söndag 12 juli 2015

Sommartårta



Jag är hyfsad på att laga mat men ganska skitdålig på att baka.
Fast i går bakade jag en tårta som hette "Sommartårta" i receptet jag hittade.
Den kan tydligen heta Pinochiotårta, herrgårdstårta och annat med.
Kära tårtor har många namn antar jag.

Tyvärr tog jag ingen bild så jag fick sno en på nätet i vanlig ordning.
Men den blev riktigt bra faktiskt och väldigt väldigt god. Jag är inte ens så där överförtjust i tårta men denna har jag gått och smaskat på resterna av idag hela dagen.

Det är alltså en sockerkakmarängbotten.
Ja, jag vet, här kan den bak ovana dra öronen åt sej men tro mej... fixade jag den kan alla det.
Botten delas i två och emellan har man grädde å lite vad man vill.
Banan och chokladsås kan nog vara smarrigt. Eller hallon.
Jag hade jordgubbar och i vispgrädden vispade jag i rejält med lemon curd.
Är såld på lemon curd i tårtor. Det blir så himla gott med det syrliga mot den söta marängen och de söta bären.

Här är receptet.

Sätt på ugnen på 150-175°c.
Rör 75 g smör och 1 dl socker poröst.

Vispa 4 äggvitor med 1 dl socker till det är ett hårt skum och du kan vända bunken upp å ner.
(Till den som är bakvovan, när man vispar maräng är det viktigt att allt är rent, minst fett el annat sabbar alltihop.)
När det är ett hårt skum, vänd försiktigt ner ytterligare 1 dl socker.

Rör ner en äggula (du har ju fyra efter att ha gjort marängen) i taget i socker+smör smeten.
Tillsätt 3 msk mjölk, 1,5 dl vetemjöl och 1,5 tsk bakpulver.
Rör ihop och häll ut på ett smörat bakplåtspapper på en långpanna.
Ca 15 x 25 cm
Bred marängsmeten ovanpå.

In i ugnen långt ner i ca 25 min. Marängen ska vara torr.

Lägg ihop tårtan strax före servering så den inte sjunker ihop.
Å som sagt, emellan har du grädde och sedan vad som behagar.

Lycka till.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Något som passar alldeles ypperligt i just denna tårta är rödvinbär. Om man som jag inte är särskilt förtjust i tårta och inte vill ha den så söt så passar dessa bär som handen i handsken.

    SvaraRadera
  2. Mmm, mumma! Gillar tårtor som man kan variera sig i. Då kan man snöa in på ett recept men ändå servera tårtor med nya smaker varje gång, till fester och annat :)

    Kram Karin

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare