fredag 10 oktober 2014

Vi måste prata med pojkarna.

Jag ser inte på Big Brother, jag tycker programidén är idiotisk och den lockar i första hand arbetarklassens barn. Den tindrar som en ädelsten med löften om att skandaler och naken hud kan ta dej hela vägen till berömmelse.
Se bara på Carolina Gynning.
Lite sex i tv, ett par sekunder av flashade bröst och sen kan du göra karriär inom preeecis vaaad du vill! 

Nåväl, nu var det inte Big Brother som programidé jag skulle prata om utan om mäns sexuella övergrepp mot kvinnor... ja, igen.
Händelsen i Da House var tragisk på alla sätt men det kan i de bästa av fall leda till fler samtal med och mellan pojkar å män. Med söner, bröder, polare.
För er som har missat händelsen handlar det om att två killar stänger in sej med en tjej och tjatar/ pressar/ påtrycker om en avsugning. Hon skall helt enkelt inte få komma ut innan hon haft den i halsen.
Detta kablas ut i direktsändning!
De två manliga deltagarna sparkas ut från tvserien och huset, de riskerar nu någon form av åtal.
Kvinnan har fått stöttning av en psykolog.

Jag skulle önska att jag blev chockad. Att vi alla kunde förklara det med att det uppstått nån form av psykologisk delirium inne i det där huset men så är det inte.
Sånt här händer var enda helg.
Det händer på fester, det händer i pojkrum, det händer på nollningar och i andra sammanhang där unga människor (företrädesvis, tyvärr kan det hända senare med) vistas och framför allt där alkohol intagits.
Det händer inte för att tjejen hade för kort kjol, flirtade med förövaren innan, var berusad, hade sexuell erfarenhet! Det händer för att pojkar och män inte lärt sej gränser, inte förstår och respekterar ett nej.
Vems fel det är törs jag inte svara på? Jag tror curlande föräldrar är ganska oskyldiga i det här sammanhanget för jag tror att det alltid varit så här.

När jag som ung blev utsatt för övergrepp, när jag till och med blev utsatt för en våldtäkt av två äldre killar som band fast mina ben, höll fast mina armar, turades om att ta för sej så fattade jag inte att jag blivit våldtagen.
Våldtagen? Det blir man väl av en läskig okänd gubbe som hoppar fram i mörkret bakom en buske?!
Inte av killar som man känner, som man varit förälskad i innan det skedde, som man sett upp till, tiggt som en hundvalp att få vara med, tagit en cigg med efteråt medan de torkade tårarna och med skratt i rösten sa "Nä men, blev du ledsen? Vi skojade bara. Hade det lite skönt. Visst var det skönt?"
Å man nickade å torkade tårarna och kände sej som en nolla och en mes som inte förstod lekens regler, som gjort bort sej och börjat grina. Tänk om de berättade vilken tönt man var?!
Jag berättade inte för någon. Jag skämdes när jag mötte killarna i kvarteret senare.
Inte förrän jag blev vuxen förstod jag. En våldtäkt kräver inte per automatik rädsla för att mista livet.
En våldtäkt är när man sagt nej och inte respekteras utan tvingas/ pressas till sex.
Jag är inte ens övertygad om att killarna i det läget förstod vilket övergrepp de utsatte mej för.
Visst, lite småtaskiga och lite grabbiga kanske de var... men hallå, en våldtäktsman?! De är ju sjuka i huvudet. De våldtar ju för fan.
Jag känner så många kvinnor som befunnit sej någonstans i mitten av vad jag gjorde i det där pojkrummet i Högsbohöjd i början av -80 talet och var kvinnan från BB befann sej.
Så många! Där tjat övergått till tvång, där att backa inte funnits som en accepterad väg ut, där de gått med på, okejat trots att det inte känt bra och efteråt mått skit men fått hålla masken.

Gråzonen mellan vad som är jävligt tjatigt och vad som är ett brott må vara luddig för unga människor.
Därför ska pojkar lära sej... banne mej att de ska! att respektera andra människors röst.
Ett nej är ett nej men det räcker inte, de ska ta me fan lära sej att vänta på ett ja tack!
Riktiga män får till å med ett snälla före...
Vi måste prata med våra unga pojkar i vår närhet om detta. Vi måste prata om vad som är manligt och ändra på den typen av matchoideal som råder.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Vidrigt är vad det är... Vidrigt vad som hände dig... Vidrigt att det får fortsätta hända... Vidrigt att "pojkar är ju pojkar" attityden får fortsätta att finnas... Grubblar mycket på hur det ska bli för H när hon växer upp. Vi går ju på en del aktiviteter och jag märker hur olika pojkarna och flickorna blir behandlade. Och nu pratar vi alltså om SMÅ barn under ett år. De får det inpräntat i sig, pojkar, varsågoda att ta plats, flickor, not so much! Självklart är det inte lika för alla. Men jag kan se hur tidigt det börjar. Vad vill jag ha sagt? Jo, det börjar tidigt i livet. Vi kan aldrig börja för tidigt med att respektera varandras nej!

    God natt!

    SvaraRadera
  2. Ja, precis så! Det är inte döttrarna som ska lära sig hur de försvarar sig, det är sönerna som ska lära sig att det inte bara är att ta för sig. Ett nej är ett nej, men lika viktigt är att bara ett ja är ett ja...

    Och jag säger som dig, det här är inte bara något som händer i den udda situationen som BB är, det här händer jämt, varje kväll, någonstans, på flera ställen, i hela världen och i Sverige. Jag tror att det var i ditt fb-flöde som någon (en man) skrev att sånt inte hände förr när män var stabila förebilder... Då undrar jag var gränsen för "förr" är, för det hände dig och det hände mig när vi var unga (fast jag kom undan med en hårsmån, ett antal gånger) och jag är bra mycket äldre än dig... Det handlar sannerligen inte om att män behöver vara män och lära sina söner att vara män, det handlar o att vi alla är individer och våra söner måste förstå att även kvinnor ä individer och likvärdiga med alla andra individer...

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare