lördag 5 augusti 2017

Konsten att inte be om ursäkt


Få har väl missat att Anders Borg rumlade runt här om dagen.
Rumlade runt så till den milda grad att Borgs kissslang visades upp i sällskap av barnfamiljer, värden hotades, en kvinna som försökte lugna ner situationen hotades hon med av fd finansministern. Vidare kallade han kvinnliga festdeltagare för horor och slampor (men i jämlikhetens namn) klämde han även manliga diton på kuken.

För detta ber nu Anders Borg om ursäkt.
”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”, skriver han, och fortsätter:
”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Anders Borg är en välutbildad snubbe. Han har rört sej i de viktiga kvarteren länge, både nationellt och internationellt. Han är väl medveten om det svenska språket och hur det kan användas, samt hur det tolkas. Han är inte vem som helst, inte oerfaren i att skriva offentliga dokument.
Och låt mej säga så här, Borg ber inte om ursäkt någonstans!
 
Först... Borg drabbades av en blackout.
Så jobbigt. Själv drabbas jag av allergi varje sommar. Skittråkigt. Blir snuvig, tjock i luftvägarna, får kli i alla slemhinnor. Att drabbas inte bara indikerar, det betyder att bli utsatt för. Att drabbas är utanför ens egen kontroll.

Sen... Borg dricker inte mer än de flesta. Det var alltså ren otur och skulle kunna drabba vem som helst av alla oss måttlighetsdrickare.
Han har vait ute för hård press, det är synd om honom. Det måste vara därför han drabbades av detta tokiga.
Jag vet inte hur det är med er men jag har själv vid oräknerliga tillfällen varit utsatt för hård press. Jag är faktiskt det just nu. Hoppas innerligt att inte ruskan åker fram på jobbet i fikarummet i natt för det. Eller att jag kallar någon manlig läkare för horbock. Det vore ju förargligt om jag drabbades av det. 

Vi fortsätter... Han har fått höra att han betedde sej olämpligt. Dvs någon annan tycker så. Tydligen. Han skiver inte ATT han betedde sej olämpligt. Han ha hört det. Ja, barnfamiljer brukar inte uppskatta det beteende som fd finansministern stod för. Kvinnor gillar sällan att bli kallade för horor när de är på kalas.
Sedan ber han om ursäkt till de som tog illa vid sej. Lägger reaktionen långt ifrån sej. På de andra. 

Kan vi enas. Anders Borg ber inte om ursäkt för någonting.
Han skriver ihop ett par offentliga rader för att det förväntas av honom. Kanske uppmanas han till och med av sin arbetsgivare eller andra viktiga människor i sin omgivning.
Jag tror inte ens Herr Borg tycker att han har gjort så mycket fel. Han får svälja ev oförätter han utsatts för... kvinnor som kanske bett honom lämna festen, värden som inte lät honom sova i sitt hus utan i ett angränsande (Han!!! Sveiges föredetta finansminister och Fredrik Reinfeldts högra hand), en illa stekt filé eller vad det kan tänkas vara.
Men han är inte dummare än att han förstår att denna eftergift måste han göra för att bli förlåten. Och SOM han blir förlåten av både kvinnor å män i artiklars kommentarsfält. "Vem har inte varit för full nån gång?" "Herre gud, det är väl männskligt att fela!" "Men Gudrun/ Mona då!"
Jag tror inte att vem som helst gör och säger som måttlighetsdrickaren Borg när de råkar ha svept ett par glas Amaone för mycket. De flesta börjar dansa fult eller tror de är snyggare å roligare än vad de i själva verket är, eller pratar för högt, ställer sej på bordet, spiller likör på bordsgrannen elle kanske rent av kräks innan de somnar i en hög.
Men vem som helst kallar inte kvinnor för horor, hotar sitt sällskap inför barn eller visar könet. Det drabbar inte vem som helst. Det händer människor med taskig kvinnosyn och en förfärlig mansbild som tror alldeles... på tok... för mycket om sin egen betydelse. 

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Det var ett rent bedrövligt uppförande! Under alkoholpåverkan tappade tydligen Borg helt fattningen, likaså Schyman då det begav sig! Men Sahlin antar jag var nykter - ändå tappade hon fattningen, vid flera olika tillfällen. De har eller har haft problem alla tre, men jag tycker inte Sahlins beteende riktigt kan jämföras med de andras. Att använda och dra egen nytta av sin ställning genom att ljuga etc är inte detsamma dom att snorfull bete sig illa, tycker jag. Det är beklagansvärt alltihop, hoppas de får den hjälp de behöver .... Och att personer med makt eller indirekt makt i samhället precis som många av oss andra lär gott uppförande, på alla plan, på alla sätt. ... /Mormor

    SvaraRadera
  2. Tycker det är helt otrolig att folk kan ta honom i försvar! Både män och kvinnor tycker synd om honom,, han är bara mänsklig sa en,, han är inte sån, sa hans fru! Och följs av flera andra. Helt otroligt! Har följare på Facebook som tidigare skrivit och spytt galla över de övergrepp som skett på festivaler. Men när mr Borg visar snorren och kallar folk för hora,, så är det mänskligt!! Hur fan tänker folk! Hade jag haft någon vän som beter sig så, så hade jag bett honom fara och flyga. NEJ! Sexuella ofredande är inte ok,, vem som än gör det,,,, Niclas sjöberg

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare