onsdag 14 januari 2015

Det handlar om rikets prioriteringar för mej, inte om hushållens.Blondinbella tycker det är dags att vi monterar ner våra fördomar kring att anlita städhjälp.
Du kan läsa hennes inlägg här, men det går i stort sätt ut på att städhjälp kostar ca 480 kr gången (3 h) och att det är en prioriteringsfråga. Ungefär samma summa som när en familj väljer att köpa hem pizza till hela familjen.
Hon menar att det är ett "ärbart yrke" och att det är våra fördomar som gör att vi ser ner på städerskan och dem som anlitar henne.
Blondinbella är långt ifrån ensam om att resonera så här. Under Alliansens tid har allt fler ur undre medelklassen börjat leka  medelklass. Vardagliga fullt fungerande kök renoveras om till restaurangkök. Småruffiga badrum till spaanläggningar.
Det åks till Thailand över julen. Huslån på dryga tre millar är inget märkligt och upp på det ska det vara tjänstefolk. Inhyrd catering till kalaset, egen Dj på festen, studentpartyn som ett mindre prinsessbröllop, barnkalas med upplevelsetema å en liten städerska på fredagsförmiddagarna.

Jag skiter i vad folk gör med sin privatekonomi. Hur belånade upp till nocken de är.
När det kommer till skattepengar är det annorlunda.
Politik är att välja. Skattepengar skall prioriteras så klokt det går.
Dit hör inte subventionerad städhjälp för medel och överklassen. 


Den som verkligen skulle behöva städhjälp är alla ensamstående mammor.
De som sliter med lågavlönade yrken (kanske som städerska) och knappt får ekonomin att gå ihop en vanlig månad och än mindre när ungarna behöver nya vinterskor allihop eller när hon tvingas till en månad med karens.
Att sämre ekonomiskt bemedlade människor skulle unna sej pizza för fyrahundra spänn i veckan är så förmätet. Både att tro att det är möjligt och att liksom anta att det är höjden av fattighetsnöje... pizza.
Det de här kvinnorna behöver är hjälp med att klara vardagen, att något jämna ut villkoren för sina ungar. De är så långt ifrån att ha råd att mötas av någon annans skurade golv och putsade speglar.
Någon i Bb kommentarsfält skrev att "om städhjälp nu är fel för att alla inte har råd så kan vi ju stänga biografer och skönhetssalonger också eftersom fattiga inte har råd med det."
Det är kanske tur att ni inte ser mitt drypande sarkastiska elaka leende kring tankarna om den människans förmåga till inlevelseförmåga.
Självklart ska arbetet lokalvårdare inte förbjudas och självklart måste pöbeln och dess wannebeliga få lov att nyttja dessa tjänster men de borde banne mej få betala för den själv.
Skattepengarna behövs till annat. Väldigt mycket mer.
Skattepengar skall läggas på skola, vård och omsorg.  På att jämna ut samhällsvillkor, inte att vidga dem.

De arbetstillfällen som RUT genererar är väldigt dyra arbeten. Det är inte rimligt att ett arbetstillfälle kostar miljoner. Åtminstone inte när det kommer till att serva unga friska människor. Jag kan tänka mej RUT i en snävare mer socialt serviceinriktad form.
Det är oxå arbeten som "vem som helst kan göra (men bara inte har lust)"
Det är inte samma sak som att sätta upp bärande väggar eller byta avgassystem.
Subventionerade ROT tjänster är en annan sak. Det genererar pengar in i systemet.
Vi behöver bygga bostäder, vägar osv.
För mej handlar det alltså inte om s t ä d n i n g utan om fördelningspolitik.

Puss/ Asta

8 kommentarer:

 1. Håller med dig fullständigt! 400kr i veckan blir 1600 spänn i månaden, vilken ensamstående lågavlönad har råd med det? Självklart står det var och en fritt att anlita städhjälp men jag är helt säker på att dessa medel-överklass har råd att betala vad det kostar men rika människor är ofta SNÅLA det är min erfarenhet. Puss

  SvaraRadera
 2. Ja, höll på att psykbryt på resonemanget... Och exemplet; inte mer än en taxiresa till Arlanda! Ingen jag känner tar taxi dit. Ingen. Och då är vi väl ändå någon slags medelklass. Det finns så mycket att säga om det här så jag orkar knappt, men jag ville bara tillägga något som jag läste i en lokalkrönika som handlade om vintage och second hand och varför det är dyrare att köpa nytt än reparera gammalt; Att vi kan använda skattepengar hur vi vill faktiskt. Vi skulle kunna lägga dom på att subventionera reparationsarbeten av olia slag men det vill vi inte, vi vill betala för att folk ska kunna få städning lite oftare och billigare. Och med folk så är det alltså långt ifrån alla som menas och inte heller de som mest behöver det. Blä.

  SvaraRadera
 3. Heja dig A - och jag håller fullständigt med!! Skattepengar skall användas till annat - INTE till att subventionera för dem som redan har (även om vi subventionerar även för dem naturligtvis, vad gäller gratis skola, sjukvård och tandvård för barn, barnbidrag mm.) Men det räcker så!! Att man använder sina EGNA pengar på städhjälp: knock yourself out! Njut av det! Men jag vill inte skattesubventionera det. Faktiskt inte.

  Och alla de som får jobb som som lokalvårdare i och med RUT hade nog kunnat behålla sina jobb även om RUT inte fanns - om det som hade råd fortfarande hade kunna prioritera det även vid fullt pris. Ty, allt handlar ju om prioriteringar, inte sant BB, med kommantatorer? ;)

  Kram A

  SvaraRadera
 4. Så jävla bra! Jag håller med om vartenda ord. Så fort jag själv yppar något om det här försöker folk slå tillbaks med att ja men det är ju JÄTTEBRA att städerskor slipper städa svart numera. Det är ett yrke att vara stolt över osv. Jag tvivlar på att någon av de som resonerar så själva skulle byta sina cirka 35 000 i månaden (mer i många fall av de jag känner som hugger direkt på detta) mot ett städjobb. Nu kräver jag inte det heller men som du säger, de subventionerna skulle kunna användas till mycket bättre saker än att folk som inte giter städa själva ska hyra in hjälp för att få mer "kvalitetstid". Skaffa städerska men betala fullt ut för jobbet de gör.

  Kram
  /Louise

  SvaraRadera
 5. Instämmer med alla föregående talare! Hade själv ett samtal kring detta under jul och inser att människor är ganska dåligt insatta i detta med RUT och ROT. Att det handlar om att våra skattepengar läggs på detta var en nyhet för dem! Likaså att du måste ha utrymme på din lön för att inte åka på kvarskatt var likaså en stor nyhet. Men förra regeringen har verkligen lyckats med sin politik, större klasskillnader var ju en viktig del för dem. Och jag förstår inte hur vi inte kan se och förstå sambandet mellan det och hur klimatet har blivit i Sverige! Heja dig som orka fortsätta debattera!!

  SvaraRadera
 6. Niclas Sjöberg15 jan. 2015 13:44:00

  Hej

  Är väldigt kluven till RUT,, men är en som använder det. Kände att vi höll på att gå på knäna ett tag i samband med vi skulle gifta oss, jobba roterande natt och dagskift! Ungarna som är 5år och 3 år drar in så mycket skräp, grannbarn och dagisbarn är här och leker, jättekul! Men vi gör inget annat än att städar, städar, städar, lagar mat och jobbar och om varandra vid skiftjobb.. Vi är inga höginkomsttagare, dyrt huslån som alla som bildar familj ofta har,, att det kommer någon varannan vecka är så skönt!! Svabbar golv och toaletter, badkar mm. Lägga 700kr på detta gynnar verkligen våran familj. För man får ändå städa alltid ändå,, Hade föräldrar som höll på att städa ihjäl sig när vi var små,, då hade vi en mormor som kom och hjälpte till, men avståndet var inte så långt till dem. Jag tycker att den tid med föräldrarledigt skall inte gå åt att bara städa! Det får man göra alltid ändå,, igår var det ett repotage i aktuellt att småbarnsföräldrar löper betydligt högre risk att drabbas av långtidssjukskrivning pga dubbelarbete i hemmet och jobbet. Skulle nästan kunna göra det till en jämnställdhetsfråga,, själva är vi båda föräldrarlediga 30% och har inte råd om man skulle hårddra det att använda RUT,, men kan man lösgöra lite tid att inte behöva städa, och lägga tiden på baren i stället så tycker jag det är fantastiskt. Och barnen måste få leka och stöka till med,, vara ute och leka i regnrusket och dra in grus,, så jag ser mig inte som lat! för städar gör vi. Specillt nu när blöjorna fasats ut och håller på att fasas ut på den minsta,, Det ser ut som kriget här ibland,, och jag förstår inte hur vissa kan ha det så fint hemma! Om vi städar alltid,, vad gör det som har kliniskt rent ?!! men det är kanske inte lyckligare för det. När vi var små hade vi ett fin rum som ingen fick gå in i! Till vilken anledning då?? Blir lycklig i alla fall den dag de har varit här och städat var 14 dag,, känns underbart!

  Sen kommer det till mitt stora problem,,, jag har ju varit mycket imot RUT! Jag tycker inte det skall finnas skattereduktion för att få hjälp med städning,, men vi hade inte haft råd med det utan! Det måste ju finnas ett sätt att få det till ett bra pris för småbarnsfamiljer och pensionärer,,, ensamstående föräldrar med barn,, de som behöver hjälp i hemmet,,,

  Tillslut vill jag bara tillägga att småbarntiden är fantastisk! men fruktansvärt tuff,, man jobbar på vanligt jobb, jobb hemma och nästan aldrig egentid,, ekonomin är inte i topp med lån och föräldrarledigt, Vab mm..
  Men behöver man hjälp att underlätta sin vardag,, så gör det!!! Veckotidningarnas familjeliv, och Facebook är ofta en falsk illusion, jag tror inte att de föräldrar som är förbi småbarntiden minns hur det var,, för man glömmer,, och de som inte har barn förstår inte alls,, så ta lite städhjälp och umgås med barnen!

  Niclas Sjöberg

  Sjuksköterska, föräldrarledig pappa

  SvaraRadera
 7. Två nyhetsrspporteringar har berört mig de senaste dagarna...
  Om man sätter sig på 11:ans spårvagn i Långedrag (fint kustnära område i Gbg) och åker till Bergsjön, minskar medellivslängden år för år. Framme i förorten, då man rest i 50 minuter, är livet i snitt 9 år kortare än vid starten. Verkliga klyftor. Riktig fattigdom. Där det inte handlar om att välja mellan städning och pizza. Och där en taxiresa till Arlanda, där man rimligtvis ska flyga vidare någonstans känns som en ouppnåelig dröm. Om man lever i verkligheten, så förstår man det djupt provocerande i Blondinbellas text och resonerande kring prioriteringar. Alla har verkligen inte råd med städning! Och slla har inte ens råd med pizza. Vissa har inte råd med frukt till fryktstunden.
  Det andra som tagits upp i media är nyheten om att män som tar huvudansvaret för hemmet samtidigt som han arbetar utanför hemmet far illa med din hälsa, liksom kvinnor i samma situation. Att det är själva dubbelarbetet och inte könet som leder till sjukskrivning är knappast förvånande, men pekar åter igen på hur svårt det kan vara att få ihop livspusslet. Jag förstår Niklas som kommenterat ovan. Jag skulle själv kunna tänka mig att ha städhjälp, om det inte vore för att det känns så fel i magen. För jag är,liksom Niklas kluven till RUT. Och jag skulle inte heller ha råd att få städat utan skattesubventioner. Och då är frågan... har jag som medelklasskvinna, som jobbar och sliter på sjukhuset för alldeles för lite pengar RÄTT att använda mig av alla våras skattepengar som skulle kunna gå till min arbetsplats och mitt barns framtida skola... för att underlätta min vardag? Nej... jag kan inte rättfärdiga det. Det går inte. Men så kommer vi till ROT. Jag vet inte om du har helt rätt där mamma... att man kan göra avdrag för samhällsbärande och nyttigt byggande. Hyresrätter får det tex inte ansvändas till. Inte till att bygga kommunalt. Och inte till vägar. Det är främst till för villaägares nya kök, badrum och altaner. Då är ju frågan... har jag som medelklasskvinna rätt att använda mig av allas våra skattepengar för att få ett snyggt kök? Är det finare att ta hem en hantverkare än en städare. Isf varför? För att det oftast är en man, som tjänar bra och också bor i villa? Som inte åker hem till förorten och lagar blodpudding. Utan som på hemvägen köper lite entrecote och vin?
  Är det finare när män utför manliga sysslor som underlättar främst för män än när kvinnor utför kvinnliga sysslor som underlättar främst för kvinnor? Jag kan inte låta bli att undra. Det är inte helt lätt det här. Även om jag håller med digmamms, i nästan allt.
  Kram!!

  SvaraRadera
 8. Jag håller med om RUT, men tycker även ROT borde bort. När det gäller RUT så anlitade vi städfirma innan RUT fanns, och betalade vitt. Två mellanklassinkomster räckte till det, istället avstod vi bil, garage och hus och bodde i en bostadsrätt som vi köpt billigt och hade låg avgift på. Jag har absolut största beundran för de som genomför jobbet och dessutom, trots att jag är utbildad städerska själv, på ett mycket mer effektivt sätt än vad vi själva någonsin lyckades med. Så, i mina ögon , visst alla kan göra jobbet, men långt i från alla kan göra det lika snabbt och effektivt. Däremot tycker jag INTE det ska subventioneras med skattemedel. Nu, med subventioner, anlitar vi inte längre städfirma, för nu har vi hus, bil och garage, och lån som ska betalas, och då räcker inte längre våra löner lika bra...

  ROT, samma sak där, borde INTE subventioneras. Som du vet har vi renoverat och renoverat och renoverat i några år nu. En del har vi gjort själv, en del har vi anlitat för. Redan när vi köpte huset visste vi att vissa saker behövde göras och tog in offerter. Men använde oss inte av dem. Några år senare skickade vi samma förfrågan till samma företag och tänk, flera av offerterna hade på ett magiskt sätt blivit precis lika mycket högre som det RUTavdrag vi fick. Det vill säga, för oss som köpte blev kostnaden densamma, men för företaget blev hela RUT-avdraget ren vinst... Djävla lurendrejeriverksamhet!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare