måndag 8 september 2014

Näst största parti inom LO

Det återstår inte ens en vecka kvar till valet. Detta Supervalår- 2014.
Jag känner mej rätt säker på att Sverige idag om en vecka har bytt regering. Formellt åtminstone även om den ännu inte är på plats och i arbete.
Och för det är jag tacksam. Så klart.

Samtidigt känner jag mej trött.
Lika säker som jag är på att nästa statsminister heter Stefan Löfven, lika säker känner jag mej på att Sverigedemokraterna kommer att göra ett lysande val.
Kanske tredubbla förra valets siffror, förmodligen bli tredje största parti.
Den samlade media och sociala medier bilden säger mej det, men oxå "snacket" runt om kring mej, stämningarna, acceptansen för Sverigedemokraterna som ingenting verkar rå på.
Inga avslöjanden, inga skandaler i världen biter på dem.
Idag höll jag för första gången i mitt liv med en Sverigedemokrat på twitter.
Hen skrev: "Varför pudlar Sd för minsta lilla rasistanklagelse, Stå för det ni säger och skippa den där förbannade nolltoleransen. Vi röstar Sd ändå."
Och precis så är det ju. Det drabbar inte Sverigedemokraterna att deras företrädare gång, på gång, på gång häver ur sej rasistiska saker för flertalet av sympatisörerna tycker så ändå.

Å det är där någonstans som ilskan gått ur mej som luften ur en ballong.
Det är där någonstans jag känner en sådan uppgivenhet och faktiskt... ja, faktiskt sorg.
Sverige är ett mer uppdelat land än någonsin. Mellan stad och landsbyggd, mellan invandrare och etniskt svenska, mellan fattig och rik, mellan antirasister och rasister/ missunnsamma kränkta vita män, mellan oss som väljer tolerans och tycker att mångfald är något positivt och de som delar in människor i vi å dom och som ställer behövande mot varandra.
Jag läste i makens facktidning att Sd är näst största parti bland LO väljare.
Förstå detta oerhörda. Arbetarnas organisation. Löntagarnas organisation.
Sverigedemokraterna som (om vi försöker blunda för hur de ser på utlandsfödda människor på flykt och på kvinnor) som har röstat med regeringen Reinfeldt i 9 frågor av 10 som försämrar och försvagar facken, A-kassan, sjukförsäkringen osv.
Näst största parti där.
Jag ids inte ens bli arg. Jag blir ledsen.

Här om kvällen hade jag jobbat över någon halvtimma.
När jag gick mot parkeringen var den öde. Det var mörkt.
Jag hörde berusade män, alldeles nära. De skrek, men jag hörde dem när de pratade oxå.
Men i mörkret såg jag dem inte.
De sjung "Jimmie Åkesson sha la la la laaaa" och skrek Sieg heil och Sverige åt svenskarna och faktiskt kände jag mej nästan lite rädd när jag väldigt raskt gick mot min bil som stod parkerad en bra bit bort. Hjärtat tickade fort i bröstet medan jag hoppades att de inte skulle lägga märke till mej.
Jag tänkte på Sd's valaffischer om att svenska kvinnor ska känna sej trygga ute på gatorna om kvällarna. Såå... så ironiskt.
Ids inte bli arg. Jag blir ledsen.

Jag har lyssnat mycket på Jimmie Åkesson sista tiden. I olika intervjuer, i hans utfrågning på Svt och senare av svenska folket i Karlavagnen på Sveriges radio.
Så många positiva röster där. Glädje och tacksamhet mot Åkesson som vill förbjuda tiggeriet, som vill att Sverige ska bli som Danmark och Finland, som vill stoppa "massinvandringen" osv.
Och Jimmie Åkesson, vältalig och slipad talar om all invandring som ett problem.
Säger saker som att invandring kommer även finnas i hans Sverige men då i ett antal "vi mäktar med", så vi ändå "kan hålla ihop landet", muslimer kan tillåtas utöva sin tro "inom sina egna fyra väggar." Invandrare är alltså ett problem. En ekonomisk belastning. Något vi kan hålla ihop mot. Bevara oss ifrån. Han säger att han kan tänka sej utvisa människor som begår brott el som  stider för annan armé, han drog exempel "åker ner och mördar civila" trots att de allra flesta som åker ner och strider bär kurdiska anor och vill försvara civila mot IS. Hur som helst, dessa ska kunna utvisas, även om de är födda här.
Två klassers medborgare med andra ord.
Mitt barnbarn Ängla skulle i Sd's Sverige inte vara en 1:a klassens medborgare. Hennes medborgarskap är omgärdat med villkor.
Förstå den människosynen! Förstå detta parti som så många svenskar sympatiserar med att de förväntas bli tredje största parti.
Ids inte bli arg. Jag blir ledsen.

Puss/ Asta

5 kommentarer:

 1. Jag vet, jag blir oxå ledsen. Och hela grejen är att ju fler av deras kandidater som avslöjas som rasister, desto större förtroende får de från sina anhängare. De upplevs som underdogs, som ett alternativ till etablissemanget, som de som ska rädda den etniskt svenska mannen så att makten återgår till honom. Inga invandrare och inga kvinnor ska få sticka upp! Så jäkla otäckt att inse att så många (främst män, men även kvinnor) faktiskt tycker att det är helt OK att resonera så här. Och Jimmie är en hal, slipad och skrämmande psykopat. I debatten mot Schyman insåg jag snabbt att han hade sin taktik klar. Han visste att han inte har en chans i en normal debatt och inte heller om de håller sig till fakta och samma spelregler, så han tog det aggressiva ilskekortet och stod bara och tuggade fradga och sprutade eld. Det vinner han ytterligare några antifeminister på!

  SvaraRadera
 2. Nu vill jag givetvis inte prata illa om LO-medlemmar, men det är väl ändå bland de fackförbund där vi hittaren stor del av den kategori av människor som i regel röstar SD - lågutbildade låginkomsttagare... SD hade störst valandel i Europavalet i våras i en liten håla som heter Vånga och ligger precis utanför där jag växt upp. De fick över 20% av rösterna där och jag tror fan aldrig det har visat sig nån invandrare i denna håla, det har definitivt aldrig bott nån där! Men det är ju byggt på okunskap - det är det dom lever på tyvärr. DET gör mig ledsen!

  SvaraRadera
 3. Jag blir också ledsen. Det spelar ju ingen roll med argument, avslöjanden, borttagna Twitterkonton, järnrör, dödshot... Folk kommer rösta på dom ändå.
  Jag vet inte om ni sett klippet på en kvinnlig SD-politiker från Karlstad som efter tre års tjänst inte vet vad blockpolitik är och som inte vet vad SD har för politiska idéer? Det är i min stad, det. Och så kommer de sannolikt få högre siffror i år.
  Man kan inte bli annat än ledsen.

  SvaraRadera
 4. Jag kommer att rösta på SD. Jag har universitetsutbildning liksom min make som även han röstar på SD. Vi är i medelåldern. Många människor tycker att det har gått för långt, tittade på tv igår där Filipstadsbona talade om att de mäktar inte med ännu fler flyktingar. Integrationen fungerar inte, vi måste kunna ta hand om dom som kommer. Man kan INTE ta hit alla världens människor som har det svårt! Jag tror SD kommer att göra ett superval och det gläder mej.

  SvaraRadera
 5. Du anonym här ovan kan vara glad över att både vara utbildad och född i rätt land så ni KUNDE utbilda er. I mina öron låter det som om du är från en mindre bygd och att du glädjer dig över eventuella SD-framgångar får mig att inse att du är lagom svagbegåvad och om du tycker att folk inte är lika värda så tycker jag att du är skräp.

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare