fredag 17 juli 2020

Asta recenserar "Cirkusflickan" av Pam Jenoff.

Cirkusflickan (inbunden)

Jag har lyssnat på "Cirkusflickan" av Pam Jenoff.

Det är krig i Europa. 1944.
I Tyskland finns Noa från Nederländerna. Hon har kastats ut från sitt föräldrahem efter att ha blivit gravid med en tysk. Barnet tas ifrån henne.
Hon försörjer sej som städerska på en tågstation när hon plötsligt finner en godsvagn full med små barn. Hon tar ett spädbarn och flyr ut i natten.
Noa och barnet hamnar hos en cirkus. Hon är tvungen att arbeta för sitt uppehälle och för att förtjäna sin plats. Hon blir trapetsartist.
Astrid tjänstgör även hon i trapetsen. Hon härstammar från en annan cirkusfamilj och är uppvuxen i manegen och uppe i luften.
Hon är jude och har fått en tillflyktsort och ett gömställe hos hennes familjs forna konkurrenter.
Astrid är dubbelt så gammal som Noa och ser inte på henne med blida ögon. Men mot sin vilja tvingas hon ta sig an Noa och en sällsynt vänskap... ett systerskap... växer fram mellan de båda kvinnorna.

"Cirkusflickan" växlar mellan Astrids och Noas perspektiv.
Den kretsar främst kring cirkuslivet och relativt lite om den tid de lever i.
Den är intressant och välskriven. Bortsett från den omoderna synen på cirkus med vilda djur är den intressant att följa och författaren har lagt ner mycket tid efterforskning kring cirkuslivet mitt under ett brinnande Andra världskrig.
Karaktärerna i boken har delvis autentiska förlagor.

Främst tycker jag om att läsa om Astrid. Astrid som levt större delen av sitt liv på cirkus. Hon var gift under en tid med en tysk som under kriget fick order av en överordnad att skilja sej från sin judiska fru.
I sin nya cirkusfamilj har hon träffat Peter, en clown från Sovjet som vägrar inordna sej i den tyska censuren.
Också Noa är spännande att följa. En ung vilsen kvinna som trots rädsla visar stort mod när hon tar sig an det lilla barnet som visar sej vara omskuret och jude.
En ung vilsen kvinna som sörjer barnet som togs ifrån henne och föräldrarna som svek och som gör allt för att överleva sin nya situation.
Med viss spoilervarning måste jag ändå säga att när Noa möter en ung man och riskerar både sin vän Astrid och barnet hon tagit sej an säkerhet för ett bankande hjärtas skull så blir det obekvämt för mej.
Nästan så jag, likt en mask på en krok, liksom vrider mej.
Det är 1944. Europa är i krig. Godsvagnar mot förintelseläger rullar. Utegångsförbud råder. Bombplan mullrar i fjärran. Hennes närmsta allierade är judar och hon riskerar allt för att hon är lite betuttad i en främling...
Det blir inte trovärdigt och för mej... men det är jag det... drar det ner betyget. Jag snabbspolar dessa delar.

"Cirkusflickan" får sammantaget ett betyg på 3+.
Klart godkänd underhållning. Utan den banala kärlekshistorien hade det blivit mer.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare