måndag 11 november 2019

10:e november och fars dag.



Det är fars dag och Instagram svämmar fullkomligt över med bilder på män i alla åldrar och hyllningar till dessa pappor.
"Världens bästa pappa." 

Detta inlägget har noll och nada att göra med min pappa och relationen jag har till honom, det vill jag understryka. Detta inlägg är mer en allmän reflektion.
Allvarligt talat... "Världens bästa pappa", vad krävs att bli det?
Med väldigt få undantag känner jag till några män och pappor som när de anses som fantastiska och helt otroliga är någonting mer än en medioker mamma.
Män blir fantastiska enligt oss kvinnor om de ens kommer upp i hälften av vad en kvinna gör. Män får ständigt cred för allt ifrån att de lagar middag till kommer ihåg fruktstund på förskolan och det har jag aldrig sett en kvinna få.
Ingen man har någonsin sagt, "Min kvinna är helt fantastisk, hon lagar nog mat 3-4 dagar i veckan." Ingen man har någonsin sagt "Min fru är så snäll och vabbar den här gången med."
Men med män.
Oj oj oj. Gud vad jag har hört kvinnor ösa beröm över sina karlar.
I princip för att de är vuxna. De kan dammsuga. De kan grilla. De kan snyta ungar och läsa godnattsaga. Oj oj oj vad fantastiska de är!
Förvisso med lite tjat. "Lite to do listor." Lite curling, men ändå.
Då kan de kanske... om det är en bra jävla man... komma upp i vad en mamma gör med vänsterhanden.
Överlag verkar män ses som "bra pappor" så länge de inte slåss, skriker, super eller sjappar. Så länge de är snälla. Om de hänger med sina avkommor då å då.

Kamratposten ställde för ett tiotal år sedan frågan till barn i åldern 8-14 år vem de helst pratar med. Mamma kom överst på listan. Pappa kom långt ner på listan... efter ingen alls.
2018 gjorde de om undersökningen och väldigt lite hade förändrats.
Ungarna pratade fortfarande helst med mamma. 7 % pratade helst med pappa... fortfarande bakom "en kompis" och "ingen alls."

Dorotea är den kommun där papporna tar ut flest föräldradagar.
Det kan väl aldrig ha med jakten att göra? Näää.
Där tar de ut 37 % av föräldradagarna.
Med nuvarande takt... det vill säga om vi inte utsätts för "konservativ feminism och föräldrapolitik så kommer Sverige har nåt ett uttag med 60% (mammor) och 40% (pappor) år 2040.
Så förhoppningsvis kommer mina barnbarnsbarn att svara "mamma eller pappa" på vem de helst pratar med om de har problem.
Har vi verkligen inte högre ställda förväntningar än så?

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare