onsdag 3 juni 2020

Asta recenserar "Himmel över Alaska" av Kristin Hannah

Himmel över Alaska

Jag har läst "Himmel över Alaska" av Kristin Hannah, en för mej tidigare okänd författare. Att jag läste denna kom sej av att jag på flera ställen såg att "Där kräftorna sjunger" (som jag tokälskade och recenserade nyligen) jämfördes med "Himmel över Alaska."
Och ja, det finns likheter.

"Himmel över Alaska" handlar om fjortonåriga Lenni som flyttar med sin familj just till obygden i Alaska. Lennis föräldrar var en gång ett lyckligt par och en harmonisk familj men när Lennis pappa återvände från Vietnamkriget var han förändrad. Rastlös. Orolig. Lynnig. Hade svårt att behålla ett jobb och lätt för att supa sej dyngrak. Lennis mamma kan inte ge upp om sin man.
Oräkneliga gånger har de brutit upp, flyttat och börjat om.
Och nu sker det alltså igen då pappan ärvt ett hus av en kamrat som dog i kriget. Lenni får en vän för första gången på länge.
I början verkar Alaska och det enklare livet där verkligen vara den nystart de hoppats på. Naturen är slående vacker.  Människorna där hjälps åt i stort och smått. Pappan tas emot som en hjälte av den avlidna kamratens familj.
Men de inser snart att de långa vintrarna och det kompakta mörkret är allt utom bra för pappans mentala hälsa. 

Ännu en berättelse om män och deras supande och våldsamhet. Svartsjuka och kontrollerande.
Jag har läst ett par sådana nu. Men oxå en roman om vänskap och kärlek, om karg natur och människans förmåga att överleva. En roman om att hitta hem.

Jag tyckte väldigt mycket om de första 2/3. Sista delen tappar i mitt tycke i kvalitet och känns inte lika trovärdig. Likheter finns precis som jag sa med "Där kräftorna sjunger" men nej, sista tredjedelen av boken drar ner betyget och det landar på en svag 4.
4-
Det är ju ändå en med beröm godkänd roman så jag gav mej på att börja lyssna på mer av Kristin Hannah.
Den första stod jag ut med i 5 minuter. Den andra kanske en halvtimma men då kliade det rejält i mej. De är väldigt amerikanska med en syn på kvinnan, moral, sexualitet som känns väldigt omodern här och som jag inte stod ut med.
Synd.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare