torsdag 21 december 2017

Dummies för politiska nybörjare



Jag får ofta höra... ja, det är kanske den vanligaste politiska meningen... att det är ingen skillnad på höger och vänster. Alla ljuger, alla skor sej själva och alla lovar saker som de inte håller.
Jag blir väldigt irriterad på den typen av tyckande. Det odlar ett onödigt och farligt politikerförakt och jag tror (ja, men kalla mej naiv då) att de flesta politiker är politiker just för att de vill förändra och för att de brinner för det de tror på.

Om vi skulle ta och köra en liten dummies för nybörjare inom politiken och inte dra reformer eller partipolitik utan helt enkelt försöka tydliggöra en del skillnaden mellan blocken så kan man säga som så... 

Alliansen anser att klassklyftor är någonting positivt, ofta uttryckt som "Det är inte fult att tjäna pengar på hårt arbete" medan de röda tror att för stora klasskillnader skadar ett samhälle.

Alliansen ser på A-kassa, pensioner och sjukersättningar som bidrag och något som skall göras så ofördelaktigt som möjligt medan de röda ser på det som inarbetad lön och försäkringar.

De röda vill genom lagar, rekommendationer och reformer styra människor mot ett samhälle de vill ha, ex jämställdhet medan Alliansen anser att människor skall få bestämma själva.

De röda vill genom ett högre skattetryck se till att försöka värna alla sina medborgare och istället genomföra reformer som gör viktiga saker som tandvård, fackföreningsavgifter (via höjd a-kassa och slopat avdrag), läkemedel billigare medan Alliansen sänker skatten höjer kostnaderna och låter individen själv bestämma om ex facket är nåt de vill betala för.

Alliansens partier driver en politik för hårdare lagar och fler poliser medan de röda ser vidare, hur kan man förebygga innan.

Alliansen tror på att sänka lönerna för de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, sk låglönejobb. De röda tycker det är fel väg, att det skapar A och B lag och vill istället utbilda bort arbetslösheten.

De röda ser till kollektivet, Alliansen till individen.

Alliansen tycker att marknaden skall styra, De röda i högre grad att viktiga funktioner skall styras via skatten och/ eller vara statligt ägt.

Lägg gärna till eller dra ifrån. :)

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Hej Asta, min fina och underbara Starking! Jag håller med dig i mycket, men kanske tycker jag att du förenklar det hela en gnutta. Alliansen är inte långt ifrån obefintlig numera. Jag ser till exempel att Birgitta Ohlsson (tidigare partiledarkandidat i L) och Annie Lööf (C) är feministiska i sina politiska gärningar. L är ganska (eller väldigt långt) ifrån M. C likaså. Någonstans har ska vi kalla det, allianskulturen, uppkommit som en reaktion på S:s övervikt i Sverige. Och på senare år för att vara en motvikt mot SD, alltså för att SD inte ska få allt för mycket balanserande makt. L tycker inte alls att marknaden ska styra, det ingår i liberalernas grundtes att det ska finnas en balans mellan kommersen och staten, för att utjämna skillnaden mellan fattiga och rika, socialt engagemang och ansvar tillsammans social balans är viktig för liberalerna. Tyvärr är liberalerna inte ens en vågmästare. Kanske för att de inte frodas i polariseringen, vilket ju i sig har en poäng. Liberaler gillar helt enkelt inte alls polarisering. Men som sagt, de har inte mandat att sätta några som helst gränser. Det hade de dock under Alliansen under Fredrik Reinfeldts tid, då det här med "öppna våra hjärtan" blev en stark kraft.
    Det är heller inte helt sant att S vill styra bort från arbetslösheten genom utbildning. Alla är nämligen inte gjorda för utbildning. Och varför skulle det inte vara fint att ha yrken som inte kräver utbildning? Vem ska utföra de jobb som inte kräver utbildning då? Det är inte mindre fint att vara servitris än att vara forskare.. alla behövs. Så klart är det inte bra att slita för hårt fysiskt men det är heller inte särskilt bra att ha ett arbete som sliter hårt på psyket - vilket är ganska vanligt bland högutbildade. Prestation prestation prestation. Ibland tänker jag själv att det hade varit skönt att vara florist eller stå i parfymeri, gå hem när det är slut och känna mig nöjd med min insats. VAd är det för fel med det?
    UTbildning är inte allena saliggörande. Nu har arbetsmarknadens parter tillsammans med arbetstagarföreningar och regeringen- om jag inte är helt fel ute - kommit överens om jobb för de som står långt från arbetsmarknaden.. t ex nyanlända. Det blir lägre löner, men ger en ingång. Är det fel? Det tycker inte jag, för alla vill få möjlighet att försörja sig själva. Bidrag är värdelöst, för det passiviserar människor. Skapar låg självkänsla och få kontaktytor med samhället i övrigt. Bättre lägre lön än ingenting. Tänker jag. Nåja, vi har många likartade åsikter du och jag. Och det gör ingenting att det skiljer sig här och där. Jag älskar dig oavsett. För du är bästa människan! <3 puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Jo. Det blev lite förenklat må hända men om man ser på blocken är det så här. Jag försökte att inte prata partipolitik och inte heller skriva ner mina motståndare. M är den stora elefanten i Alliansen precis som S är i de Röd-Gröna. Och vad Liberalerna än tycker så sätter det inte så stora avtryck. Liberalerna är för övrigt inte särskilt liberala under Björklund. Det är synd att inte Olsson lyckades kuppa in sej, det hade varit intressant att se hur det förändrat partiet.
      Jag var inte Moderat under Reinfeldts tid heller men han stod för en annan flykting och invandringspolitik än vad M ledare gjort både före och efter hans tid. Så hans "öppna era hjärtan" har ju precis ingen betydelse idag.
      Idag är M pinsamt lika Sd i mångt och mycket.
      Alltså oavsett vilken sida man står på måste man väl ändå hålla med om att detta är den mest feministiska regering vi någonsin haft, inte minst till följd av vår utomordentligt starka, skickliga och tydligt feministiska utrikesministerier.
      S vill visst utbilda bort arbetslösheten. All utbildning sker inte på universitet, en del är yrkesutbildningar. S vägrar låglönejobb och det tycker jag är rätt. Ja de slipper bidrag men å andra sidan kan de inte leva på en lön. Vill vi ha det som i ex USA där människor har både tre och fyra jobb för att kunna försörja sin familj. Är det värdigare. Nej, utbildning till kompetens och bort med all jäkla rasism hos arbetsgivare så vi slipper ha högutbildat folk som diskare och taxichaufförer.

      I love U too. Vi tycker så lika inom de flesta områden.

      Asta

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare