tisdag 3 oktober 2017

"Vad är det som är så roligt med att förlösa?"




Bild snodd från nätet

I dag var jag på medarbetarsamtal för första gången med min nya chef och i mitt nya yrke.
Min chef frågade mej en fråga jag verkligen uppskattade. "Vad är det egentligen som är så roligt med att förlösa?"
Oj!
Tänk om min förra chef ställt motsvarande fråga "Vad är det egentligen som är så roligt med att vara sjuksköterska." Då skulle jag... åtminstone de sista tre åren... haft väldigt svårt att svara. Jag var less på mitt tidigare yrke, det var jag.
Men nu. Oj!

Mitt yrke, att vara barnmorska, har jag bara börjat att nosa på. Jag är fortfarande och för ganska lång tid framöver, novis.
Men jag älskar det!
Och nu ska jag berätta vad jag svarade min chef och utveckla det för er...

Det roliga med att förlösa är massor men framför allt några saker.
Att följa en kvinna genom en förlossning kan vara något väldigt intimt.
Då tänker jag inte i första hand på att jag ser henne naken eller att jag vaginalundersöker henne utan mer på alla känslor som blottas.
Att föda barn är existentiellt. Många känslor väcks till liv. All smärta är komplex men födslosmärtor ännu mer.
Väldigt ofta möter jag som barnmorska en ängslig eller rädd kvinna.
En kvinna som oroar sej för smått å stort och som kan vara rädd för de första sammandragningarna eller att sätta nål exempelvis. Men under förlossningens gång får man se henne växa och klara sådant hon aldrig skulle kunna drömma om.
Att kvinnan är det starkare könet finns inga som helst tvivel om när man bevittnat ett par förlossningar!
Vad kvinnor och kvinnokroppen kan och klarar av. Det är helt otroligt!

Det roliga med att förlösa är att de gånger man hinner sitta ner hos paret så lär man ofta känna dem väldigt nära på kort tid. Situationen är naken och öppnar upp till det. Jag brukar fråga om hur länge de varit tillsammans, om deras relation och det brukar bli väldigt innerliga samtal om kärlek, relationer, tankar på föräldraskap.
Jag tycker om att lära känna mina föräldrapar på djupet och inte bara veta vad de heter och har för medicinsk bakgrund.
Samtal och möten där rollerna i de bästa fallen suddas ut en aning, där vi är kvinnor och inte bara barnmorska-patient som möts.
Lite romantiserat kan jag tänka på (och detta kanske erfarnare kollegor hånler åt... jag bjuder på det) kan jag tänka på "Utvandrarna" när Kristina i det nya landet i födslovåndor lutar sej mot Ulrika, traktens sköka i ett innerligt möte. Två kvinnor.
En som har smärtor och en som tröstar. En som lider och en som vårdar. Men två kvinnor. Låter det galet?

Det roliga(ste) med att förlösa är att man som barnmorska får vara med när två människor... ett par... möter sitt livs stora kärlek för första gången.
Vilken annan yrkeskategori har den ynnesten dagligdags men jag får det.
Får se ett barn men även föräldrar födas.
Och är det första barnet så vet jag, till skillnad från dem, att denna nya lilla individ kommer de inte bara för alltid älska mer än sej själva, de kommer också för alltid oroa sej för denna människa.
Det är omvälvande.
Det är som ett guds mirakel varje gång.

DET är det bästa med att få förlösa. Jag kan på riktigt inte tänka mej ett yrke som jag hellre skulle vilja ha.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Anna Mikaelsson4 okt. 2017 11:38:00

    Hej du!
    Så fint skrivet och vilken respons fick du av chefen?
    Jag känner igen mig i mycket av det du skriver i mitt yrke...i mitt yrke får jag oxå (oftast) en nära och fin kontakt med föräldrar som lämnar det finaste dom har till mig när de ska arbeta...jag arbetar på en förskola och tänker många många gånger att mitt jobb är det finaste jag vet! Jag möter varje dag små människor som växer som personer varje dag...vi tillsammans skapar stunder som dessa personer ska bära hela livet för jag träffar barnen långa dagar. Det innebär ju ett ansvar att vara grundad i det som mänskligheten behöver på något sätt...jag vill att barnen har empati, medmänsklighet, stolthet och förmåga att lyssna på andra när dom lämnar min förskola...det viktigaste i mitt yrke tycker jag! Jag vill att barnen förstår varandras värde men även sitt eget...att det handlar om oss tillsammans...att det handlar om att skapa tillit till varandra...att vi vill varandra väl! Om vi ska skapa ett samhälle som bjuder in måste vi börja med barnen och lära dessa att förändring börjar hos varje individ...att jag älskar att leka är en annan anledning till att jag har världens bästa yrke...leken som innehåller både det mörka och det som lyfter oss...som skapar erfarenheter vi behöver i vårt mänskliga samspel! Kan en ta sitt arbete för allvarligt..för seriöst...jag vet inte men jag vill varje dag möta det kompetenta barnet med tillit till dess förmåga...med lust att utforska livet tillsammans den stunden vi har tillsammans...och ja jag vet att det i våra styrdokument handlar om att se ett lärande...ja att se ett lärande i medmänsklighet och lärande för livet det är mitt viktigaste uppdrag som förskollärare!
    Svamligt...kanske men kanske en viss tydlighet ändå! Dina ord inspirerade till dessa tankar!
    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint skrivet. Håller med om att du har ett superviktigt jobb. Långt ifrån alla skulle fixa det, jag skulle aldrig ha tålamodet. Vad härligt det är att läsa om människor som brinner för sitt yrkesval. Jag blev glad och hoppfull av din kommentar <3

      Radera
  2. Fantastiskt vackert skrivet - och beskrivet! Nu vill jag också bli barnmorska. Får ta det i nästa liv. Om det blir ett till. ❤️❤️❤️

    /Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det för sent i detta livet?

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare