fredag 3 juli 2020

Asta recenserar "Nästa: En läkarroman" av Nina Lykke

Nästa! : en läkarroman (inbunden)

"Nästa: En läkarroman" av Nina Lykke.

Elin är specialist i allmänmedicin och arbetar som husläkare på en vårdcentral.
Elin är medelklass och medelålders. Just nu bor hon i hemlighet på sitt arbetsrum och ägnar ledig tid att gräla med plastskelettet som oxå bor där.
Elin är gift med Aksell sedan en massa år. Innan dess, i sin ungdom, var hon ihop med Björn. En dag får de kontakt på Facebook igen å plötsligt är Elins välordnade men tråkiga tillvaro inte alls särskilt välordnad längre.

Doktor Elin har en mängd patienter som hon knappt står ut med.
Alla vill de ha något av henne. Helst vill de ha allt.
Hästsvansmannen som vill ha remiss till en psykolog för att han inte attraherar kvinnor långt över sin klass. Det medelålders paret som splittrat upp sina familjer och nu vill ha remiss för assisterad befruktning. Kvinnan kring fyrtio som är gravid men som har en jorden runt resa och vill "skjuta upp" graviditeten ett år. Den curlande pappan som absolut vill ha sin lilla dotter undersökt men bara när dottern själv vill. Alkisen som vill ha en MR. Hypokondrikern som igen vill utreda alla dödliga sjukdomar han tror han har efter att ha googlat osv.
Elin för inre dialoger med sitt plastskelett om all den trötthet och ibland förakt som hon känner inför alla dessa människor som vill ha allt men inte försaka något.
Då och då pyser det ut.
Och samtidigt som Elin tappert försöker hålla inne sina syrliga kommentarer om vad hon egentligen tycker å tänker och ger så vänliga råd hon kan om god kost, träning och sömn så dricker hon själv ett par boxar vitt svalt vin i veckan, väljer tvserier framför motion och bedrar sin man.
En katastrof, på flera plan, lurar på Dr Elin.

"Nästa: En läkarroman" är en sarkastisk, elak och humoristiskt berättelse.
Jag ler ofta medan jag lyssnar. Ibland brister jag ut i gapskratt.
En hel del av Elins inre dialoger... förvisso lite tillspetsade... känner jag igen från mina egna år i sjukvården.
Obehagligt mycket av Elins nedlåtande irritation mot andra som finns i lika hög grad hos henne själv känner jag igen. För kanske är det så, att det som vi retar oss på hos andra är sådant vi innerst inne föraktar hos oss själva?
Det är den stora behållningen av romanen. Doktor Elins helt galna inställning till sina patienter och igenkänningen från sej själv å andra.

"Nästa: En läkarroman" är en roman om självinsiktens förbannelser och förnekelsens välsignelser står det på baksidan av boken och precis så är det, den formuleringen skulle jag gärna kommit på själv.

Betyg: 3 +

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare