tisdag 28 maj 2013

Ebba, du snackar bullshit

 http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/16837840/800/fourByThree/59aecd21af62f/ebba+busch.jpg

Så har man fått bli lite förbannad idag oxå. Käckt.
Läste en debattartikel som fick mitt röda blod att koka.
Här kan ni oxå läsa vad Ebba Busch (kd) skriver om "den relativa fattigdomen."
Ja jag vet. Ibland blir jag FÖR engagerad. FÖR förbannad.
När jag läser denna artikel där en 26 årig snärta (förlåt, det har verkligen inte med saken att göra) som uppenbart alltid haft det gott ställt gör sej lustig över OECD's rapporter och om de ökande klasskillnaderna så känner jag bara hur jag handgripligen skulle vilja kicka Alliansen från makten nästa år.

Ebba Busch menar att relativ fattigdom är inte ett problem och vi bör inte heller lära våra barn att det är ett problem. Hon tar sej själv som exempel, menar att hon har en schysst lön men jämfört med Kamprad är hon inte särskilt tät.
Vad är det om inte ett hån?
Vem har någonsin påstått något sådant?
Det OECD slår fast är att i inget annat land ökar klasskillnaderna så fort och mycket som i Sverige. Inte sedan i början av 1900 talet har skillnaderna mellan de som tjänar minst och de som tjänar mest varit större.
Sverige som knappt hade någon barnfattigdom för 10-15 år sedan har nu en ökande kurva som oroar inte bara mej utan även OECD länderna.
Det är ingenting att göra sej löjlig över.

Men jag förstår att Ebba Busch är nöjd.
Alliansen har målmedvetet drivit en politik för att nå dit vi är idag och ännu är de inte klara. Det är ingenting som jag säger för att smutskasta regeringen, det är uttalade ord av ett flertal ministrar i regeringen om att klasskillnader är BRA för samhället. Sporrande för de fattiga.
Genom att noggrant och effektivt försämra villkoren för sjuka och arbetslösa så har man inte bara gjort de sjuka och arbetslösare fattigare utan oxå deras barn.
Genom att utförsäkra och tvinga människor till socialförvaltningen så har man ytterligare dragit åt svångremmen.
Jobbskatteavdragen har varit ett utmärkt sätt att ytterligare vidga klyftorna.
Den som tjänar lite el relativt lite (som tex sjuksköterskor som Reinfeldt alltid talar så inlevelsefullt om) har fått tillbaka en slant i plånboken.
Reinfeldt själv och andra höginkomsttagare har självklart fått tillbaka mycket, mycket mer.
Å så vidgas klyftorna ytterligare mellan en direktör och hans anställda. 


OECD beskriver relativ fattigdom som en inkomst bestående av 50% av medianlönen.
Det handlar alltså inte om missnöje över att huset inte ligger vid havet med egen brygga eller att inte köra årsny bil. Det handlar om riktiga problem.
Familjer och barn som kanske inte svälter eller går i sommarjacka på vintern men där man trots sparsamhet har svårt att få det att gå runt.
Där barnen alltid får känna sej underlägsna sina vänner, där de kanske inte vågar ta hem vänner, där det är knapert och minsta lilla extra utgift får månadens ekonomi att haverera.
Sluta upp med att göra dej lustig över det Ebba Busch!
Hon avslutar sin artikel så här...

Låt oss i stället lära våra barn och unga att de immateriella värdena är så otroligt mycket mer värda än de materiella, låt oss arbeta för att fler får stöd att en gång för alla lämna den reella fattigdomen.

Ehhh. Som vanligt när överklassen talar med pöbeln så handlar det om att betona hur mycket vackert som är gratis. DET ska vi lära våra barn tycker Ebba. De immateriella värdena som gemenskap, vänner, frisk luft.
Men i nästa stund skall vi tydligen ändå arbeta (kom igen! Där är den där moroten å piskan igen) för att lämna fattigdom.
Hoppsan.

Puss/ Asta

7 kommentarer:

 1. Mat, kanske? Får man lov att längta efter att gå in i en mataffär och köpa en kundvagn full utan att behöva titta på prislappen på allt? Eller är man för materialistisk då? För jag vet då ett stort antal familjer som aldrig får känna så, hur mycket de försöker.

  Man kanske kan få längta efter att alla i familjen ska få klippa håret hos frisör mer än en gång om året? För en familj med tre barn så är det 1500:- varje gång... nej, usch vad materialistiskt...

  Nä, nu orkar jag inte vara ironisk mer, jag går och sparkar på något istället.

  SvaraRadera
 2. Det är åska över Halland och det är klibbigt. Sedan läser man något sådant här ( tidigare på fejjan) och känner sig direkt ondskefull. Nina som jobbar på en gymnasieskola med många elever vars föräldrar har invandrarbakgrund eller är ensamstående mammor som jag. Hon berättar om elever som äter sig mätta i skolan eftersom det kanske inte blir fler mål mat den dagen av en mängd skäl.
  För att vara kristen har Ebba Busch en väldigt oempatisk syn på sina medmänniskor och bedriver en politik som i mångt och mycket går stick i stäv med den kristna tron ( om man nu är religiös). Hon skulle kanske behöva två månader i Bangladesh för att missionera och ett halvår där hon lever med en ensamstående lågavlönad mammas premisser, sedan kanske hon hade slutat göra jämförelser som får henne att verka sorgligt korkad. Reality check one on one, liksom. Kram och välskrivet som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Jag pendlar mellan att bli väldigt upprörd och väldigt uppgiven.
  För precis som du skriver... det här är ett önskvärt resultat från regeringens sida. De VISSTE att det skulle bli så här! Växande klyftor, ökad utslagenhet.
  De flesta av deras väljare visste att det skulle bli så här... och hur ett sådant samhälle kan anses önskvärt... av NÅGON, är för mig helt ofattbart. Detta gör mig uppgiven och väldigt, väldigt ledsen. SUCK...

  SvaraRadera
 4. OMG, det är som när drottning Marie-Antoinette hörde att folket inte hade råd med bröd; "Då kan de väl äta bakelser"... Gissar att det är en myt att hon sa det, men hon blev i alla fall halshuggen... Jag blir alldeles matt av att de som alltid har haft ens vågar uttala sig om hur det är att aldrig ha haft...

  SvaraRadera
 5. Jag försökte kommentera innan - på mi iPad. Gick sådär. Och det var nog tur det. För jag uttryckte mig väldigt primitivt om vad jag tyckte om Ebba Busch. Använde rätt många könsord. Och önskade henne till ett varmare ställe.. Säkert rätt känt för en skenhelig kristdemokrat..

  Bra skrivet A - och välskrivet ni andra här också. Och precis som Maria skriver så är verkligheten just så krass: sjuka ungdomar, med feber, tar sig till skolan "för att jag måste ju äta idag" ANNARS BLIR DET INGEN MAT HEMMA EBBA!!!! Det är SÅ verkligheten ser ut!!! Dags att dra röven ut i den någongång!!

  Och hon illustrerar EXAKT varför jag ALDRIG i mitt LIV skulle vilja rösta BLÅTT: för även om jag lever gott (med man och två barn, i dyr villa, med heltidsjobb och snobbig grill och utlandssemestrar) skulle jag ALDRIG utgå ifrån att jag på något vis har gjort mig förtjänt av det och se ner på andra som inte har det jag har. Har man det bättre Ebba - så delar man med sig!!!!!! PUNKT!!!!!!! För nästan allt i livet är ren tur: var du föds, hur sjuk du blir, om du blir lämnad eller inte, om du blir arbetslös eller inte... Var inte så förbaskat skenhelig och självgod!! Skäms!!!!

  SvaraRadera
 6. Fan vad arg och uppgiven jag blir...

  Jag tänker på talesättet att om man har pengar är det är det lätt att säga att det inte viktigt, om man inte har det så blir det det viktigaste av allt.

  Och jag tror inte att en person som uttalar sig så här någon gång har fått låna pengar utan utsikt att betala tillbaka för att köpa glasögon till sitt barn.

  Jag tror inte att hon fått välja mellan att köpa busskort eller betala ett läkarbesök någon gång.

  Jag tror inte att hon har behövt redovisa alla sina inkomster och utgifter på ett socialkontor för att sedan granskas och beviljas existensminimum.

  Jag tror aldrig hon legat sömnlös över hur man kan ordna ett examensfirande för sitt barn utan pengar.

  Jag tror aldrig att hon som barn bedyrat till sina föräldrar om att hon inte behövt olika "materiella" saker och sedan dragit vita lögner till sina klasskamrater om varför hon inte har eller gör vissa saker.

  Jag tror aldrig hon varit så deprimerad att hon inte orkar gå upp på morgonen för att gå till AF för miljonte gången utan utsikt att få något jobb.

  Kram Elin

  SvaraRadera
 7. Alltså jag är fortfarande inte helt säker på att hon är på riktigt. Kan man vara så dum? Eller är det beräknad elakhet som Alliansen tycks lida av!?!
  Jag undrar ibland hur många av de som röstade på dem som var lurade eller elaka?

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare