onsdag 2 augusti 2017

Måste feminister vara goda feminister?Jag funderade på nåt här om dagen.
Jag lade ut en bild på Instagram på min senast inköpta bok.
"Det mest förbjudna" av Kerstin Thorvall och skrev "Nu jävlar ska det läsas legendarisk feministlitteratur" och jag fick lite olika reaktioner på det.
Flera ansåg att Kerstin Thorvall mer var trasig och kämpande med psykisk ohälsa än feminist. Min äldsta dotter ville inte likställa feminism med att bete sej som en typisk man som försummar sina barn.

Och det där är himla intressant. Utan att på nåt sätt göra anspråk på den sanna tolkningen, just att man kan se på det så himla olika.
Nu har jag bara precis börjat läsa boken så den kan jag inte uttala mej om.
Det är oxå den första bok jag läser av Thorvall.
Men jag har så klart läst å sett mkt som skrivits om Kerstin Thorvall.
Jag har hört henne tala. Och hennes boktitlar... de står för sej själv.

Jo Kerstin Thorvall var säkerligen en kvinna som reds av demoner.
En kvinna som inte alltid var särskilt lycklig och en kvinna som gjorde val som jag inte skulle ha gjort.
Skall vi tala feminism så är jag den första att skriva under på att  ett välmående jämställt samhälle är det inte vi kvinnor som borde bli mer lika männen så som det faktiskt är på väg i form av ökat våld utfört av unga kvinnor, kvinnor som super mer, jobbar mer osv utan att männen borde anamma kvinnliga värden.
Men enligt mej var Thorvall ändå en föregångare.
En kvinna som vågade blotta att hon inte var den perfekta modern... jävlar, än idag är det skottpengar på dessa.
En kvinna som tog för sej av sex, som stod för sin kåthet, som var dekadent som en man och som fick så jävla mycket skit för det.
Bra eller dåligt, hur som helst är det enligt mej feminism.
All feminism är inte bra feminism men hon stod i bräschen för att blotta en annan kvinna än den normen påbjöd.
För det ä hon värd all respekt.

Jag återkommer med bokrecension.

Och vad tycker du? Måste feminister vara goda feminister? Och i så fall, är inte det oxå en kvinnofälla?

Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Nja , jag vet inte precis om jag tycker Kerstin Thorwall uttryckte feminism. Tycker hon skildrar ensamhet, utsatthet, egoism i flera av sina böcker men jag gillar hennes berättarstil, hennes böcker är fängslande. Just denna läste jag då den kom ut 40 år sen ungefär, den var ju väldigt omskriven i media då. Min första bok jag läste av henne var "Vart ska du gå? Ut". - en ungdomsbok som jag läste som 14-åring, den träffade direkt! Hennes böcker har många beröringspunkter, beskriver känslor och tillstånd på ett suveränt vis. Rekommenderar "När de skjuter arbetare" m fl. ska bli kul att se vad du tycker om "förjudetboken", jag tycker det finns bättre böcker av henne än just den .../Mormor

  SvaraRadera
 2. Kan en kvinna inte bara få vara den hon är utan att nagelfaras som God eller dålig? Vissa kvinnors liv är feminism vad vi än tycker om det tänker jag.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst någon av hennes böcker, däremot om henne själv. Hon betedde ju sig som en typisk man av den tiden. Satte sitt jobb och sina behov framför sina barns. Ibland upplever jag att en del feministers kamp krockar med barnperspektivet. Många resonerar att vi måste bli som män. Ta för oss, vara ego, sätta jobb och självförverkligande först. Ta igen tusentals år av det vi missat. Barnen blir de nödvändiga offren i den kampen. Vi måste tillåta oss själva att vara "good enough", precis som män.
  Jag tror ju, precis som du skriver, att män måste bli mer lika oss kvinnor och anamma kvinnliga värden. Att arbetslivet måste anpassa sig efter att de flesta familjehushåll består av två arbetande vuxna och barn, som har behov av varandra för att må bra.
  Sen... rent krasst, feminism handlar ju om att se strukturer och vilja bryta dessa. Och då kan man ju beteende sig och vara på miljoner olika vis och ändå vara lika goda feminister. Frågan för mig är; hur når vi dit? Vilken strategi väljer vi? Vad är viktigt att prioritera i våran kamp mot Det jämställda samhället? Där är just Kerstin Thorvall ingen feministisk förebild för mig.
  Ja... något sånt flummigt tänker jag.
  Puss Emelie.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Emelie. Feminism är inte att ta efter männens sämsta beteende. Vi, både kvinnor och män måste jobba på att ge alla bättre möjligheter till jämställdhet på olika plan. Vi, både kvinnor och män måste stå upp för varandra för en bättre värld för alla att leva i och det går, men tar tid, lång lång tid ... /Mormor

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare