torsdag 11 januari 2018

Dagen när Asta blev kallad för rasist

Bildresultat för coolest monkey in the jungle hm

Få kan väl ha missat Hennes & Mauritz helt huvudlöst omdömeslösa reklam för barnkläder. På Instagram har det i alla fall stormat rätt duktigt och inte minst på mitt konto där jag förde saken på tal.

HM har alltså klätt en söt färgad liten kille i en tröja där det står Coolest monkey in the jungel och en ljushyad pojken i en tröja med texten Survival Expert.
Det tog mej ungefär 1/3 dels sekund att känna obehag och det är anmärkningsvärt att de som är ansvariga för den här stylingen på HM inte reagerat förrän reaktionerna trillade in.

Färgade har sedan århundrade benämnts som "apor" av rasister.
Det är lixom det vanligaste öknamnet mot denna grupp.
Vita har i århundraden betraktats som överlägsna av samma grupp, som erövrare, härskare och... ja, överlevare.
Jag tror inte att HM är rasister och att de gjort det här med illvilja men det är ta med fan näst in till kriminellt omdömeslöst.
Och jo, jag önskar att vi kommit längre. Att det inte fanns rasister som kallade färgade människor för apor och att det för oss andra inte fanns någon historisk erfarenhet av det.
Jag önskar att HM's reklam för hoodtröjor skulle kunna passera utan att någon reagerade eller for illa av den. Men så är inte fallet.

Det finns de som resonerar så som att vi måste glömma historien och att vi som påtalar olämpligheten bara spär på och håller kvar rasistiska tankar.
Jag tycker att det är analyslöst resonerat.
Rasismen mot färgade är inte på något sätt "nåt som var för länge sedan och som vi alla lagt bakom oss", diskrimineringen mot färgade lever i hög grad överallt i världen.
Vi är inte där.
Jag skulle inte kunna bära ett nazisttecken och envist hävda att det är ett fornnordiskt tecken och att jag inte menar något illa. Än mindre kan jag klä ett barn så.
Historien och symbolbilden är för tydlig.
Det är analyslöst och det gör mej irriterad att människor med tillgång till skolgång och blixtsnabbt internet inte är mer upplysta.

Men än mer irriterad blir jag när jag... efter min kritik... anklagas för att vara rasist. Att det skulle vara jag som är sjuk och ser en apa där andra ser ett barn.
Alltså, man skulle kunna anklaga mej för 1000 dåliga saker och det skulle finnas olika grad av sanning i det men att det är jag är rasist hör inte dit.
Jag blir otippat skitkränkt faktiskt! Förbannad!
Jag begriper inte varför för jag borde verkligen bara skratta åt en sådan absurd anklagelse (som riktades mot mej från flera håll.)
Så korkad får man faktiskt inte lov att vara.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Eller klassikern "jag ser inte färg" Grattis är du färgblind?

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare