tisdag 25 juni 2013

Är rasister mindre intelligenta?

Det har tydligen kommit någon studie som visar just detta. Att människor som lockas av förenklade ideologier så som rasism är lite sämre bemedlade med intelligensen.
Jag har inte orkat läsa studien... än. Den visar att människor med låg IQ har större sannolikhet för att utveckla fördomar och lockas av den typen av gemenskap.

Hmmm.
Jag tycker som alltid att det är svårt att tala om begrepp som intelligens, för vad ÄR det egentligen?
Det finns forskare som säger att de som är bra på att lösa IQ tester är just det... bra på att lösa IQ tester. Intelligens kan mätas och tolkas på en mängd olika sätt.
Att vara intelligent... enligt detta sätt att mäta och att vara klok är två olika saker.
Jag brukar säga att jag själv inte är speciellt intelligent men däremot väldigt klok.
Min son är motsatsen. Bevisat väldigt intelligent i olika tester men inte särskilt klok.

Nåt annat jag alltid hävdar i mina inlägg med bestämdhet är att rasister är korkade och att jag har väldigt svårt för korkade människor.
Korkade, enligt mitt sätt att se på begreppet, har rätt lite med intelligens att göra.
Det är mer oförmågan och/ eller oviljan att förstå saker utanför sin egen begränsade verklighet.
Förutsättningen är så klart att människan är normalbegåvad, jag går inte runt och föraktar förståndshandikappade.

Så hur blir man rasist då?
Om vi håller oss till Sverige och vår skyddade verklighet, för det är klart att mekanismerna fungerar annorlunda tex på Balkan där det varit krig och båda sidor har skäl för sitt hat någonstans, så tror jag att det finns vissa mönster.
En del av mina antaganden finns det evidensbaserade belägg för, andra gissar jag bara.
I Sverige har det varit så i många år att rasismen är större i söder än den är i norr.
Rasismen är större på landet än i stan, trots att det är i storstäder som en misslyckad integration märks mest.
Jag är övertygad om att man finner fler med bokstavsjukdomar som ADHD i rasistiska partier.
Den kanske främsta anledningen är hemförhållanden och en ren uppfostringssak.
Föräldrarnas åsikter påverkar och multipliceras ofta hos barnen.
Om det varit okej att vid frukostbordet prata om vad svartskallarna ställt till med, om man som barn inte får diskutera orsak och verkan, se saker i sitt sammanhang, bli ifrågasatt sin världsbild.
Det är oerhört viktigt att prata om varför med barn.
Varför ser det ut så, varför blev hon arg, varför är hon utanför, varför måste alla vara likadana.
Jag har alltid diskuterat väldigt mycket med mina barn. Uppmuntrat dem att se saker ur olika perspektiv.
Å det har alltid funnits en nolltolerans för nedsättande ord som blatte och svartskalle.
Det vore lika otänkbart att mina barn fått spela vit maktmusik som att de fått knarka hemma.
Lika otänkbart att säga jävla blatte om någon som jävla fitta till mej.
Lika jävla otänkbart att mina barn skulle rösta på ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna som att jag skulle acceptera att de gav mej en örfil om de inte gillade läget.
Föräldrar skall inte bara älska. Föräldrar har en skyldighet att uppfostra.

Puss/ Asta

6 kommentarer:

 1. Mina barn får rösta på vilket parti dom vill, om din son skulle rösta på SD då vill du inte ha honom som son längre? Vad är rasism för dej? Får man vara kritisk till invandrarpolitiken eller är man en ointelligent rasist då? Är allt svart eller vitt för dej? Att säga blatte är rasistiskt men inte svennefitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till dig som är anonym: Att vara kritiskt mot invandrarpolitik är långt ifrån detsamma som att vara rasistisk. Däremot är det ofta så att människor som är rasistiska också är kritiska mot invandrarpolitiken. Men i samma andetag är kritiken ofta felaktig och missriktad. Att vara kritisk ställer krav på konstruktiva förslag på lösningar, som ANSTÅR en demokrati. Och dessutom bör man vara påläst om man ska vara kritisk. En gnällig person är långt ifrån den ideala kritikern. Den ideala kritikern har tagit reda på fakta, läst på ordentlig och kan inte minst skilja på sak och person. Det kan INTE rasisten. Rasisten är per se en okunnig person med låg självkänsla och dålig själv- såväl som världsuppfattning. Rasisten har inte förmåga att urskilja det ena från det andra. Och det är enbart SKRÄMMANDE. En demokrati slänger inte ut människor i nöd, en demokrati ger alla människor lika värde, en demokrat är påläst och kunnig, vet att skilja sak från person och är kritisk mot politiska beslut baserat på kunskap inte på tyckande eller känsla. Det första en rasist borde ha lärt sig, men aldrig lär sig eller tar hänsyn till, är att ta reda på fakta innan hen uttalar sig. Ett ont är inget argument för något annat ont. D v s ingenting är svart eller vitt. Den som ogillar eller föraktar att andra säger "blatte" säger förmodligen inte heller "svennefitta". Därför att en människa som tänker efter är också en människa som inte kränker andra människor oavsett vem! Förmodligen är det just du, som ställer frågan till Asta om allt "är svart eller vitt för dig", som ser världen i svart eller vitt. Läs på, insup fakta, älska människan och ge sjutton i att gå på SD:s eller andra rasistiska organisationers eller partiers svammel om vem som bär skuld. Vi är alla en del av samhället. Vi har alla skuld i att människor mår dåligt, att människor står utanför, att människor är fattiga. Och framför allt är det INTE invandrares skuld att bära. Läs till exempel utredning som är internationell och som visar att invandrare ger mer än vad de får i sina nya hemländer. Det vill säga, de kostar samhället mindre än vad de ger ekonomiskt. Så kom igen! Lägg ner vapnen, se till den enskilda människan och bygg bort fördomar om "de andra"....Det finns inga "de andra", det finns bara VI!

   Radera
 2. Anonym dina frågor har Asta svarat på innan i andra inlägg. Läs dom eller läs alla inlägg så kanske du lär dig något samtidigt.
  För tydligen så räcker inte meningen" lika otänkbart att säga jävla blatte om någon som jävla fitta till mig" Lägg själv in svenne framför fitta så har du svaret. Om man uppfostrar sina barn till att bli egna individer med eget tänk, där barnen själva lär sig tänka, respektera och behandla andra människor så som man själv vill bli behandlad då fostrar man inga sd-anhängare. Slut på svar!

  Det skrämmer mig att vi är så historielösa. Att vi inte lärt oss av historien. 30-40 talets tongångar dundrar i våra öron och på våra gator och ingen reagerar. Oro i samhället=ökad främlingsfientlighet. När kommer vår nya Hitler? Och vart kommer hen att dyka upp? Vart släpps nästa atombomb?
  Jag vill inte sätta barn till en värld där vi inte lär oss av historien...

  SvaraRadera
 3. Förtydligande: ja rasister är korkade eftersom att de verkar vara historielösa.

  SvaraRadera
 4. Heja Cissi och Annanas - för jag håller med. Och jag heter Monika Breti. Och mina söner skulle heller aldrig rösta på Sd. Lika lite som de skulle kalla mig fitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och heja Monika! :) Och jag heter Cecilia Sahlström - och jag har en blogg under namnet Cissi!

   Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare