tisdag 21 maj 2013

Nä, nu jävlar säger jag vad jag tycker

Jag hade inte tänkt skriva om Husby. Jag blir ibland trött på min egen "röst."
Men så läser jag/ hör på nyheterna om att stadsministern inte tänker åka dit "för det löses bäst av människor som bor där" och en helig vrede flammar upp inom mej!

Två nätter i rad har det varit kravaller i Husby.
Stenkastande ungdomar som sparkar, slår, förstör allt i deras väg.
Alla är inte från Husby. Många är ditresta från andra närliggande och också utsatta förorter.
Bilar sätts i brand. Brandkåren tvingas backa från att sköta sitt jobb.
Poliser som tar i med hårdhandskar. Skällande polishundar. Okvädningsord.
Och Fredrik Reinfeldt anser att "människor på plats bäst löser situationen." 

Man kan tycka vad man vill om de stenkastade ungdomarna. Om den förstörelse de orsakar.
Man kan som Sd's representanter på twitter uttrycker sej skadeglatt flinande anse att "nu får kulturivrarna vad de förtjänar", "se hur barbarerna uppför sej."
Eller man kan mer nyanserat se det som att det är människor som lämnats i sticket bland fattigdom, arbetslöshet och förtvivlan som sånt här kan gro.

Oavsett... och alla nyanser däremellan... det rör sej om en begränsad grupp ungdomar. Tillhörande i Husby och ditresta, och en hel förort drabbas.
De allra flesta i Husby kastar inte sten. Slåss inte med polisen. Förstör inte affärer.
Sätter inte bilar i brand.
De allra flesta i Husby ser med oro, sorg och rädsla på vad som sker.
Jag hörde en ung kvinna som sa att hon inte vågade sova av rädsla för att få in sten genom fönstret eller brand.
Jag hörde en man säga att barnen inte kunde gå ut.
Alldeles oavsett vad man anser om frustrationen och ilskan dessa ungdomar har, och vilken förmåga man har att leva sej in i orsakerna, så hålls en hel förort som gisslan.
Å stadsministern tycker alltså att det inte är hans sak. 


De stenkastande ungdomarna har ju rätt även om jag inte försvarar deras uttryck.
Samhället skiter i dom. Samhället lämnar dem åt sitt öde.
Regeringen önskar sej ett klassamhälle... well, varsegod.
Föreställ er detta krigsliknande tillstånd någon annanstans i Stockholm.
Innanför tullarna, på Söder, på Östermalm.
Föreställ er att "krigarna" inte var mörkhåriga och med konstiga namn.
Att det var Anders å Niklas å Tobbe som härjade runt på "mammas gata"... tror ni att stadsministern tyckt att "det löser de bäst själva."

Jag säger det igen, det är skillnad på att misslyckas och att arbeta för något.
Det är skillnad på att inte ha räckt till vad det gäller politiken och på att sträva åt andra hållet.
Skillnader på att fattiga finns... trots... och på att aktivt arbeta för klasskillnader.

Det tål att upprepas för många tror att det inte är nån skillnad på blocket.
"Det är samma skit" säger dom. "Sossarna är de nya Moderaterna och Moderaterna är som Socialdemokraterna."
Ehhh... nej.

Av OECD's 32 länder är Sverige det land där klasskillnaderna växer snabbast och där skillnaden mellan fattig och rik nuär störst.
1995 hade Sverige den lägsta fattigdomen av samtliga 32 länder. Den låg då på 4%.
2010 var siffran fattiga uppe i 9%. Sedan dess fortsätter den att öka även om jag inte har siffror på det.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson anser att denna utveckling är både farlig och förfärlig. Dessutom bromsar den utvecklingen och skapar inga nya jobb!
Folkpartiets talesperson svarar på samma fråga att det är bra och att de ville se ökade klasskillnader i samhället.
Där är en oerhörd skillnad. Tänk på det i september nästa år gott folk.

Puss/ Asta

11 kommentarer:

 1. Ja, det är ett 40-tal vandaler som förstör å det grövsta för 12 000 människor som bor i Husby. Förbaskat synd om de övriga boende och en skam av vår stadsminister som inte står upp för dem. NÅGON av dem.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är det jag menar. Alla dessa som inte bråkar, majoriteten... ska de bara lämnas åt sitt öde? Politiker skiter i dessa områden, deras ointresse har bäddat för situationen och nu tar de inte sitt ansvar. Blir vansinnig! Kram

   Radera
 2. Moderaterna förnekar sig inte, klart han inte vill åka dit, det är väl under hans värdighet. Eller så är han rädd för ett till "We shall overcome"-fiasko... Jag mådde lite dåligt av att polisens talesperson pratade om att trappa upp och ta i med hårdhandskarna. Jag uppskattar att polis är på plats, jag förstår att det inte är OK att elda upp bilar och kasta sten, självklart ska alla andra i Husby få känna att polisen är på plats och ser till att det lugnar ner sig, men det var sättet det sas på som gjorde ont i mig. Som om det var ett krig mot de här frustrerade ungdomarna, som bara reagerar på den politik som säkerställt att de inte har några chanser alls i vårt samhälle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan i viss mån förstå polisen. Inte rasistiska utlåtanden men att det blir upphetsat och i viss mån aggressivt. Men jag lider med området och dess invånare. Som bara lämnas.
   De som "bråkar" är unga. Ungdomar. Barn i vissa fall.
   Varför mår de som de mår?
   Kram

   Radera
 3. För tre år sedan var det oroligheter i Tensta/Rinkeby med bränder, stenkastning på polis och räddningspersonal etc. När frågade vänner som bor i dessa områden om hur tillvaron egentligen var svarade samtliga att inte sett ett dugg och att det "säkert hände på andra sidan" av deras närområde. Detta trots att de bodde på olika ställen. I kvällstidningarna lät det dock som att folk knappt vågade glo ut genom gardinerna.
  När jag själv varit i diverse omskrivna förorter såsom just Tensta, Alby och liknande och nattetid gått till tunnelbanan har jag inte känt den minsta oro, varken då eller senare. Visst kan det sitta gäng lite överallt, men ofta påminner förorterna om vilken småstad som helst. Det är med andra ord helt dött efter klockan 19 och de så kallade "gängen" står antingen vid någon Sibylla-kiosk och hänger eller så har de farit in till city.

  Jag känner betydligt mer oro en natt runt Stureplan (på Östermalm) eller vid Medborgarplatsen och Götgatan, som båda ligger på Södermalm. Statistiskt sett sker de flesta våldsbrotten i Stockholm i dessa stadsdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar Vampen. Jag är själv uppvuxen i Göteborgs största förort. Å jag har haft vänner i de andra. Det låter större än vad det är.
   Så är det med det mesta. Mamma har en vän i Israel och hon upplever inte situationen som orolig även om de undviker vissa platser el så.
   Tycker ändå att det är förjävligt hur politiker kan strunta i utsatta förorter, i problem de själva skapat. Våld å kriminalitet har alltid funnits å dominerat i fattiga kvarter. Även när Sverige såg annorlunda ut.
   Kram

   Radera
 4. Att uttala sig om hot mot tränare i hans favoritlag går bra men uttala sig och göra något för de utsatta i samhället det går inte så bra

  SvaraRadera
 5. Varför ska en liten klick ungdomar få förstöra och bära sig åt....Tänk vad resurser, pengar det går åt till att stoppa detta. Tycker inte synd om dom. Kriminalitet måste motas på bästa sätt av polis, lagar och regler. Så tycket jag iaf. Kram Magdalena

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare