söndag 12 oktober 2014

Från Rosengård med mer än ett målJag har precis tittat på första delen i dokumentären om Zlatan Ibrahimovic "Från Rosengård med mer än ett mål" och jag har något stjärnögt i blicken.
Jag är vansinnigt ointresserad av fotboll, på sin höjd kan jag drabbas av en lätt fotbollsfrossa om vi är med i EM eller VM, men i övrigt tycker jag att det är skittråkigt.
Fram å tillbaka, fram å tillbaka utan att det händer ett skit.

Men Zlatan Ibrahimovic är någonting annat. Någonting större.
Jag har alltid tyckt om honom, alltid gillat hans kaxighet, hans vilja, hans självförtroende.
Idag är han en av världens absolut bästa fotbollsspelare och förmodligen den bästa vi kommer att få uppleva.
Det är hans storhet inom fotbollen i kombination med hans personlighet och hans bakgrund som väcker en alldeles speciell sorts kärlek och stolthet inom mej.
En underdog. En fattig arbetarklassunge med rätt sopig uppväxt som trodde på sej själv.
Hela vägen till den absoluta toppen. Till att prenumerera på guldbollen men ändå aldrig glömma sin bakgrund.
Det nya Sverige.
En del av vår mångfald.
Jag känner på allvar hur hjärtat bankar vilt i bröstet och hur det liksom tjocknar i halsen på mej när jag ser honom, hör honom prata, när han firar av det där leendet.
Det är Astrid Lindgren, Abba och så är det Zlatan.
Nationalhjältarna.

Jag erkänner...
För mej vore det inte samma sak om han hette Peter Svensson.
Jag kan känna stolthet över de killarna med. Peter Forsberg, Mr Ödmjukheten him self, är en stor idol men Zlatan blir till nåt mer.
Som en käftsmäll till Jimmie Åkesson och alla hans polare som tycker att det här med att vara svensk, det är att se ut på ett särskilt sätt, att besitta vissa egenskaper.
Zlatan skiter i allt detta. 1,96 lång, 100 kg tung, stor näsa och en ännu större karisma.
Hans ögon kan bli svarta och skicka blixtar, hans leende är som en busunge som smälter hjärtan.
Han är allting på samma gång och han är vår svenska stora hjälte.

Jag tror att jag... trots att jag inte gillar biografier... måste läsa "Jag är Zlatan Ibrahimovic"
Nån som läst den?

Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Ja, jag läste den i vintras o den var mäktig. Man får en enorm respekt för honom, man kan få intrycket han kommit in o lattjat med bollen bara o råkat göra mål men fy satan sååå mycket smärta han fått stå ut med.
  En mycket stark bok kan jag säga.
  I övr är jag av samma intresse som du, noll sport i allmänhet o än mindre fotboll men intressant att läsa om transfersäsongerna, hur spelet bakom fungerar även om man är så totalt ointresserad av sport o fotboll som jag. Köpte den till dåv sällskapet o svågern men funderar på att köpa ett ex själv o läsa en gg till.

  SvaraRadera
 2. Den är superbra! Jag är Zlatanfantast fast jag är som du totalt ointresserad av fotboll! En hjälte i mina ögon och någon som Sverige borde vara extremt stolta över!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sett programmet - men förstår att jag borde... Boken har jag läst däremot.. Och den är bra!

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Jag har läst, sök på Zlatan på min blogg så ser du min recension. Jag är fotbollsspelare från min ungdom, kollade mycket när jag var yngre, men har helt och hållet slutat nu. Tycker ändå att Zlatan gar en speciell plats i mitt hjärta. 2002, hösten, jag jobbade som lärare i Företagsekonomi inom Försvarsmakten, och en uppgift i kursen var att de gruppvis skulle skapa föregtag och redovisa olika delar i företaget. En grupp startatde en fotbollsklubb. Som handledare satt jag i samtal med dem, bara män, för att dikutera hur de skulle utveckla sitt företag. Zlatan var i blåsväder (som vanligt), jag tror han precis blivit proffs och det gick inte så bra. Jag tyckte de skulle slå till och investera i honom. De skrattade ut mig, för Zlatan var körd nu, det skulle aldrig bli nått av honom. Jag sa att de inte visste hur stor han skulle bli, de skrattade ännu mer... Faktiskt så är det några av dem som nu efteråt kommit ihåg det här och faktiskt tyckt att det var lite pinsamt att de dömde ut mina fotbollskunskaper så rejält...

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare