lördag 17 november 2018

Asta recenserar "Bortom varje rimligt tvivel" av Malin Persson Giolito.

Bortom varje rimligt tvivel (pocket)

Jag har läst Malin Persson Giolitos "Bortom varje rimligt tvivel" som är den andra boken om advokat Sophia Weber.
Denna gång tar hon sej an en resningsansökan för den livstidsdömda "Doktor död", Stig Ahlin som sitter dömd på livstid för mordet på en tonårsflicka.
En läkare och familjefar som varit anklagad för övergrepp mot sin lilla dotter och som är känd för att uppsöka prostituerade.
Sophia ser stora brister i utredningen och många oklarheter, men vem är hennes klient egentligen och är han skyldig till det han anklagas för?
Boken väcker många tankar om sådant man dagligen kan läsa diskussioner om på nätet. Är alla människor värda en rättvis rättegång? Förtjänar varje människa, oavsett handling, bästa tänkbara försvar? Kan skuldfrågan bli irrelevant om en rättegång är dåligt skött?
Malin Persson Giolito är själv jurist och i denna roman, precis som i hennes tidigare, får vi ta del av hur advokatarbete går till rent praktiskt.

Med "Bortom varje rimligt tvivel" har jag nu avverkat de böcker som författaren har gett ut bortsett från den senaste, "Processen" som är en kortroman (och ska inhandlas inom kort.) De tidigare är "Dubbla slag","Bara ett barn" (den första om advokat Weber) och den formidabla kritikersuccén "Störst av allt." Samtliga har jag recenserat tidigare om ni vill läsa.
Nu har jag redan svår abstinens trots att jag läste sista sidan ungefär klockan 05:15 på morgonkvisten. För Persson Giolito är bra, hon är till å med mycket bra. Hon har ett naturligt språk, skönt driv och karaktärer som känns äkta och som man kan identifiera sej med. Hon skriver viktiga berättelser. Väcker stora frågor och "Bortom varje rimligt tvivel" är inget undantag. Spänningen bevaras till alldeles på slutet. Ingenting är riktigt svart eller vitt.
Just denna bok avslutades med ett moraliskt dilemma som jag tänkte skriva om i nästa inlägg. Har du inte läst boken men blir sugen på att göra det så hoppa över det inlägget.

"Bortom varje rimligt tvivel" får en stark 4:a. Stor och lättillgänglig läsglädje.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare