fredag 8 mars 2019

Internationella kvinnodagen

Bilden kan innehålla: växt, blomma och natur

Att säga "grattis" på Internationella kvinnodagen är inte riktigt okej inom feministiska kretsar. Och jag förstår och instämmer... självklart... i detta resonemang.
Det här är ingen dag att hylla sin frus härliga bröst eller mammas fantastiska köttbullar. Det här är en dag att uppmärksamma alla de orättvisor, allt våld, hot, hat och diskriminering världen över som kvinnor utsätts för och som behöver stoppas!
I stället för att ge din fru en blomma idag så säg ifrån mot ett sexistiskt skämt på jobbet.

Men ändå, likväl, vill jag säga grattis till mej själv... och de systrar som vill...  idag.
Jag ÄR trots allt glad och stolt över att vara kvinna!
Jag skulle inte vilja byta med vilken privilegierad man som helst.
Att vara kvinna är för mej att vara en helare och mer komplett människa.
En människa med tillgång till alla sina känslor och med förmåga att sätta ord på dem.
En människa med fysisk och psykisk, med förmåga att skapa och föda ett nytt liv och att därmed utstå den värsta fysiska smärta som går att uppmäta.
En människa med förmåga att själv tillverka mat till denna avkomma.
Och det starkaste av allt kanske, en människa med omsorg om de sina, med att sätta sej själv åt sidan, att våga älska och att göra det med hela sin person.

Det är lite sorgligt. Jag tittar på mitt barnbarn Noah som springer kring benen på mej och jag tänker att mycket kommer vara enklare för dej än vad det varit för mej. Men mycket kommer oxå att vara svårare. Kanske omöjligt när det kommer till att vara en hel människa.
Pojkar och män är även de begränsade inom många områden, kanske inom fler än vi kvinnor, och det är lika mycket för mina barnbarn av manligt kön som jag vill se patriarkatet falla.
Jag vill att vi alla ska få vara fria själar. Den vi önskar. Utan trånga åsiktskorridorer av vad det innebär att vara man eller kvinna. Utan att knuffas in i några mallar eller förbud.

Men grattis Asta idag på Internationella kvinnodagen.
Grattis till att du är kvinna. Grattis till systerskapet. Grattis till ditt ständiga lärande om vad feminism är och varför den behövs.

Jag är, precis som du, gueen of fucking everything!

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare