torsdag 2 oktober 2014

Jag får en hjärnblödning av facebookJag är så TRÖTT på facebook!

På riktigt... skittrött på facebook... på ett sådant sätt att det dagligen gör mej irriterad, förbannad å ledsen.
Och då tänker jag inte ens på övervakningsdelen, på hur allt vi tycker gillar å kollar in kartläggs.
Nej det är framförallt idioterna på facebook som jag snubblar över precis hela tiden.
Det stjäl min energi.

Jag omger mej inte med elaka/ rasistiska/ korkade/ homofoba människor IRL.. i det riktiga livet, i min vardag.
Jag är tydlig i mina ställningstagande kring sådana karaktärsdanande egenskaper och tillräckligtt kräsen i vem jag har i min vänkrets för att undvika det.
På facebook har jag i min vänlista sorterat bort sådana som bara får mej irriterad i sin människosyn.
Men lika fullt, överallt och ständigt i mitt flöde dyker dessa kommentarer upp.
Sverigedemokrater som påstår att de inte är rasister men som sedan bräker ur sej... ofta på illa stavad svenska som besannar alla mina fördomar... om allt ifrån deras mänskliga rättigheter att säga neger till att be svenska medborgare av annan härkomst flytta tillbaka hem och önska dem fasansfulla öden bara för att de tycker nåt som inte dom tycker.
Gång, på gång, på gång, på gång...
Som en geting till en sockerbit, som en fluga till hästskiten dras jag in i diskussionerna tills jag får ont i huvudet av ilska och mår fysiskt illa av att dela landsyta med "Sverigevänner."
För att jag ta me fan inte kan låta bli.
Korkat?! Ja, jag håller med.

Ja men radera kontot då tänker kanske ni som läser.
Ja, fast det är ju inte lätt det heller.
Facebook som grundtanke är ju en fantastisk idé.
Att hålla kontakt med nära långt borta.
Uppdateringar som vad kollegor åt till lunch eller vem som har partajat med vem kan jag kanske hålla mej uppdaterad på ändå men facebook har ett större socialt värde än så.
För mej är det så att det med vissa människor som jag faktiskt tycker om och intresserar mej för så är facebook ända kontaktkällan.
Gamla barndomsvänner, kusiner, bloggläsare som blivit mer än så.
Här om veckan fick jag, som jag berättat innan, kontakt med min vän Lenas (som dog i cancer) familj och det är verkligen magiskt när facebook fungerar så.
Jag måste säga att fördelarna är betydande oxå.

Så! Hur gör ni?
Får ni upp en massa rasistisk skit i era flöden hela tiden?
Om så är, hur sållar ni? Hur gör ni för att balansera det där med "att ta den viktiga debatten" till att "inte få en hjärnblödning."
Hur väljer ni era strider kort å gott?
Å vad tycker du är facebooks stora för och nackdelar... i ditt liv?

Puss/ Asta

Ps. Den här balla tröjan är på väg hem till mej. Jag ska bära den med stolthet.
Du kan beställa den här.

12 kommentarer:

 1. Jag känner likadant A - och ovanpå det alla hotmail jag får. Därför tog jag en paus från nätet nu innan valet och det var väldigt skönt. Jag gick in och läste, men svarade inte och scrollade förbi en massa. Saken är den att man INTE behöver ta debatten på nätet HEL tiden. För på sidor som sprider rasistiska saker är det människor som kommenterar som INTE vill att någon "skall ta debatten". De har redan bestämt sig och att enbart övertyga dem genom att skriva går aldrig. Därför går jag numera mycket sällan in och kommenterar sådant. Jag skriver bara att jag inte håller med..

  När jag möter människor öga mot öga DÅ tar jag debatten - på nätet mera sällan. Alex, från Tillsammansskapet har lärt mig det. Att liksom inse att man inte kan frälsa alla skriftligt. Jag försöker i stället att sprida kärleksbudskapet. För att visa på alternativ. Istället för hat och förtryck.

  Tjaaaaa, jag vet inte jag om detta hjälpte dig?

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har säkert rätt vännen. Eller jag vet att du har rätt. Man talar för döva öron eller eldar på rasisterna än mer å det enda som händer är att jag blir förbannad och dränerad på energi.
   Att folkvalda demokratiska kommunpolitiker ska behöva utsättas för hot är förjävligt!
   När det dessutom drabbar någon jag tycker om blir jag ledsen.
   Jag hoppas det polisanmäls?
   Kram på dej.

   Radera
 2. Jag finner att jag nu mest använder facebook för att chatta med personer jag inte håller kontakt med via telefon och det gör jag rätt ofta. Däremot orkar jag inte läsa i loggarna längre, det blir för mycket... Sedan är det ju inte förbjudet att vara en idiot ens i Sverige, så när folk lägger ut åsikter i sina loggar får det stå för dem och den debatten tar jag inte. Jag har däremot blockerat några stycken tidigare FB-vänner för deras åsikter får för vitt isär mot mina. Om någon skriver direkt riktat till mig så svarar jag.

  Om man ska vinna en debatt så kräver det ju att motståndarsidan är öppen för eller åtminstone kan tänka sig att se saker även från den andres sida och det går oftast inte när det gäller rasdebatten. Så alla bra argument faller i död jord. Jag brukar nog vara mer benägen att klargöra vad jag står och vara tydlig med det, men inte debattera och slösa viktig tid där det inte finns någon som helst utsikt till att argumenten ska "ta".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du å Ergo skriver ju liknande så svaret är det samma till dej. Självfallet har ni rätt.
   Jag ska verkligen försöka :) för mitt gafflande hjälper faktiskt inget alls. Det finns effektivare kanaler.
   Kram

   Radera
 3. niclas Sjöberg2 okt. 2014 21:32:00

  Klogt som vanligt, och jag har ju själv sett i min vänlista och folk där lägger ut att de är sverigedemokratisker. Och om en av dem lägger ut något, så hänger resten på. Ibland kommenterar jag, ibland inte! Men arg blir jag. Vill inte ta bort dem i vänlistan heller. Vi har ju rätt att tycka vad man vill i Sverige, det är demokrati. Men jag hoppas att alla tar det lite lugnt på Facebook,, det är påhopp från alla håll! Från alliansen mot S. Vänstern mot S. Sverigedemokraterna vill ha nyval! Hoppas på att ny regering får tid att ta fram en regeringensplan,, innan folk fördömer den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack å även du levererar kloka ord. Känner mej lite skamsen över dina sista ord. Jag skrev ju en bitsk kommentar på fejjan om den nya regeringen. Men jag håller med dej, absolut. Nu låter vi dom jobba och så får det bli någon slags valfred. Kram

   Radera
  2. Känn dig inte skamsen över det, för jag tycker som du i den bitska kommentarern, som jag inte tycker var så bitsk :-) det är mer allmänt att jagtycker att det går ett allmänt drev efter politiker. Det gynnar nog tyvärr bara Sverigedemokraterna. De vinner på att det är politisk osämja, missnöje och att regeringen är svag i mandat.

   Radera
 4. Tja, precis som du så bor jag här i vår kommun. Ett tag rensade jag rasist efter rasist efter rasist efter rasist så numera har jag endast ett färre antal kvar. Ibland rämnar fasaden hos en del och då är jag lite som en igel som hänger mig fast, ingen får stå oemotsagd. Men det är ändå de där sista hyggliga själarna som jag trots allt har kvar fast att vi inte delar åsikt med som jag vet tja, de är varken dumma eller elaka så hur kan de ha de inställningar de har? Tyvärr tror jag ibland att det trots allt handlar om falkenberg.
  Och misslyckad falkenbergsintegration. Och misslyckad förmåga till att förbereda invånare på ett hyggligt sätt första gången man skulle ta in flyktingar från irak.. eller var det iran? Och libanon. Sen kosovo. Sen somalia. Och säkert många andra länder. Falkenberg var snabba på sitt flyktingmottagande vilket inte är så konstigt. Inte för att falkenberg har ett större hjärta men det fanns en hel del pengar att få från staten. I början. Jag minns löpsedeln i hn, om debatten medan den pågick. Tror året var 1982 eller 83. Något gick förbannat fel den gången, och det skulle snart gå mer och mer fel allt eftersom åren gick. Och inte gjorde man ett skit för att få till någon form av integration utan folk fick gå där med sitt missnöje. Sen blev en del områden mångkulturella. Tja, sloa var redan då något folk undvek för att det bodde juggar och finnar och greker och arbetslösa och knarkare där. I takt med att fler och fler flyktingar som fick put och arbetstillstånd flyttade dit flyttade även de ut. Sen var det brattebos tur, och soc hade boenden där. Det gick ju som det gick. Folk som betalat hundratals tusen för sina insatser ställdes på bar backe och snart gavs lägenheterna bort till den som ville ha dem. Sen byggdes falkagård, nya fina lägenheter med för dyra hyror, ingen köpte insatser där och ingen bodde kvar och snart var det ochså flyktingtätt. Samtidigt som svenskarna har packat sig på andra sidan ätran eller i de bostadsrättsföreningarna som fortsatte att hålla sin goda ekonomi och goda rykte så att "svenskar kunde bo där". Idag har vi en gängrelaterad problematik med knarkhandel som har delats upp i olika gäng beroende på var de kommer ifrån. Alla vill äga "marknaden". Jag tror det hänger ihop alltihop. Så länge ingen löser problemen eller skapar offentliga mötesrum, gör det intressant och motiverande med integration och så länge svenskar att fortsätta segregera sig själva så kommer föraktet för flyktingar inte bara att bestå utan att växa. Jag tror det är det här vi ser på facebook. Så jag känner någonstans att lika väl som att vi kan förklara invandrarstatistik utifrån sociala förutsättningar och utanförskap så tror jag även att rasismen är ett symtom. Det står för något. Det handlar också om miljö och empiri. Jag kan med ett par av mina barn ångra att jag skickade dem till falkenbergs mångkulturella skolor under dessa år. En hamnade i skottgluggen rejält, och han gjorde sig snabbt ovän med varenda invandrare som fanns. Ett av skälen är att han inte kunde förlika sig med ex cannabisförsäljning på skolan, att kalla tjejer för horor eller knulla dem i gäng och sånt var inte heller hans grej. Och så det ständiga när det blev konflikt omkring det, så berodde det inte på att han avskydde beteenden och narkotikaförsäljning till minderåriga utan på rasistkortet drogs fram. Han var verkligen inte rasist. DÅ. Men han blev det långsamt och säkert för varje dag jag skickade honom dit. Jisses, jag kan berätta i timmar om olika incidenter vi/han var med om. Vi lever bland det sunkigaste av allt. Bland myndigheter som inget gör, som låter saker och ting fortgå och som inte tar tag i saker och ting i kommunen som verkligen skulle behövas styras upp (jamen ungar skjuter varann numera som bekant). Mitt i allt det här så ökar invandrarfientligheten och får stå isolerat för sig själv som om det inte stod för något annat än dumhet. Det är inte så enkelt. Det är inte så enkelt alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mkt tänkvärt inlägg "Anonym."
   Det ligger väldigt mkt i det du skriver. Jag är inte särskilt insatt i gängkrig och narkotikauppgörelser i stan, det kan jag inte påstå så det låter jag vara osagt men i mkt annat håller jag med.
   Segregationen måste lösas och det är både politikerna och vanligt folks ansvar.
   Inte minst vi svenskar måste bjuda in till samtal, gemenskap på ett helt annat vis än vad vi gör.
   Förortens sd ungar och för all del "offer" för den i mindre städer kan jag förstå.
   Ofta är de bråkiga invandrargrabbarna och de störiga sd killarna där olika sidor av samma mynt, av samma fenomen.
   Den andra... och en rätt stor del av Sd... med medelålders tanter å farbröder i idylliska småstäder ffa här söderut är fan så mkt knepigare att begripa.
   Tack för din kommentar.

   Radera
 5. Får inte upp så mycket rasistiskt men ibland dyker det upp grejer som potentiellt kan göra mig upprörd.
  Då har jag två val, antingen bestämma mig för att ta en diskussion eller som i de flesta fall att helt bortse från grejen.

  SvaraRadera
 6. Jag såg debatten du var med i idag om att Somalia vill ha sina medborgare tillbaka hem. HUR kan någon tycka illa vara om det? De ondgjorde sig över att de skulle få svensk pension, men de får ju den svenska pensionen för att de arbetat, försörjt sig själva och sin familj och betalat skatt! Så, jag kan hålla med, jag har oxå en del idioter i min perifera bekantskapskrets som går bananas rätt som det är. Vissa har jag rensat bort, de är inte så nära bekanta att det spelar någon roll, andra går jag ibland in och debatterar med. Det slutar alltid med att de 1) får debatten att handla om något annat 2) slutar svara på mina frågor. Lite som SD-politikerna själva beter sig... Jag tänker ändå att det är så vi måste göra. Ta debatten så ofta vi orkar. Visa upp vardagsrasismen som frodas långt utanför SDs kretsar, för vi är alla rasister i större eller mindre utsträckning, men vissa av oss ser det felet hos oss själva och kämpar för att förändra det. Facebook är ett riktigt skitställe. Jag blev blockad från att gilla när jag gillade för mycket, jag gillade ljus som tändes över hela Sverige för ett hotat homosexuellt par i en by. Men när jag anmäler sidor som till och med har n-ordet i sin rubrik, då bryter det minsann inte mot gemensamhetsreglerna. Tyvärr är facebook oxå ett fantastiskt verktyg för information, kontakt, diskussioner och socialt umgänge, så jag vill inte bara lämna det...

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare