söndag 4 januari 2015

Bloggdalas bokcirkel recenserar "Bara människor" av Anne Liljeroth"

Bara människor

I Bloggdalas bokcirkel recenserar vi årets första bok "Bara Människor" av Anne Liljeroth.
Vald av Catharina som till å med fixade gratisböcker till oss alla från Hoi förlag via sina kontakter.
Lyxigt att hämta ut både denna och uppföljaren helt gratis. Det är vackra omslag.
Tack Catharina.

Jag tar Gottfrid med mej och hoppas att Freja lämnat katterna hemma, annars lär det bli ett fasligt liv kring lägerelden när jag går för att möta mina bloggsystrar.
Jag har med mej en stor termos kaffe och faktiskt så en flaska Bailey's så här på årets första träff att bjuda flickorna på.
Jag är mer av en likörtant än en kakmoster.
När det blir min tur att berätta vad jag tyckte om romanen säger jag ungefär så här...

"Bara människor" handlar om den framgångsrika journalisten Saga som efter många år i Stockholm beslutar sej för att flytta tillbaka till sin barndoms stad och köper en fastighet som är själva epicentrum för trauman hon bär med sej från sina ungdomsår.
Ingen känner igen henne, men hon känner igen dem alla och hon drivs av en plan och ett behov att skapa sej själv upprättelse av småstaden hon flydde och människor som sårat henne.
Journalisten i henne nystar i en härva som involverar många av dem som gjort henne ont, framför allt stadens starke man Bankdirektör Per Norder som är insyltat i bedrägerier och i skalbolag.

Historien berättas omväxlande av Saga själv och av de andra inblandade.
Sagas del är skriven i "jag form" något jag personligen tycker att få författare ror i land på ett bra sätt.
Dit hör dessvärre inte Liljeroth. Historien tappar fart i hennes stycken. Saga borde ha huvudstoryn men är den som intresserar mej minst.
Parallellt får läsaren pusselbitar från Sagas jobb, hur Per Norder är insyltad och på vilket vis de andra hör dit samtidigt som vi tar del av Sagas minnen och anledning till hennes sökande efter revansch.
Det sistnämnda är den mest spännande delen tycker jag, vad driver Saga? Vad har de egentligen gjort henne?

Jag är splittrad till boken.
Jag tycker stundtals att den är underhållande och att texten har bra flyt.
Jag kan känna med många av de sargade karaktärerna.
Men jag får ändå inte ihop det, just Saga blir... och förblir... så osannolik för mej.

Här har vi en stark och framgångsrik kvinna. Hon har varit krigskorrespondent på många platser i världen. Det har gått massor av år... och ändå väljer hon att komma hem, inte av längtan till sin barndomsstad utan av behovet att bli sedd som hon den nu är av en massa människor som gjort henne oförrätter.
Saga Widerbeck har gått åratal hos olika terapeuter för att hantera sina uppväxtår, det nämns på flera ställen i historien. Jag förväntar mej ett antiklimax. Någonting fruktansvärt.
Så får man som läsare äntligen veta.
Ett tvångstafs i soffan i skolans uppehållsrum. En förälskelse som bara vill ligga å som sedan dumpar henne efteråt. En äldre man som kallar henne tjock och tittar på hennes bröst.
Visst kan jag förstå hur sånt här kan stuka en ung flicka men jag har svårare att förstå hur det kan följa henne över hela världen, genom en framgångsrik karriär och driva henne till besluten att flytta hem och konfrontera dem alla. Tonåren är jävliga för de flesta av oss med sin skoningslösa jakt på att duga och vara omtyckt.Så gott som alla kvinnor kan känna igen sej i något eller flera att de patriarkaliska rättigheter pojkar och män tar sej mot flickor och kvinnor.
Även jag har lekt med tanken på att återuppsöka pojkar/ män från förr som gjort mej illa... bra mycket värre än det Saga drabbades av... och förstöra livet för dem. Tanken har slagit mej men därifrån till handling, därifrån till att planera/ flytta hela mitt liv...
Jag tänker att terapeuterna Saga träffat i sitt liv å flera gånger hänvisar till omöjligt kan ha varit ens lite bra.

Jag brukar bli irriterad på människor som recenserar böcker och som fäller historien för att karaktärerna i den inte reagerar så som de själva skulle ha gjort.
Det är det läsningen handlar om. Att möta nya världar. Lära känna nya människor. Som inte är som du.
Men karaktärerna i denna roman, och framför allt huvudpersonen själv, är allt för osannolik för att känslorna ska komma nära hos mej.

Betyg: stark 2:a el svag 3:a. Knappt godkänd med andra ord.

Nästa bok har jag valt. "Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt. Recension den 8/2. 

Puss/ Asta

6 kommentarer:

  1. måste försöka läsa ut mitt ex av denna bok. Men samma sak som du störde dig på gör det för mig svårt att ens fortsätta läsa. Gör som vanligt och ger det 100 sidor, annars för jag nog ge upp för tillfället. Min förkylningshjärna lämnar tyvärr en hel del att önska när det kommer till läskoncentration...

    SvaraRadera
  2. *ler* STORT!! För oj vad vi tyckte lika om denna bok!! PRECIS de saker som du retade dig på irriterade också mig. Mest för att historien var så spretig, så... ointressant. Och den kändes så "dåtida". Jag menar, jag och Sara är lika gamla (skiljer ett par år) så vi bör ha varit tonåringar ungefär vid samma tid (80-talet) och när jag råkade ut för liknande saker som hon SA JAG IFRÅN PÅ SKARPEN. Om jag inte slogs också. Men hon bär med sig det som en sårad medeltida jungfru i en Harlekin-roman. Känns konstigt - särskilt som hon beskrivs som en mycket rutinerad och slipad utrikeskorrespondent med många utmärkelser. Det är något som haltar.

    Jag tänkte länge att hennes besatthet och ungdomliga oförmåga säkert handlade om hennes trasiga uppväxt med de kärlekslösa föräldrarna. Att det skulle komma upp som en kommentar från någon terapeut eller så. Men icke! Och DET kändes konstigt.

    Och sedan kan jag inte låta bli att le åt ditt sista stycke. Det om karaktärer som inte reagerar som man själv skulle reagerat. Först nu förstår jag att det kanske är så du bland annat läst mina recensioner. Och att det faktiskt också är så de kan läsas. Vilken fantastisk insikt - för nu inser jag att jag måste bli tydligare med vad jag menar. Jag håller absolut med dig om att en del av det magiska i att läsa böcker är just det att hamna i en annan värld, att liera sig med människor man inte skulle lierat sig med i verkliga livet, att komma under huden på huvudpersoner som inte gör/talar/reagerar som man själv skulle ha gjort. Som till exempel boken Rù som vi läste; huvudpersonen reagerar på ett, för mig helt främmande sätt vid många tillfällen. Men författaren har lyckats få henne trovärdig. Jag känner för henne, med henne. Men för att lyckas med det krävs en otroligt skicklig författare. Som Dickens, som får en att känna med Oliver Twist, fast det är en helt annan tid, annat allt. Och trots att man överhuvudtaget inte hade reagerat likadant. Men jag TROR på Dickens som författare. Jösses A - vilken härlig tankeresa du bjöd in mig på här! Så otroligt roligt det är att få omdefiniera sina egna tankar med jämna mellanrum! Jag skall absolut bli mera noggrann när jag uttrycker mig om karaktärer och handling i böcker. Tack!

    Hoppas att du har en bra söndag - och att finaste Noah mår bättre. Och att fina E blir ordentligt sjungen för!
    Kramar

    SvaraRadera
  3. :) Fast jag tänkte inte på dej. Inte "just på dej" Ergo. Det är en vanlig kommentar man möter och i vår bokcirkel tänkte jag särskilt på det när det handlade om en bok av Kadefors. "Jag skulle aldrig ljuga för dej".
    Där fick boken skit från flera håll (minns inte vad du tyckte) för att huvudpersonen var så elak mot barnen, att det inte var rimligt att vara så fixerad av sitt eget illabefinnande medan jag själv... inte tyckte att hon var en strålande mor... men att Kadefors skildrat en familj i uppluckring på ett bra sätt.
    JAG har många ggr reagerat som tonårs Saga. Jag ville så förtvivlat bli älskad att jag hoppades varje gång och blev besviken ungefär lika ofta. Men hennes vuxna jag känns inte trovärdigt för mej. Inte för att hon gör andra val än jag skulle gjort utan för att jag får inte ihop bitarna.
    Kram fina fina du

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)) Mmmm - det är nog en klok iakttagelse: att hennes tonårs-jag nog är trovärdig, men inte hennes vuxna jag. Ja, det kan jag absolut köpa. För fy fasen för tonåren! Men visst var det svårt att i boken få ihop bitarna..

      Ser fram emot nästa bok - den har jag redan köpt för att läsa och kunna rekommendera till mina gymnasieelever. :)

      <3 och kram

      Radera
  4. Tänk att vi tycker ungefär lika om boken. Att den inte riktigt håller, att den liksom lovar mycket men inte kan leva upp till förväntningarna.
    Där hittade jag visst en till formulering jag hade kunnat skriva i min recension...

    Kul att Liljeroth gav Cissi så snabb respons på hur huset ser ut. Tänkte mig det ungefär som hon ritade det.

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte att karaktärerna (förutom Saga) var trovärdiga. Ytliga och stereotypiska, men ändå trovärdiga. Jag har mött många liknande Per och Patrik i mitt liv, de som haft sin storhetstid, och förtvivlat vill hålla fast vid den...

    Det som retar mig är just Saga, hon är ogreppbar, de lösa trådarna och de partier som inte tillför nått. Vad har den där kvinnliga klasskamraten i historien att göra till exempel? Jag är ändå pepp på att läsa fortsättningen, där jag hoppas få veta mer om han som blev misshandlad av grabbgänget och företaget som drog nytta av förskingringen. Och att Milla får större utrymme i berättelsen!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare