet.
Hon öppnade dörrar, rymde, skrämde barn.
Det hotades om polisanmälningar och ett tag kände jag mej som en tjuv om natten när jag hukade genom grannskapet.
Hon kunde så många ord, förstod så mycket av vad man sa.
Hon kunde räkna, hon kunde öppna fönster, hon fick mej att frukta inbrott.
För tjuvarnas skull.
Och hon var den mildaste, vänligaste, mest kärleksfulla, tålmodiga med dem hon kände.
Hon hade en gammal själ.

Gottfrid var min fixstjärna. Min vackra pojke. Han som alltid väckte uppmärksamhet.
Han var oxå stadig och trygg. Hetsade inte upp sej för någonting.
Han var min bebis. Han hade en ung själ.
Hans passion var vatten. Att han älskade att bada och simma, gärna under ytan, gjorde honom så speciell.
Han vaktade på sin "lillebror" Noah. Slappande bara av när han hade honom inom synhåll, betrodde ingen annan om att kunna ta hand om Noah.

Jag sörjer dem ännu. Kastar en sten i vattnet varje dag till Gottfrid.
Och nu har jag Bente-Nora.
Bente som är... allt de andra inte var.
Bente som framför allt är... rar.
Hon älskar pussar. Hon kan kramas läääänge.
Jag har läst om terapihundar, utbildade sådana, och Bente-Nora gör precis så helt av sej själv.
Hon är känslig för sinnesstämningar och alltid beredd att trösta, busa, avleda eller vad man nu behöver.
Hon har ingen jakt i sej, väldigt lite vakt. Hon är försiktig och vad jag tror präglad av sin barndom men hon är min enklaste hund.
Hon verkar inte förstå så många ord (visar det inte i alla fall) men hon förstår det som pågår inne i en människa (eller ett annat djur), hon är sensitiv och inkännande. SER den hon älskar.

Jag har älskat dem alla. Mest.
Inte trott att jag skulle kunna älska lika högt igen men ändå gjort det.
För att de varit så olika. För att de öppnat olika dörrar i hjärtat.
För att de alla tre varit min bästa vän och min stora förtrogna.

Men...
Jag står inte ut med att mista henne. Min Bente-Nora.
Måtte hon bli kvar länge, länge.
Hon är... nu... mitt allt.

Puss/ Asta

Lägesrapport.



Det känns som om jag bara tjatar/ klagar/ gnäller om att jag har ont i magen men när jag scrollar igenom mina inlägg ser jag att jag knappt nämnt det.
Åtminstone inte här på bloggen. Det är kanske mer i mina privata kanaler.
Och... ni, trogna läsare vet, dels vill jag att ni ska hänga med, dels vill jag dokumentera för egen del.

Jag har alltså haft ont i magen och mått illa i... tja, det är väl bortåt sex veckor nu.
Varenda jäkla dag.
Jag har varit hos läkaren på vårdcentralen, lämnat massor av blod och bajsprover. Utretts brett som de sa.
De hittade ingenting.
Jag gjorde en gastroscopi... för övrigt PRECIS så obehagligt som ni säkert hört att det ska vara... och jag hade fan bett till Gud om att den inte skulle visa nåt.
Dealade till å med om att aldrig mer beklaga mej över oväsentligheter i hela mitt liv.
Jo hejsan.
Och det gjorde den inte heller. Visade nåt. Ingen eusafaguscancer. Ingen magsäckscancer. Inte ens ett litet magsår.
Alla jag kände gratulerade, sa "Men det var väl skönt", "Nu vet du" och "Då kan du släppa det."
Men det var just det... det magonda och illamåendet fortsatte och jag vet inte.
Vet inte varför det fortsätter. 

Innan gastroscopin var jag nervös.
Efteråt blev jag... otippat kanske... ledsen. Mer än så, deprimerad.
Det är som om min samlade ork tog slut. Det finns ingen uppföljning, inget "nu går vi vidare så här" utan bara slut. Färdigutrett.
Och ont.

Och ensamheten blev så stor.
Jag är en ganska ensam människa. Rätt bekväm i den rollen.
Det är jag som roddar allting, orkar allting, genomför allting och det är så det är, det flyter på, så har det alltid varit å ska alltid förbli. Jag tänker inte så ofta på det i vanliga fall.
När livet rullar på.
Men när det krisar... och det har krisat förr... då känner jag av det.
Behöver den där skuldran. Behöver den där människan som kan ta över en stund. Känner av att jag står själv.
Det har lixom alltid varit så, vår familj står stark så länge jag står stark.
När jag inte gör det... då funkar ingenting.
Eller rättare sagt, alla andra förväntar sej att allt ska vara som vanligt och det finns inget utrymme för nåt break down från mitt håll.
Det tror jag inte jag är ensam om. Jag är ingen wonderwomen, inget uniqum, jag tror det är så.
Kvinnor alltså.
På gott å ont det starka könet. Även när vi inte riktigt pallar att vara just det.

Idag har magen skött sej bättre än någonsin på sex veckor.
Inget illamående alls. Ont en liten stund innan och efter middagen. Kanske en halvtimma på hela dagen.
Själen har skött sej desto sämre.
Fick ett frispel i förmiddags och såg till att jag inte var den enda som mådde skit.
Jag tänker att jag ska klättra upp från här.
Ett steg i taget.
Om bara magen gör sitt så ska jag ta tag i resten av... härdsmältan.

Puss/ Asta

Ps. Och jo, för dokumentationen. Det är en för jävla kall maj detta Coronaår 2020.

måndag 11 maj 2020

Är jag en TERF?

Terf= Transexkluderande radikalfeminist.

Jag minns en filosofilektion på Komvux där en fråga ställdes.
Vad är en människa? Vad är ett mänskligt beteende?
Det är inte helt lätt att besvara.Man bara vet.
Uppegående. Två armar. Två ben. Ett huvud.
Om ena armen är amputerad då?
Ex antal kromosompar.
Men de med Down syndrom då?
Förmågan till självdistans, humor, planering i framtiden.
Kan alla människor det?
Hur skulle du definiera en människa?

Vad är det att vara kvinna? Vad är en kvinna?
Det finns lite olika syn där.
Vi har det biologiska.
XX som könskromosomer.
Hormonnivåer.
Bröst, kroppsform, livmoder, snippa.
Vi har den sociala konstruktionen.
Inskolningen i att behaga, kommunicera, vårda.
Två biologiska kön. Man och kvinna.
Å de som upplever, med hela sitt väsen, att de är födda i fel kropp.
Att de egentligen tillhör det andra könet.
Hjärnan är plastisk, det vet vi. Mycket är inlärt och förväntningar.
Och egentligen har vi väl hela spannet däremellan.

På sociala medier pågår det regelbundet gräl, uthängningar, krig om detta.
Jag ska villigt erkänna att jag kanske inte är så insatt som jag borde vara men tankar kring det har jag likafullt.

Vi lever i ett patriarkat. Överallt i världen om än i olika grad.
Att födas till flicka, att bli kvinna, innebär andra spelregler än det gör för pojkar och män.
Vårt utseende är huvudsaken.
Att behaga. Att vara tilldragande.
Söt som liten. Knullbar senare.
Alltid. Det är alltid det som värderas först och högst.
Det innebär att alltid vara på sin vakt.
Jag känner inte en enda kvinna som inte blivit utsatt för ett övergrepp eller åtminstone rättar sitt liv efter det.
Som inte gått med nycklarna beredda i handen på väg hem.
Som inte undvikit mörka parker.
Som inte fått lära sej att inte bli för full, inte följa med nån främling, hålla ihop i grupp.
Som inte skrämts av män som blir gränslösa och aggressiva.
Som inte på något sätt förberett sej på att män inte går att lita på.
Det börjar redan på dagis.
Högljudda hårdhänta pojkar.
Vi har alla duckat för hårda snöbollar, tagit en annan väg hem, avvärjt händer som inte lyssnar, förklarat för män 100 ggr att vi inte är intresserade.
Osv osv osv.
Många av oss har fått dickpicks. Ovälkomna påstridiga sexuella inviter. Blivit våldtagna. Kladdade på.
Utöver det får vi inte samma chanser.
Vi måste prestera dubbelt så bra.
Jo. Så är det.
Titta på vilka som är universitetsutbildade. Titta på vem som tjänar pengarna. Titta på vilka som gubbarna i styrelserna befordrar. Titta på vem som tar ut föräldraledigheter.
Att vara kvinna är inte det samma som att vara man.
Jag skulle inte vilja byta, men samma är det inte.

Så. Transkvinnor som passerat ett halvt liv som pojkar och män...
Som gått på dagis, skola, arbeten. Levt i samhället där andra kodat dem som pojkar och män. Kan de förstå vad det innebär att vara flicka och kvinna?
Självklart inte.
De har inte utsatts för den typen av förtryck.
De har kanske utsatts för en annan typ av förtryck då de inte inordnat sej efter gängse manliga uttryck?
Ja, alldeles säkert.
Även män bär sina ok kring hur de förväntas vara, agera, se ut.
En del av dem känner kanske att de verkligen är ämnade att vara kvinna. Andra att de inte får plats i de uttryck som lämnas åt att vara "man."
Det är alldeles säkert fruktansvärt svårt att falla utanför ramarna där.
Kan förtrycket jämföras? Graderas?
Jag vet inte, troligen inte. Kanske är det värre?
Men samma sak är det inte.

I min värld är feminism en kvinnorörelse.
Av kvinnor. För kvinnor.
Den att kvinnor skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter som män inom de politiska, ekonomiska och sociala områdena. Det innebär också ett erkännande om att vi inte är där utan att vi lever i ett patriarkat.
Män, kvinnor och allt där emellan får gärna delta i kampen men i slutändan ÄR den till för kvinnor.
Jag kämpar gärna för genus upptill. För varje människa att fritt få uttrycka sin person och sin sexualitet. För varje persons rätt att inte vara fast i könsuttryck utan att få klä sej, bete sej, intressera sej, arbeta med precis det den vill.
Det är toxiskt för hela mänskligheten att män och kvinnor ska inordna sej i vissa mallar. Mänskligheten är en palett av uttryck och bör så få vara.
Men det är inte samma sak som feminism.

Det är magstarkt att begära att en utsatt kvinna på en kvinnojour skall mötas av en person som är 1,85 med basröst och som "kodar sej själv" som kvinna.
Att en man som styckmördat en kvinna skall kunna byta kön och sitta av sitt straff på en kvinnoanstalt.
Det blir märkligt om "den som kom ut som kvinna" först som 26 åring skall antas begripa vad det innebär att födas och växa upp som kvinna.
På gott o ont, for better and worst.
Jag är inte... INTE... vad som inom vissa kretsar benämns som slidbärare eller livmodersbärare för att inkludera de som inte är har dessa organ.
Jag är kvinna. Biologiskt, socialt och kulturellt.

Puss/ Asta



torsdag 7 maj 2020

Asta recenserar "Sen for jag hem" av Karin Smirnoff

Sen for jag hem (inbunden)

Tredje och avslutande delen om Jana Kippo.

Kanske kan man sammanfatta böckerna som så att första delen handlar väldigt mycket om Bror, om syskonen Kippo. Andra delen handlar till stor del om modren och att förstå henne medan denna sista och avslutande del är mer om Jana själv.

John är sjuk, lider av obotlig cancer. Angelica är tillbaka från snickar Jossi.
Jana återvänder till Stockholm för en utställning. Träffar en ny kärlek, eller om det är mer en kropp. För Jana är det så, hon har ett behov av den fysiska närheten och av det sexuella. Svårare med orden och att våga stanna å känna.
I Stockholm träffar hon en hemlös pojke och hon återvänder i minnet till ännu  en våldsam man. På vägen hem tar hon omvägen om Bohuslän för stenens magi och för ännu en försupen å lynnig man.

Jag tycker så otroligt mycket om Jana Kippo.
Hon har upphört att vara en romanfigur för mej. Blivit sin egen.
Det är ju några dagar sedan jag läste klart. Hon följer med mej. Jag pratar med henne om alla.
Det blir något extra och intensivt att "läsa" så koncentrerat, alla böckerna på mindre än två veckor. Det kommer mer under skinnet, samma fenomen kan uppstå om man ser en engagerande lång serie intensivt.
Likt en älskad vän är jag lite less på Jana när hon ständigt envisas med att välja destruktivt men jag saknar och kommer att sakna henne väldeliga.
Jag... jag tyckte inte riktigt lika mycket om den här sista delen som de två första.
Den kändes lite flängig stundtals. Vissa historier blev liksom aldrig klara. Andra kändes onödiga.
Överlag kändes inte tredje boken lika genomtänkt och bearbetad som de två första.

Betyg: 4.

Puss/ Asta

måndag 4 maj 2020

From Asta, with love



Igen. Jag ber om ursäkt att detta har gått och blivit någon slags bokrecensionsblogg. Jag vet att ni inte gillar det men ni vet å andra sidan att bloggen är för mej med och jag vill ha mina recensioner samlade.
Hur som helst, jag tänkte att jag skulle ge ett livstecken ifrån mej och skriva om... ja, skriva om nånting annat.

Det är inte helt lätt.
De enda jag hänger med är mitt illamående och Jana Kippo.
Illamåendet har jag till å med slutat ängslas över, jag orkar inte, det har blivit ett normaltillstånd hur less jag än är på det och Jana Kippo... ja, henne har jag hängt med många hundra sidor. Jag är nästan klar med avslutande delen i trilogin om henne.

Illamåendet. Tja, det är rätt ointressant. Som en självständig oinbjuden gäst som tagit över mitt inre sedan drygt en månad tillbaka och lever sitt eget liv.
Jag har egentligen ingenting mer att säga om det, jag ska göra gastroscopi på onsdag och hoppas på nån quick fix. Jag vill vräka det. Jag är less på det. På hur det påverkar hela mitt liv, hur trött jag blir av det och hur det begränsar mej i min vardag.
Jag har både viktigare och roligare saker att tänka på än illamåendet.
Det är... inte intressant.
Jana Kippo däremot.
Huvudpersonen i trilogin om Smalånger är väldigt intressant.
Vi känner varann väl vid det här laget eftersom jag lyssnat non stop.
Jag känner henne i alla fall. Tveksamt om hon vet vem jag är.

Jana Kippo.
Hon å jag är så olika som två människor kan bli.
Eller ja, kanske inte. Vissa beröringspunkter finns om man funderar djupt.
Men på ytan.
Hon från Norrland.
Jag från Västkusten.
Hon en konstnärssjäl.
Jag... nåt annat.
Hon är en överlevare. Inte rädd för fan själv. Jana Kippo kan skjuta björn och försätta sej i situationer när hon vet att hon kan bli ihjälslagen.
Jag är rädd om livet jag. Jag är rädd över lag skulle man kunna säga.
Kanske den räddaste jag mött. Även om jag är ganska modig samtidigt.
Den största skillnaden är kanske att hon inte tar ansvar för nåt, jag tar ansvar för allt.
Jag är rätt trött på Jana Kippo.
Inte trött på att läsa om henne, inte trött på historien.
Less på henne.
Som om hon vore en nära vän eller anhörig. Nån jag älskar men som gör mej besviken.
Som om jag vore Jussi eller hennes dotter.
Trött på att hon sjappar.
Trött på att hon aldrig stannar och tar tag i det som är äkta.
Trött på allt hon tar på sej och sen inte reder ut.
Alla människor och djur hon lämnar längs vägen.
Jag pratar med henne. Skäller på henne.
"Men för fan Jana."
"Hur kunde du Jana."

"Skärp dej Jana."
Dit har alltså illamåendet och Smalånger tagit mej.

Jag har köpt en soffa med. Den kommer om en evighet.
Jag har köpt en handväska. Och fick skäll av Mini för att jag redan har 8 väskor... på nedervåningen men jag har egen lön å jag avstod från den där 2000 kroners väskan.
Köpte en... väl så fin... för fyra hundra. Det är god shoppinglogik enligt mej.
Jag köpte en säng till Bente-Nora med. Hon försöker slita sönder filten ovanpå men verkar annars... mest  nöjd med leksaken hon oxå fick.

 Jag kommer tillbaka. Ni vet det?
Tillbaka till bloggen. Tillbaka från illamåendet.

Puss/ Asta

lördag 2 maj 2020

Asta recenserar "Vi for upp med mor" av Karin Smirnoff

Vi for upp med mor

Jag har lyssnat Karin Smirnoff  andra del i trilogin om Jana Kippo.
"Vi for hem med mor."Recension av den första delen "Jag for ner till bror" kan du läsa här.


Modren har dött och vill inte bli begraven i sin avlidna makes grav i Smalånger.
Hon vill hem till sin barndomsby Kukkojärvi i Norrbotten.
Bror och Jana far dit med henne.
I byn är nästan alla med i Gemenskapen, en laestadiansk församling.
Den som inte är med väljer att stå utanför och att stå utanför får konsekvenser.
De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena.
Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd och att rädda sin bror.
När hon blir vän med sin jämnåriga kusin Marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.

Även "Vi for hem med mor" osar av missbruk, mäns våld mot kvinnor, destruktivitet som nedärvs generation efter generation.
Jana Kippo är lika stark, modig och handlingskraftig som hon är emotionellt stukad och inte riktigt kan tillåta sej det som är gott och fint. Hon räds mycket lite, kanske för att livet inte är henne särskilt dyrt och hon stannar inte i det som skulle kunna innebära kärlek och tillhörighet. I Jussi ser hon en god man som älskar och tar hand om ändå längtar hon efter John som pendlar mellan kärlek och vansinne.
Del två i trilogin om Jana innehåller även den bitar av hennes och Brors barndom. Pusselbitar och ledtrådar till varför syskonparet och övriga människor i Smalånger är som de är. Har valt som de gjort.
Det finns mycket mörker men oxå det som är fint och i varje människas ondska som beskrivs finns det ändå någonting som är förmildrande.

Jag älskade även "Vi for hem med mor" och jag är redan halvvägs in i den avslutande delen "Sen for jag hem."
Betyg: 5

Puss/ Asta