onsdag 15 oktober 2014

Rökförbud på allmän plats, hiss eller diss?2005 infördes rökförbud på krogar och restauranger och jag var en av dom... då... som tyckte att det var en usel idé. Jag tyckte att det var just i de miljöerna som det var extra naturligt att få ta sej ett bloss. Som njutning efter en god middag eller med kollegorna då det dricks öl.
Jag tyckte det verkade hur knäppt som helst att gå UT och röka och föreställde mej att rökrutan utanför krogen skulle bli en plats för missämja och bråk.
Idag, nästan tio år senare, är det inte bara naturligt utan oxå väldigt väldigt skönt att slippa stinka rök i kläder å hår efter en utekväll och den allra viktigaste vinsten är förstås att personalen som arbetar inom krogbranschen inte ska behöva stå ut med en sådan besvärande och farlig arbetsmiljö.

På P1 idag diskuterades det nya förslaget att införa rökförbud på allmän plats.
Vi talar om uteserveringar, caféer, perronger, busstationer, lekplatser osv.
Det intervjuades folk från gatan i radioprogrammet och även om det var spridda röster så var flertalet positiva till att införa denna typ av restriktioner för rökare.

Jag är själv för och det av två skäl.
Dels är rökarna betydligt färre än ickerökarna och det känns orimligt att majoriteten skall anpassa sej för majoriteten här. Många ickerökare upplever starkt obehag av cigarettrök, en del är allergiska, rätt många försöker fimpa och sedan har vi alla barn oxå.
Även om det kanske inte är direkt hälsovådligt att utsättas för kortare exponering av passiv rökning så är det obehagligt och onödigt.
Mitt andra skäl är att rökning är skadligt.
Ingenting, om man bortser från narkotika, utsätter kroppen för så stora risker som rökning gör.
Rökningen innebär ett stort lidande för varje enskild människa som blir svårt sjuk i lungcancer eller KOL och det kostar samhället massor av pengar.
Vi vet, sedan tidigare, att rökningen minskar i samhället när kostnaden på cigaretter går upp och det införs åtgärder som gör det mindre tillgängligt/ attraktivt att röka.
Varje människa som hindras från att börja röka/ slutar att röka är en vinst.

Sen fattar jag oxå att de stackars rökarna känner sej jagade.
Jag har själv varit dagligrökare i massor av år och det finns fortfarande tillfällen (fint väder, social gemenskap, alkohol gärna i kombination) när jag tar en cigarett men jag tycker ändå att det är den rökande, stinkande minoriteten som får vika sej för majoriteten här.
Man skulle ju kunna tänka sej att ha rökrutor placerade lite här och där.

När jag ställde frågan på facebook var nästan alla för ett förbud.
Vad tycker ni?

Puss/ Asta

3 kommentarer:

 1. Jag tycker det är en helt underbar idé! Tänk att kunna vistas på allmän plats utan att konstant behöva puffa astmaspray! Cigarettrök är bland det värsta för min astma och det är jäkligt trist att aldrig kunna sitta ute och fika eller ens gå ut genom en restaurangdörr utan att må dåligt!

  SvaraRadera
 2. Jag är så präktig så jag vågar inte uttala mig... Jag har aldrig rökt en enda gång i hela mitt liv och när barnen var små blev de livrädda om vi passerade en rökare på stan, de höll andan så jag trodde de skulle svimma... Deras mamma hade visst kört lite väl tuff skrämseltaktik...

  SvaraRadera
 3. Hiss!
  Som jag skrev på Facebook så är det redan förbjudet här sen 3-4 år tillbaka. Rökning förbjuden på uteserveringar, sportarenor, busshållplatser och inom 5 meter från en entré in till ett företag/affär. Det är väldigt sällan jag känner röklukt när jag är ute och det är fantastiskt skönt. Cigarettpriserna ligger på ca 140kr för ett paket så många har slutat röka. På mitt kontor jobbar det över 200 och bara 3 röker! Det är sällan man ser människor under 30 röka så vi är definitivt på väg åt rätt håll!
  Inte en enda av våra kompisar röker och när vi var i Sverige i somras blev jag förvånad över hur många som röker och att jag KONSTANT var tvungen att gå bakom nån som rökte eller sitta och fika vid ett bord där folk rökte. Tänkte på min lilla tjej och kände hur äckligt det var!
  Jag är helt klart för, rökning påverkar även de som inte röker och jag tycker inte att majoriteten ska behöva undvika minoriteten när det vore enklare tvärtom! Jag var själv rökare i många, många år men var en av dom som var väldigt medveten om min omgivning och undvek att röka bland ickerökare och aldrig skulle ha rökt i en busskur!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare