söndag 27 maj 2018

Hjärntvätt av små barn.

I september 2015 spolas 3-åriga Alan Kurdi upp på en strand vid Medelhavet. Bilden av den lilla pojken skär in i hjärtat. Samma månad skanderar Löfven "Mitt Europa bygger inga murar". Under året öppnar Sverige upp sina dörrar och hjärtan för 160.000 människor på flykt. "Refugees welcome!" Sen händer något.
När jag fyllde 29 år och satt med min 3-åring i knät, min flicka som fått leva och inte drunknat mitt ute på havet, infördes "tillfälliga gränskontroller" . Jag trodde inte att det var sant. Sedan dess har Löfven, som aldrig skulle bygga murar, beslutat om att skilja barn från sina föräldrar och skapa otrygghet hos de som givits en fristad... för den ska när som helst kunna tas ifrån dig. Inför världens kameror står han bredvid Trump och säger att "vi ärvt vår allt för generösa flyktingpolitik" (som om han stod på något jävla valmöte i Göteborg) och skryter om hur den nu ska monteras ner till EU's lägstanivå. Nej fy fan säger jag!
Löfven, du får inte min röst i september.


Ovanstående ord är skrivna av min äldsta dotter på facebook.
De är både kloka och vältaliga och jag instämmer i varje ord och delar varje fiber av känsla. Möjligtvis är jag något argare. Något bittrare.
Sd beräknas enligt undersökningar ligga på kring 20%. Det är både fasansfullt och pinsamt men det innebär att 80% inte vill ha ett sverigedemokratiskt samhälle och ändå leker riksdagens stora partier Sd hela bunten.
Min pappa sa härom dagen under ett samtal att jag har, citat: Hjärntvättat mina barn politiskt. Det lät inte som om han tyckte det var nåt bra :)
Jag får upp två reflektioner som jag tänkte delge er i detta inlägg.
Vad som är politik och vad som är barnuppfostran.

All form av uppfostran är väl hjärntvätt (om man vill uttrycka sej effektfullt.)
Det handlar om att överföra värderingar som man själv anser viktiga.
Ingen människa lär väl sina barn sådant som de själva inte tycker känns vettigt eller viktigt.
Ta min hund som ex. Han tigger. Han går inte snällt och lägger sej när det kommer folk. Han kommer inte som ett pistolskott på inkallning (snarare drabbas han av uraktut dövhet när man ropar på honom.)
Han är ouppfostrad! skulle säkert många säga.
Nej, det är han inte alls. Han har bara inte fått lära sej att tigga är nåt fult, att gäster skall lämnas ifred eller att det är en dödssynd att inte komma när matte ropar "hit."
Mina barn har jag försökt lära vanligt hyfs. Jag har varit ganska noga (läs: sträng) med sådant som att se folk i ögonen, tacka när de får något, ta i hand.
Mina barn har aldrig och inte under någon trotsperiod vågat kalla mej kärring eller dum i huvudet eller be mej hålla käften.
Kan inte minnas att det var något uttalat förbjudet, det fanns bara inte på kartan att jag skulle tolerera ett sådant beteende.
Det är hjärntvätt. Eller uppfostran om man så vill.

På samma sätt har jag talat politik med mina barn från att de var små.
På den tiden ingen partipolitik utan mer värderingar.
Jag har tränat dem i att sätta ord på känslor, i att utöva empati, i att tänka ett steg längre i kedjan/ hålla två tankar i huvudet samtidigt och inte bara se ett fenomen utan oxå reflektera över varför det är så.
De har från väldigt tidig ålder varit medvetna om att livet inte är rättvist och att vi tilldelas olika villkor och möjligheter i livets tombola.
Och inte för att det någonsin behövts men det har rått absolut nolltolerans för rasistiska tillmälen eller utrop.
Hjärntvätt? Ja, eller så kan man kalla det uppfostran.
De allra flesta får de barn de förtjänar.
I takt med att barnen blivit äldre har vi diskuterat mer sakpolitik, ideologier och partipolitik och är inte alltid helst överens eller röstar likadant även om vi alla står "på samma sida."
Det vore konstigt om någon av mina barn blev övertygad Moderat men det vore omöjligt att någon av dem blev Sverigedemokrat.

Politik är ju nämligen precis så enkelt och så svårt så att man kan tala med en fyraåring om det.
Jag har vääääldigt svårt att förstå mej på vuxna människor som säger: "Jag är helt ointresserad av politik" eller "Det spelar ingen roll hur man röstar för det är samma skit" för politik är allting!  Samtliga dina livsvillkor.
De olika politiska partierna har olika visioner för hur man når det där drömsamhället som alla vill ha.
Så enkelt och så svårt.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Min Mamma kläcker ofta ur sig dumheter som ’HUR kan man pracka på sina barn religion’, och förstår inte att självklart överför man sina egna värderingar och åsikter på sina barn. Och då är vi ju ändå fantastiska i Sverige på att barn här faktiskt får veta om andra världar, åsikter, religioner i skolan.
    Vi har alltid haft en öppen dialog hemma hos oss när jag växte upp. Om politik, världsnyheter osv. Mestadels pappa som var inbiten sosse.
    Men jag lärde mig tidigt om människors lika värde, att man hjälper de som inte har det lika bra. Att man får tycka om precis vem man vill. Mina barn får göra nästan precis vilka livsval de vill, men skulle de bli rasister skulle jag bli så besviken låååååångt in i själen att jag inte vet vad jag skulle ta mig till 😳
    Då hade jag misslyckats totalt med min hjärntvätt.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare