onsdag 8 januari 2020

Ska man skriva om träning?



Det här är inget inlägg om att träna. Det här är ett inlägg om vilken typ av blogginlägg som är okej att skriva och ett resonemang kring om och hur det påverkar att skriva om träning eller andra livsstilsändringar och där jag inte är riktigt klar med det själv.
Jag börjar inlägget så här därför att inledningen av inlägget syns på Facebook och ni som blir triggade av att "Nu tränar Asta" (denna veckan åtminstone) inte ska välja bort.

Som sagt. Jag följer många kroppspositiva konton och har gjort så ett tag, det är underbart läkande att få se en mångfald av kvinnor och inte bara den stereotypa unga, smala, fita, fotoredigerade kvinnan som vi utan att tänka på det matas med hundratals gånger per dag.
Väldigt många, jag törs nästan skriva alla, har en skev bild av hur kvinnor och kvinnokroppen ser ut.
Och inte bara det, vi jämställer oxå denna unga, smala, fita, fotoredigerade bild av en kvinna med hälsa. Smal blir per automatik hälsosam, tjock motsatsen.
Ung, spänstig hud blir det normala, rynkor och slapp hud det förstörda.
Allt detta är förstås fullständigt rubbat men vi ÄR i väldigt hög grad hjärntvättade av hur vi kvinnor ska se ut. Det finns starka krafter som vill bevara kvinnors negativa syn på sej själva då det är en mångmiljardindustri att kränga produkter och tjänster som kräver just detta.
Det finns en uppsjö av fantastiska kroppspositiva konton på Instagram och genom att få upp deras bilder och många gånger kloka texter går det att lära om. Att se igenom.

Inom den kroppspositiva världen är det ofta förenat med stor kritik om någon skriver om livsstilsförändringar, till exempel träning. Framförallt träning.
Det anses kunna upplevas som triggande och kroppshetsande.
Få folk att känna sej mindervärdiga eller... ja, jag vet inte riktigt.
I min värld beror det på HUR man skriver och vad syftet är men jag inser oxå att jag genom åren jag följt dessa konton lärt mej en massa och ändrat min syn på väldigt mycket som för bara några år sedan verkligen var fucked up.
Jag känner mej ambivalent om och i så fall hur jag ska skriva om mina tankar om detta.
Under 2019 kände jag att jag började bli gammal. Alltså gammel-gammal, äldre än vad jag är. Jag kände mej klen. I dålig kondition. Leder protesterade och började göra ont. Jag var trött orimligt mycket. Koncentrerade mej på fel saker.
Så inför 2020 gav jag, som aldrig ger nyårslöften, just ett löfte om förändring.
Om att få mitt liv mer i balans.
Ett steg att nå dit var att teckna mej hos Friskis & Svettis.
Jag tycker det är skitläskigt att skriva om för jag är så himla rädd att misslyckas. Jag är till och med rädd för att tänka det.
Jag har aldrig lyckats hålla i träning tidigare så varför skulle jag göra det nu?
Om jag höll i... ungefär 5 veckor... så som de flesta gör som ger nyårslöfte att träna och sen återgick till min mer... tja, bekväma hållning att dricka öl och hänga på Facebook så skulle jag känna mej ännu mer misslyckad än tidigare.
Jag har inga ambitiösa mål med min träning.
Har inga planer på att ta min dubbla vikt i marklyft, att springa Göteborgsvarvet eller att tappa 15 kg i vikt. Jag vill bara inte begränsas av min kropp i det dagliga livet i förtid. Jag vill visa att man kan vara lite rultig, lätt orka hela pizzan själv men ändå vara i bra form. Och "bra form" syftar här bara till just ork och att vara funktionell i sin kropp. För det ÄR en jäkla skillnad på att vara fyrtio år och femtio år. Det händer en massa nedbrytande under de åren. Ingenting är gratis längre.
December 2020 vill jag känna att jag är lite starkare än vad jag var för ett år sedan. Att jag gör bättre val för mej själv. Att livet är lite mer i balans.

Jag har, sedan jag började blogga för gud vet hur många år sedan, alltid skrivit om det som engagerar mej just nu. I mitt liv och på ett vidare plan.
Att berätta om min träning, skriva om hur ängsligt det känns att komma till en gruppträning och vara ny och klart sämst eller om den sköna tillfredsställelsen av att ha gjort sitt bästa eller om hur gött träningsvärk kan kännas eller hur läskigt gymmet är eller... Ja det skulle kännas bra.
Å andra sidan så vill jag ju då inte trigga fram känslor av skuld eller hets hos någon.
Jag tänker, även om jag förvisso tycker det är en HELT annan sak, om de som gör fillers och kroppskorrigeringar att de är ett offer för det här vi började prata om... idealet av den unga, smala, fita, fotoredigerade kvinnan... så gör det då om du absolut måste men skriv inte om det. Jag blir förbannad på influensers som har tusentals ofta unga följare och som saluför sån skit.
Är det samma sak med träning tycker ni?
Även om det är tantgympa 2 gånger i veckan på Friskis & Svettis?
Ge mej era tankar!

Puss/ Asta

6 kommentarer:

  1. Alltså ibland blir jag så trött. Men jag har exakt samma tankar till mitt träningskonto. Men va fan allt kan inte vara triggade och hetsande eller? Nu är detta VAD jag gör. Jag har alltid rört på mig på oilka sätt. Och visat det. Förhoppningsvis inte hetsande men alla har vi våra gamla ok och fördomar och inlärda beteenden.(som vi förhoppningsvis försöker bryta) Det vore ännu mer fel av mig att inte vilja visa den sidan av livet mitt liksom. Jag är fet och jag tränar. Varför ska jag dölja det? Jag funderade länge på om jag skulle lägga till "äter" till kontonamnet, men det är ju det jag gör. Jag äter i mängder. Det vill jag också visa. Men jag kanske är den som tänker fel? Men jag vilja lyfta min vikt marklyft. Det vore nåt det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker oxå att det är en viss skillnad på att ex banta eller pyssla med botox men jag vet ju att det är känsligt även med träning.

      Radera
  2. Jag hade en fråga på terapiinlägget. Vill du svara på den? Om du kan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Jag har fått terapi via jobbet en gång. Familjeterapi via den kommunen erbjuder. Kurator via vc och en gång via vuxenpsyk. Kvaliteten har varit varierande. Privat kostar det massor.

      Radera
  3. Hej!
    För att människan ska hålla sig frisk och må bra för att åldras har vi flera viktiga basbehov som behöver uppfyllas. Att ägna sig åt fysisk aktivitet är en av dom. I dagens värld där fler dör av övervikt än av svält känner jag att det är viktigare än någonsin att framhålla den goda träningsandan. Vi behöver peppa och inspirera varann. Ge varann en ryggdunk när man orkat ta sig igenom den första kilometern... För vi tränar och rör oss i första hand för livet och för vår egen skull.
    Dom som blir allergiska av att se statusuppdateringar som innehåller träningsinfo kan ju skrolla vidare eller sluta följa.
    Att jämföra dina statusuppdateringar om tantgympa och träningsvärk med unga tjejers om kroppsjusteringar och fillers är som att jämföra äpplen och päron. I alla fall för mig.
    You go girl! ��
    Kram Mariah

    SvaraRadera
  4. I din egen blogg borde du kunna skriva om vad du vill anser jag. Om du vill jobba mot att få en starkare mer hållbar kropp genom träning borde inte ses som något som triggar igång oavsett du är kroppsaktivist eller inte. Träna på Friskis och Svettis och skriv så mycket du vill om hur det går.

    Själv är jag en promenerande människa. Jag bor ca 5 km utanför stan, har ingen bil och åker sällan buss. Det promeneras till och från stan några gånger i veckan och så ångestpromenerar jag på nätterna när dom är sådana. Jag tycker att du är modig som skrivit in dig på ett gym. Det skulle jag nog inte komma till skott med men så är jag inte så förtjust att omge mig med vilt främmande människor heller.

    Hoppas det går bra för dig!
    Kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare