onsdag 23 augusti 2017

Andra mänKvarlevorna efter Kim Walls kropp har hittats och identifieras och även om det var väntat känns det tungt i kroppen.
Inte. En. Kvinna. Till.
Snubben Madsen uttrycker i media att han är oskyldig och lättad men han måste ju rimligen ha ett å annat som är svårt att förklara med denna "tragiska olycka."
Som varför man styckar och dumpar en främmande människa i havet exempelvis om hon förolyckats.

Här om dagen läste jag att en kvinnlig vän till Madsen uttalade sej i Aftonbladet att han "Absolut inte är någon mördartyp."
Hennes ord lämnar mej ingen ro.
Det är något rörande och samtidigt djupt tragiskt att de flesta av oss verkar tro att män som våldtar, slår, kränker och mördar är andra män. Män vi inte känner.
Vi distanserar oss. En hel del så mycket att de lever i föreställningen om att män som hatar kvinnor inte bara är främlingar för oss, de kommer från andra länder, tillhör andra kulturer, andra religioner. Svenska män är fina killar och att Niklas är namnet på flera av vårt lands värsta våldtäktsmän är... inget de vill diskutera.

Det är inte så. Tyvärr är det inte så.
Män som slår, mördar, våldtar, tafsar, kränker och förminskar kvinnor finns överallt. I alla länder, alla städer, inom alla kulturer å religioner, i de bästa familjer.
Annars skulle inte 14 kvinnor mördas, tiotusentals kvinnor misshandlas, tusentals kvinnor våldtas årligen i det här landet. Annars skulle inte kvinnor varje dag vittna om hot, trakasserier, förminskande. Om det vore så att det var andra män skulle inte i princip varenda kvinna jag känner kunna berätta historier om hur de utsatts av män på ett eller annat sätt.
Sanningen är att alla dessa män som sitter frihetsberövade för brott mot kvinnor och alla de män som inte har åkt dit därför att de aldrig blivit anmälda, kvinnor inte blivit trodda, bevisen inte räckt till, ord stått mot ord. Alla de männen är någons son, man, far, vän, kollega.
Det är lärare, grannar, förtroendevalda. Älskade, respekterade och omtyckta av någon.

Jag vet inte om du och jag har en man i vår bekantskapskrets som är beredd att slå en kvinna eller ta för sej av en kvinna som av alkohol eller annat inte är i stånd att säga nej. Förmodligen har vi det.
Men vi har med all säkerhet män i vår närhet som ser åt ett annat håll när en kvinna blir förminskad eller sexuellt trakasserad, vi känner alla snubbar som skrattar åt våldtäktsskämt, som dunkar polaren i ryggen när han är en mansgris, som inte höjer rösten och säger ifrån. Män som menar att "det bara är på skoj", och "herre gud, man måste väl få skoja" eller "feminismen har fan gått för långt om man inte får flirta lite."
Madsens kvinnliga vän är inte annorlunda än de flesta av oss som bara tror gott om en man hon känner och tycker om.

Mina varmaste tankar till en kvinna som fick sluta sitt liv alldeles för tidigt och till hennes familj och närstående.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

 1. Blir alldeles tagen av hur väl du uttrycker dig. Jag jobbar på en arbetsplats där jag är ensam kvinna. I morgon ska jag läsa högt på fikarasten.

  Ha en underbar semester.

  Kram!

  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för en kommentar som gjorde min dag <3

   Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare