torsdag 9 oktober 2014

Vad gör vi åt det tycker ni?

Jag har som ung...

... blivit våldtagen av två bekanta, betydligt äldre än jag sjuälv.

... blivit hembjuden av en vuxen man som fyllde mej med öl, tog för sej på alla de sätt och satte mej på en spårvagn i halvt redlöst tillstånd.

... fått tungan nedkörd i halsen av en manlig släkting.

... blivit ivägkörd av en främmande man ut i skogen och tvingats ge honom en handtralla för att komma därifrån.

... varit "sällskapsdam" åt en lika ung kompis som sålde sin kropp till äldre män i utbyte mot cigaretter och alkohol.

... haft en fritidsgård som bestod av ett vardagsrum tillhörande en medelålders man som i utbyte mot att vi fick hänga där å få drinkar och cigaretter lät hårdporr stå på på tv'n hela tiden medan han tafsade å klämde på oss där han kom åt.

... jag har blivit klämd på rumpan av kompisars pappor

... blivit kladdad på när jag varit för berusad för att försvara mej. 

... jag har blivit trakasserad av okända äldre killar på spårvagnar och tåg

... åkt taxi och blivit erbjuden att betala i natura

... ringt "heta linjen" och hört äldre gubbar stöna fram vad de skulle vilja göra med mej.

Jag har som vuxen...

... blivit klämd på häcken, pussad i nacken av vänners män

... blivit upptryckt mot väggen av i en hiss av en bekant man

... blivit erbjuden att få betalt för att följa med en ökänd man å hans polare upp på ett hotellrum

... fått en svettig naken överkropp och ett juckande skrev mot mej på dansgolvet

... blivit kallad "fotomodellen" och "lilla gumman" och därefter avfärdad trots relevanta frågor på min arbetsplats.

... jag har blivit erbjuden/ tjatad på om sex i situationer som varken varit lämpliga eller efterfrågade och utan att på något sätt "bjuda upp till det."

... oändlig antal gånger hamnat med män/ grabbar där lumparstämning uppstått och där min och andra kvinnors kroppar kommenteras öppet

Jag är... 

... rädd för att gå hem själv när det är mörkt.

... rädd för att åka tåg el buss själv sen kväll.

... ofta obekväm och beredd i ensamma situationer med män.

...  detta kan till å med ske med män jag känner.

Allt detta är vad som i skrivandets stund poppar upp i mitt huvud. Säkert har jag glömt några viktiga episoder.
Allt vare kanske väl... eller åtminstone mer okej... om detta på något vis berodde på mej
Om jag var extra inbjudande eller paranoid eller så satans vacker att de stackars karlarna gick bananas.
Men detta handlar inte om mej. Det handlar inte om mej ett dugg.
I stort sätt varje kvinna jag pratat med har varit med om liknande.
I stort sätt alla flickor/ kvinnor har varit med om allt ifrån män som tar sej friheten till rena övergrepp.
Jag tror faktiskt inte att de flesta pojkar eller män har en ANING om hur det är att vara flicka eller kvinna och att hantera denna utsatthet å rädsla i sin vardag.
Jag skriver denna text och den känns privat å utlämnande och jag tvekar lite...
Vill jag verkligen berätta... igen? Vill jag riskera att nya människor som känner mej lite grann irl läser?
Men sen tänker jag, so what?!
JAG har ingenting att skämmas över. Detta handlar om män som i varierande drag tar sej friheter bara för att de är... män.


Vad ska vi göra åt det?
Vad har du varit med om?

Puss/ Asta

6 kommentarer:

 1. Ja du helt ärligt har jag 50plus kvinna inte varit med om något du skriver .därmed inte sagt att det finns och är så

  SvaraRadera
 2. Blev tafsad på som 12-åring samt ett flertal gånger på krogen i vuxen ålder. För 10 år sedan blev jag överfallen på väg hem från just krogen med. I samtliga fall har jag använt våld som försvar. I det sistnämnda fallet blev det min räddning från trolig våldtäkt. De på krogen har jag vridit om den tafsande handen på tills de skrikit och vid ett tillfälle hällde jag en hel öl över mannen ifråga. Förhoppningsvis tänker de nämnda männen till en extra gång innan de tar sig friheter igen.

  SvaraRadera
 3. har inte blivit utsatt för något, som kommer upp såhär på rak arm, jag vet inte om jag bara haft en jävla tur? jag har en kompis som har blivit våldtagen, men hon fick honom fälld! och en annan som blivit utsatt för incest, men det är också allt. dock två saker för mycket, utan tvekan.

  men jag är ändå orolig när jag är ute å går på kvällarna, allra helst om det är lite mer undanskymt, i varberg verkar man ju ha en fäbless för att plantera höga buskar/häckar längst med alla gångvägar så att man inte syns utifrån från bilvägen. allra osäkrast har jag känt mig när jag gick från jobbet/på spårvagnen till centralstationen i göteborg mitt i natten. (känner mig bra mycket säkrare i sthlm å på tunnelbanan där)

  vad vi ska göra åt saken? jag vet inte...

  SvaraRadera
 4. Ja du Asta - vad i hela helvetes friden skall vi göra för att ingen skall behöva råka ut för sådana här saker? Det är inte ok - någonstans att göra något sådant : att bara för att man är större/äldre/man utöva sin makt. Det enda jag vet är att jag alltid reagerar när något sådant händer - jag gapar och skriker och slåss, även för att rädda andra.

  Själv har jag som barn inte blivit utsatt för våld av sexuell art, däremot fick jag min beskärda del av hot och slag ändå. De sexuella anspelningarna började i sen tonår - men då var jag väldigt klar och tydlig med vad jag tyckte och ansåg om detta. Fick därför tilltalsnamnet "Isdrottningen". Smickrande va'?

  Rädd har jag sällan varit - kanske för att jag alltid gömt mig bakom det faktum att jag alltid är nykter? Och att jag är storvuxen? Jag vet inte varför... Rädd är jag för de rasistiska hoten mot mig.

  Så vad skall vi göra? Fortsätta vår feministiska kamp - uppfostra våra söner till att inte bete sig som andra gjort före dem..

  Kram

  SvaraRadera
 5. Det gör ont i hjärtat att läsa om det du tvingats genomlida... Man blir så arg! =( Själv är jag förskonad mot allt det du räknar upp! De närmaste jag kan komma är väl heta linjen som man ringde just därför att det var lite spännande med dessa äldre spännande killar... Men jag har aldrig känt mig kränkt rent sexuellt. Och för det är jag oerhört tacksam såklart. Det är bra att du tar upp ett såpass viktigt ämne. Kram Mariah

  SvaraRadera
 6. Jag har hamnat i många otäcka situationer, men oftast klarat mig undan med bara chocken över hur nära det var. Som den så kallade killkompis som somnade på min soffa och inte gick att väcka, men sen blev väldigt pigg mitt i natten när jag vaknade av att han höll på att dra av mig mina trosor. Jag vet inte var jag fick kraften ifrån, men jag exploderade i ilska och lyckades slänga ut honom och hans kläder ur lägenheten och låsa dörren.... Och så var det förståss blottaren som jag och min kompis liftade med och där vi tyckta vi fick skylla oss själva... Oändligt antal tafsanden och bortfösande av närgångna händer, en chef som en sen kväll i en hotellhiss inte lämnade mig ifred förrän han fått en kram, manliga kollegor som visat porrfilmer, porrbilder och skämtat om mitt kön och mina bröst... Det finns massor av exempel, och det är helt otroligt att det här inte anses vara ett större problem än vad det görs. Alla kvinnor är ständigt lovligt byte, från det vi knappt är könsmogna tills vi blir osynliga. Så därför njuter jag av den osynlighet jag nu uppnått!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare