måndag 25 maj 2020

Asta recenserar "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens.

Där kräftorna sjunger

Årets 13:e bok (även denna lyssnad på vilket är fusk och inte på riktigt säger Mini) blev "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens.
Hon är zoolog och detta är hennes första skönlitterära bok, debut vid sjuttio års ålder.
Och vilken debut!

Kya Clarks är en fattig unge som växer upp i ett träskområde vid North Carolinas kust.
Två av hennes syskon har redan gett sej av. Sen går hennes mamma och till sist även hennes favoritbror och kvar blir den lilla flickan med en våldsam och alkoholiserad far. Hon får klara sej själv mestadels och slutligen är även fadern borta.
Med list och överlevnadsinstinkt lär hon sej att överleva på de små pengar hon tjänar när hon säljer musslor och på det naturen ger henne.
En pojke, Tate, som en gång kände hennes bror lär henne att läsa och han är den enda som ser hur mycket Kya kan och förstår om miljön omkring henne.
Fåglarna blir hennes vänner och hon lever i samklang träsket, havet och allt liv som finns runt om henne medan åren går.
Den närliggande staden är ett rasistisk och fördomsfullt samhälle där svarta inte tillåts beblanda sig med vita och där förståelsen för det annorlunda är låg. Obefintlig.
Där kallas hon föraktfullt för "Träskflickan" och en mängd rykten florerar om henne.
En dag hittas den populära quarterbacken och kvinnokarlen Chase Andrews död, troligen mördad och Kya blir snart misstänkt.
Mer ska jag inte berätta.


Vi tar det direkt. Ska du läsa EN bok i år så ska du läsa denna!
"Där kräftorna sjunger" är precis så vacker som titeln antyder och det här är vad som kan kallas en riktig och storslagen roman.
Den innehåller fantastiska djur och miljöbeskrivningar så väl beskrivna att man ser det framför sig och känner dofterna. Samtidigt är det en bok om utanförskap och överlevnad. Om vänskap och kärlek.
Mordet som sker med påföljande utredning och rättegång är underordnad den övriga berättelsen men tillför ändå spänning och bredd till historien.
Det här är en roman som verkligen har allt.

"Där kräftorna sjunger" är ett mästerverk. Jag blev helt blown away.
Älskar den här romanen. Älskar Kya Clarks.
En solklar 5:a.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare