söndag 10 juli 2016

Muff frisyrerBild: Lånad från Google.

Större delen av mitt vuxna liv har jag precis som de flesta övriga kvinnor under -90 och -20 talen ansat min kroppsbehåring. Under armarna var och varannan dusch, på snippan nån gång i veckan och på benen vid behov.
Det har ju närmast rådigt en oskriven lag att DET hör till hygienrutinerna och ingen vill väl vara en äckelfia.
Domen mot de kvinnor som offentligt visat upp håriga armhålor har varit hård. Kvinnor på sociala medier har hånats och kränkts och vem minns inte den okända kvinnan i publiken när det var Schlagerfestival som glatt applåderade och exponerade en tuss hår under armen vilket väckte sådana reaktioner att det stod om det på löpsedlarna dagen där på!
På senare år har detta... tack o lov... börjat föras mer sansade debatter kring.
Det är fortfarande långt ifrån socialt accepterat men fler och fler kvinnor tar sej ändå i ton och går mot strömmen.

Härligt och äntligen säger jag.
Kvinnor måste inte nödvändigtvis vara håriga men var och en skall få välja själva och de som reagerar med stort äckel och hat bör omedelbart bums boka sej en tid hos en duktig terapeut.
Det finns så klart ingenting varesej onaturligt, äckligt eller orent med kroppshår.
Tvärtom är det högst naturligt hos alla kvinnor som passerat puberteten och håret finns där av en anledning som är... tro det eller ej... både funktionell och hygienisk.
Kvinnor som rakar sina snippor får i högre grad problem med svamp, infekterade hårsäckar och bölder om det vill sej illa (och tro mej, jag VET att det är illa och gör ont som satan.) Håret på snippan och under armarna ventilerar så att det blir mindre svettigt och även luktar mindre svett.
Estetiskt är det en smaksak.

Jag har som sagt under hela mitt vuxna liv kört den helrakade modellen ner till.
För några veckor sedan fick jag plötsligt en inlevelse om förnyelse.
Om jag ska vara frank med er så berodde det inte på att jag var less på att raka egentligen, inte på att jag ville göra ett feministiskt statement och inte heller på att det vållade mej några direkta besvär.
Jag var bara sugen på nåt nytt. En ny muffrisyr.
Jag tänkte mej en sådan där tät, härlig buske. Ansad i ljumskar men i övrigt rejäl. Mörk och lockig. Det kändes sensuellare på nåt vis.
Försökte diskutera saken med Mini men hon slog ifrån sej på ett nästan aggressivt vis och tydliggjorde att muffrisyrer var hon inte intresserad av att diskutera.
Nä nä då tänkte jag lite stukat men sagt och gjort satte jag igång med projekt: Spara.

Hittills är det en besvikelse. Vis av erfarenheten med Mini tänker jag inte utsätta er för detaljer men det blev inte alls särskilt tätt, buskigt eller snyggt.
Inte ens särskilt svart. De små rara gråa stråna på huvudet har tydligen kusiner om man säger så så förnyelsen får vara. För min del.
Men jag tycker ändå att var och en äger sina pubeshår och andra människor kan hålla snattran om vad de anser så vida de inte blir tillfrågade.

Puss/ Asta

5 kommentarer:

 1. Efter att ha gjort några tappra försök med rakat så tog latmasken över. Ansning räcker för min del. Orkar inte ens raka mig i armhålor eller på benen särskilt frekvent.

  SvaraRadera
 2. Haha, du är underbar..... :))
  Det är bara hos dig man kan läsa ett sånt inlägg :D
  Jag var 35 år innan jag började raka mig under armarna, jag tyckte det kvittade hur mycket jag än tvättade mig, det luktade lite unket ändå.
  Likaså vaxa benen, idag kan jag inte tänka mig nåt annat.
  Inte mycket slår känslan av nyvaxade, lena ben om man dessutom får krypa ner mellan rena, fräscha å svala lakan..
  Bikinilinjen har jag alltid ansat men det är väl 12-13 år sen jag började ansa resten.
  Jag kör vältrimmad, inte rakad.
  Jag är en mogen kvinna å vill inte se ut som en åttaåring mellan benen å det är betydligt behagligare med vältrimmat än helrakat.
  Aldrig klåda, infekterade hårsäckar el dyl, bara skönt å behagligt.
  Nån enstaka man har haft synpunkt på det men denne person har fått ett mycket vasst-bitchigt svar så han skämdes nästan efteråt...

  SvaraRadera
 3. Hahaha vad jag skrattade! har en sjuttonåring här hemma och vi har diskuterat behåring, så känner verkligen igen reaktionen hos din dotter :) Här går det i perioder med rakningen, tycker att sommartid är det ganska skönt att vara välansad. Kram M

  SvaraRadera
 4. Kul inlägg men för mig finns det en allvarligare underton. Som föregående skrev vill man väl inte se ut som ett barn mellan benen?? Jag måste varit väldigt naiv innan för det är först på senare tid som jag har förstått hur tabu det egentligen är att INTE raka muffen. Jag undrar hur du tänker kring det här med att man är en förebild för sina barn och barnbarn. Hur hade du förklarat för din 12-åriga dotter varför "mamma inte har något hår på snippan men jag har?" Hade du tyckt det var okej för en 12-åring att raka sig mellan benen? Hur är man en bra förebild tycker du? Själv vill jag att man ska se ut som en kvinna och inte ett barn, ansat men inte helrakat. Men alla gör såklart som man själv vill!

  SvaraRadera
 5. Hade visst inte skrivit någon kommentar så som jag tänkt.
  Här ansas bara där nere, har haft olika mkt ansat. Oftast bara jumskarna, klipper ner det lite. Har aldrig haft en tanke på att helraka, jag ör en vuxen kvinna.
  Under armarna absolut! Duschat varannan dag om jag inte tränar... Då rakas det under armarna. Benen rakar jag mest bara sommartid.

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare