onsdag 8 mars 2017

Fem hjältinnor i min vardag på Internationella kvinnodagen.


Idag är det internationella kvinnodagen. Vad betyder den för dej?

Jag ska vara ärlig och säga att det egentligen är under de sista åren jag reflekterat ordentligt över den. Jag har inte hunnit skaffa mej några traditioner, varken av att dricka skumpa, demonstrera eller något annat heller.
För min del är det okej med gratulationer idag, även om jag inte tycker att det är någon slags födelsedag utan mer en dag för reflektion och eftertanke över alla orättvisor som kvinnor världen över tvingas stå ut med.
Men det ena behöver inte utesluta det andra, det kan få vara okej att hylla sina kvinnliga förebilder och varandra en dag som denna.

Jag vill idag hylla kvinnor som jag känner/ känner till och beundrar.
Jag har valt ut fem stycken bland så många bra som inspirerar mej lite extra.
Alltså inte de stora välkända namnen utan kvinnor som är sanna hjältar i det lilla. Jag kommer helt hänsynslöst och fräckt att knycka bilder från nätet, den som misstycker säger självklart ifrån och så tar jag bort.
Samtliga kvinnor är i mitt liv en stor inspirationskälla för helt olika sorters mod.
Jag har heller inte valt mina döttrar i det här inlägget även om de... självklart... är de främsta superkvinnorna i mitt liv.

Först ut är Nina. 

Nina Tobins foto.

Nina är från början en trogen läsare av min blogg som blev till något mer och större. Jag räknar henne som en vän.
När Nina väntade sitt andra barn upptäckte hon en knöl i sitt ena bröst, en knöl som hon trodde hörde graviditet och svullna mjölkkörtlar till men som visade sig vara en aggressiv cancer. Hon genomgick operation, cellgifter och strålningar och ett tag såg allt bra ut.
Tills det plötsligt kom en knöl i andra bröstet och cancern visade sej vara spridd till levern. Det andra bröstet togs bort det med. Ny cytostatika och strålning men denna cancern är obotlig och kommer så småningom om att ta hennes liv.
Nina är den modigaste och mest levnadsglada människa som jag känner.
Hon har självklart tunga dagar men hon passar på att njuta av livet, uppleva så mycket som möjligt och att skapa så många minnen åt barnen som det bara går.
Nina bejakar lusten, livet och det friska på ett så fantastiskt sätt att flertalet av friska människor jag känner ligger i lä och ömkar sej själva mer.
Hon är en sann uppvisning i kvinnokraft och mod.

Nästa kvinna är Helena

Helena Nyrën- Lundqvists foto.

Även hon är en gammal blogg och facebookvän.
En kvinna med tre egna söner som arbetar som lärare med ungdomar som nyss kommit till Sverige.
Helena ser potentialen och styrkan hos dessa barn och hon är inte bara den bästa "fröken" de kan ha, hon engagerar sej på ett samhälleligt plan för dessa barn där många riskerar att utvisas.
Hon är en ledande röst i "Vi står inte ut" som arbetar mot regeringens stränga och inhumana asylpolitik och hon lever som hon lär när hon talar om hur viktigt personligt engagemang, solidaritet och egen integration är.
På senare tid har hon skaffat sig vänner från olika hörn på jorden där hon tar del av deras kultur och ger dem av vår.
Hon är ett sant föredöme vad det innebär att vara medmänniska.

Cis

Cecilia Sahlströms foto.

Cis är en kvinna jag beundrat i många år och av lika många skäl. 
Av någon anledning får jag alltid upp djungelbokens "Du, jag vill va som du. Jag vill se ut som du, gå som du..." när jag tänker på Cis.
Cis har bland annat verkat inom polisen i många år, hon har varit chef.
Hon föreläser, driver eget företag och gav här om året ut sin första deckare "Vit syren". Nu skriver hon på uppföljaren. Därtill är hon hängiven mamma, hustru och vän.
Cis är påläst, vältalig och har ett jäkla patos. Henne är det ingen som sätter sej på, men trots denna tuffhet finns det oerhört mycket omtänksamhet och kärlek hos henne.
Hon finns alltid där när man behöver henne och hennes kloka ord bär jag med mej långt efter att hon uttalat dem.
Hon är ren girlpower denna kvinna.

Anna 

Anna Perlestams foto.

Anna är en ny bekantskap på framför allt Instagram.
Hon är en kvinna i min egen ålder och som jag känner igen mej väldigt mycket i.
Vi har på många sätt gjort... och gör... den feministiska resan och upptäckten på samma vis.
Anna pysslar med kroppsaktivism och på Instagram följer jag en hel drös med starka, modiga, vackra kvinnor som oxå gör så.
Det som blir speciellt med Anna är att hon är i min egen ålder till skillnad från flertalet av de andra, att vi lever likartade liv, med liknande tankar, rädslor och drömmar. Det behövs starka kvinnor som tar plats i olika åldrar och Anna representerar den medelålders kvinnan med bravur.
Känner jag mej plufsig, rynkig och gammal så tittar jag på Annas bilder.
Anna som precis som jag själv inte är size zero och som har en kropp som har levt men som med sin livsglädje, sin busiga blick och sitt mod tar sin rättmätiga plats. Och som hon strålar! 

China

Christina Nilssons foto.

China har åtta ungar! Hon har säkert 250 barnbarn.
Hela hennes liv har i över trettio år handlat om att ha massor av småbarn runt omkring sej. Och med så där många barn blir det som att driva ett litet företag av Familjen AB.
Det har inte hindrat henne från att starta ett eget framgångsrikt företag i städ och omsorgsbranschen.
Hon är en boss på alla plan i livet.
Därtill har China under många år haft problem med hälsan och tvingats till en mängd bukoperationer men hon är som en kvinnlig Foppa och inom några dagar är hon "på is" igen och roddar både karriär och familjeliv.

Vilka medsystrar inspirerar dej?
Vilken kvinna i det vardagliga ser du upp till?


Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Hej Asta! Jag undrar hur du ser på det sker i vårt samhälle just nu. Tänker på all kritik mot invandringen och missnöjet med hur Sverige har blivit. Hur ser du på dom nya fb grupperna "Peter Springare" och Katerina Janusch" t e x. Hur tror du det kommer att påverka valet 2018, till SD:s fördel förstås. Kram Lotta Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värker på det där inlägget. Har ju skrivit massor av sådant på denna bloggen men nu får jag inte till det, för många tankar bubblar fram samtidigt. Skall fortsätta försöka. Kram

   Radera
 2. Jag vill bara tacka, för att jag får vara en förebild. Och jag som tycker att du är en. Känner få som på ett så välartikulerat sätt vågar hänge sig åt viktiga frågor, blottar sig, visar världen vad som är rätt och fel, står på dig, vågar vara arg... Och allt annat! Det är du som utgör stjärnglansen. Även om du inte ser det själv! Tack för att du är du och för att är en förebild för oss alla! Love you <3

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare