söndag 9 augusti 2020

Asta recenserar "Vara vuxen" av Marian Keyes


Vara vuxen

Jag har lyssnat på Marian Keyes "Vara vuxen."
Marian Keyes är en av mina absoluta favoriter och jag har läst alla hennes romaner. Hon kallas, väldigt välförtjänt för Queen of feelgood genren.
Hennes böcker är alltid lättlästa, engagerande, lite roliga med ett uns (och ibland två) av svärta. Marian har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa och alkoholism och just missbruk tas ofta upp i hennes berättelser.

"Vara vuxen" handlar om familjen Casey. Tre bröder i fyrtio-femtio års åldern samt deras fruar och barn.
Johnny är äldst och gift med Jessie. Ed är gift med Cara och Liam har precis gift sej med undersköna och tio år yngre Nell.
De lever utåt sett goda liv med nära familjeband och stor gemenskap men under ytan puttrar det.
Allt brakar samman den dagen Cara drabbas av en hjärnskakning och till följd av denna blir... en smula mer snacksalig än hon annars skulle varit.
Milda och alltid vänliga Cara avslöjar hemligheter å sina innersta tankar på löpande band som skickar chockvågor genom familjen Casey.
Romanen inleds med början av den katastrofala middagen som också råkar vara Johnnys fyrtionionde födelsedag och tar oss sedan bakåt i tiden.

Jag tyckte mycket om romanen. Den är i sann Keyes anda strålande.
Kanske ingenting jag kommer att fundera på och tänka tillbaka på i efterhand, genren feelgood sätter precis som filmgenren komedi sällan den typen av avtryck men den är roande och underbar i stunden.
Inte Marian Keyes bästa (det tycker jag fortfarande Vattenmelonen från 1998 är... kanske för att det var det första jag läste av Keyes) men inte heller hennes sämsta.
Som jag inledningsvis skrev tar Marian Keyes ofta upp missbruk i någon form, denna gång är det bulimi. Tonen är relativt lättsam men det är ändå intressant att ta del av. Hur sötsaker, kalorier och vikt tar över en intelligent kvinna som har "allt".

"Vara vuxen" får Betyg: 4.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare