fredag 15 juli 2016

Det här vet viFrankrike har på nytt drabbats av ett vansinnesdåd där 84 människor dött, varav 10 barn, 200 är skadade, många allvarligt och livshotande.
En fransk-tunisisk gärningsman är identifierad. Han hade fru och barn som han lämnat och beskrivs inte som troende utan drack alkohol, raggade brudar, gick på klubbar och aldrig till moskén. IS har, sin vana att ta på sej allt som är fruktansvärt för att sprida fruktan, inte tagit på sej dådet ännu och ingen annan organisation heller. Vi får väl se hur det utvecklar sej.

Jag tycker vi ska vara noggranna med begreppen. Om en sjuk och grym människa utför ett massmord utan ideologi eller tro bakom så är det just ett massmord, ungefär som när Andreas Lubitz... andrepiloten ni vet, tog livet av sej under en flygning och tog med sej hundratals människor in i döden.
Det är hemskt, det är fruktansvärt men det är inget terrordåd.

Andreas Lubitz massmord ledde inte till särskilt många utkrävande av ursäkter från vita cismän (inte av österrikare, psykiskt sjuka, piloter eller kristna heller.) Nej, han fick ansvara för det själv.
Nu är det en fransk-tunisisk man, en Mohammed, och då är tonerna en helt annan. Gränser skall stängas, muslimer skall ut från västerländska länder, muslimska organisationer skall ta avstånd, krig skall utkämpas.

Men alla dessa rasister med Marcus Birro i spetsen glömmer en sak.
Det finns i världen 1,5 miljarder muslimer. Hade de velat ha ihjäl oss västerlänningar hade vi varit döda för länge sedan.
Huvuddelen av alla 60 miljoner människor på flykt flyr extremisters terror.
Huvuddelen av alla terrordåd som begås av IS och Al Quaida sker i muslimska länder, riktade mot muslimer.
I Bagdad skedde nyligen ett terrordåd under Ramadan där över 200 människor miste livet. Om det fick vi läsa väldigt lite, kring det rådde det inte särskilt stor upprördhet.

Jag har i min familj, i min vänkrets, bland mina kollegor en mängd muslimer.
Muslimer är ingen homogen grupp. Men gemensamt för dem är att alla är lika uppskrämda, förfärade och arga över de övergrepp och dåd som begås runt om i världen. Gemensamt för "mina" muslimer är oxå att de är väldigt mycket mer nyanserade, analytiska och sansade än alla dessa hatiska gaphalsar på nätet.

84 människor har hittills dött i Nice. 10 barn. 200 skadade.
På självaste nationaldagen.
Mina varmaste tankar till alla dem som fått sina liv sönderslagna.

Puss/ Asta

3 kommentarer:

 1. Man behöver nog reda ut begreppet terror. Nog får man tolka det som terror. Möjligen odefinierad men trots allt terrordåd. Massor med vapen, sprängmedel mm i lastbilen. Skedde i Frankrike som tidigare har varit utsatt. Det innebär inte att det måste vara vare sig Daesh eller Al-qaida, Röda Brigaderna, Baader Mainhof, ETA, IRA eller något annat åt det hållet, men definitionen av terror är att sprida skräck och osäkerhet och att demonstrera makt. Huruvida det är politiskt, religiöst eller något annat vet vi ju inte. Galning ja, terrorist ja, allt annat är fördolt för världen! Tänker jag i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Hoppsan, det var ett terrorattentat... du hade visst fel. Igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, jag skrev ingenstans att det inte var ett terrorattentat. Hoppsan, du kan inte läsa (el möjligen inte förstå.) Igen.

   Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare