torsdag 4 september 2014

Är det okej om jag köper din röst?


Jag älskar september. Maj och september är mina favoritmånader på året.
Fortfarande relativt varmt men med frisk, pollenfri luft och ett lugn som lägger sej över såväl människor som natur.

I år är det dessutom valår. Supervalåret.
Jag ställde en fråga på facebook angående politik: "Är det oetiskt att köpa en röst som annars inte kommer att användas?"
Vad tycker ni?
Jag fick en del svar på fejjan, flertalet överens om att det inte är okej.

Nej, det är det självklart inte. Vore det okej så skulle partier kunna köpa röster och den med störst plånbok vinna valet vilket urholkar själva demokratin.
Jag greppar det...
Ändå skojade vi om det idag kring middagsbordet. Är det inte ens okej för den goda sakens skull?
Alltså, det är ju inte okej att gömma flyktingar heller och ändå tycker en hel del människor att det är något bra. Åtminstone inte något förkastligt.
Ponera alltså (detta är ett rent tankeexperiment) att jag känner någon som är fullständigt ointresserad av politik, någon som aldrig har röstat, inte kommer att göra det i år heller. En person som liksom rätt många tycker att "politik är skittråkigt, obegripligt och något som inte angår hen."
Är det då verkligen så fel att "övertyga" personen i fråga med hjälp av vara eller tjänst att avlägga en röst på lämpligt parti? Många som faktiskt röstar gör det utan att ha en aning varför. De röstar på den som mamma å pappa röstar på eller den som är snyggast eller den bästa polaren sagt är bra eller den politiker som råkade säga nåt smart innan de slog av tv'n.
Är det MER demokratiskt och politiskt korrekt?
Jooo, det är det förstås.
Men visst är det en spännande tanke att bolla med. Varför-varför inte.
Och frestande i den här... förstås ;)... helt uppdiktade historien.

Väldigt många människor är ointresserade av politik.
De kan ingenting, de är ovana vid det politiska språket.
Jag lyssnade på "Språket" i P1 här i veckan där de talade om just politiskt språk.
En undersökning som genomförts inför valet visar tex att 4 av 10 personer inte vet vad jobbskatteavdrag är. Ungefär lika många visste inte vad reform va eller vad utanförskap betydde.
I åldersgruppen 18-29 år var det än sämre ställt. Där visste inte 6 av 10 vad orden betydde.
Ord och begrepp som politiker slänger sej med hela tiden och som för oss med intresse av politik inte är något problem men för den "oinvigde" så klart skapar ett ännu större glapp.
För varför lyssna på något som man ändå inte förstår.
Det här om något är faktiskt ett demokratiproblem.
Människor som av olika anledningar, ex att de är nya i Sverige eller att de har en kognitiv nedsättning kan beställa material på "enkel svenska", det finns tydligen någon tidning som heter "Åtta sidor" eller nåt liknande där nyheter presenteras lättbegripligt.
Men de som är ointresserade då? Som inte tycker att politik angår dem?
Hur når man dom? Hur förklarar man för dem att politik är ALLT.

Vad tänker ni?

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Här är det obligatoriskt att rösta - på gott och ont, men man får böter om man inte röstar. Jag tycker såklart att det ska vara frivilligt att INTE rösta men jag har ingen som helst förståelse för folk som inte gör sin 'plikt'! Särskilt kvinnor - det är VERKLIGEN ingen självklarhet i världen att kvinnor får rösta och folk världen över har kämpat och dött för rätten att rösta. Hur man då kan välja att inte rösta är för mig skamligt! Så jäkla svårt är det inte att var fjärde år försöka sätta sig in i partiernas ideologier och se varåt man lutar mest! Jag är inte inne på att köpa röster men att propagera för det man tror på är väl att försöka påverka utan att muta? Jag delar ju dina inlägg och andra politiska artiklar på Facebook - jag propagerar inte så mycket FÖR ett parti utan bara emot SD. Alla röster som inte är SD är bra röster - även om de är för Alliansen. Jag hoppas bara (och tror faktiskt) att det blir ett regeringsskifte!

    SvaraRadera
  2. Ja, du vet ju vad jag tycker... Och jag håller med Nina, om jag kände någon som inte tänkte rösta så skulle jag först försöka få den personen att förstå varför det är viktigt att rösta och sen gå igenom de olika partiernas åsikter (jag skulle försaka vara objektiv, men ren objektivitet klarar ingen av, och i det här fallet skulle det vara otroligt svårt) och sen skulle jag diskutera med personen om vad som är viktigt för hen och hur jag ser på de olika partierna. Utifrån det skulle jag pusha på mot en vallokal... och hoppas på det bästa...

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare