tisdag 13 januari 2015
Glädjedödaren här igen.
... Jag märker att ni tycker att jag är en riktig glädjedödare. Inlägget nedan har förvisso bara genererat två kommentar hittills men jag har fått några kommentarer på facebook med.
Å som sagt, jag vet inte riktigt själv vad jag tycker.
Jag tror inte på att alla kan allt de vill. Jag tycker att det är en lika stor floskler som carpe diem.
Alldeles oavsett hur mycket jag skulle kämpat, tränat, velat å blött näsblod av ansträngning så skulle jag inte kunnat bli någon ny Peter Forsberg eller Helene Sjöholm.
Jag tänker på alla små hårt kämpande ungar (ofta pojkar) som kämpar å kämpar med sin lagidrott i hopp om NHL eller spanska ligan men så småningom sorteras de, får olika speltid å bänkas och inse att nä... de dög inte.
Jag tänker på generationer av gymnasieelever som skrålar om den ljusnande framtiden på ett flak med drömmen om att sy kläder som Jennifer Lopez ska bära eller att leda nästa stora talk show.
Fast världen ser ju inte ut så där. Är det då snällt att som förälder låtsas som det?
Ibland läser man om människor som satsat allt och förverkligat sina drömmar.
De som gjort slut med pojkvännen, sålt allt de äger och gett sej av.
Seglat jorden runt, öppnat ett hippt svenskcafé mitt i New York, designat kläder som varenda A-kändis suktar efter att bära. Eller bara byggt sej en liten hydda längst en paradisstrand och blivit tjena hallå med lokalbefolkningen.
Härligt så klart.
Ändå kan jag inte låta bli att undra hur många krossade drömmar det går på varje lyckad.
Hur många som återvänder. Skuldsatta. För ingen var särskilt intresserade av deras finska pinnar bakade med svenskt vetemjöl in The Big Apple å Lopez sket fullständigt i deras kreationer.
Så de kommer tillbaka. Får börja om med nån tvåa i Fruängen å ett pissigt jobb i korvkiosken på torget.
Framgångssagorna är roligare att läsa om.
Att Barack Obama blev president trots att han är svart är såklart häftigare än att Mona Sahlin inte blev statsminister för att hon var kvinna.
I USA är tankesättet synonymt med att vara amerikan.
Landet där allt är möjligt, bara man kämpar tillräckligt hårt.
Någonting i magen vänder sej på mej.
Det är inte det att jag missunnar den lilla människan som det går bra för, som vågade tro sej själv om mer och drömma större. Zlatan. Zlatan som vägrade vara förortsunge och inordna sej under ett rasistiskt bemötande. Zlatan som tränade, tränade å tränade och som nu är bland de bästa i världen på sitt yrke. Zlatan som är miljardär.
Nej, det är mer att jag lider med alla som inte når dit.
Alla har inte samma möjligheter. Det gäller varesej vi pratar om fotboll eller en akademisk karriär.
Varesej vi talar om att bli president eller starta framgångsrika företag.
Hockeykillar kommer ofta från hockeyfamiljer. Läkare är ett annat yrke som "går i släkten."
I Paradise hotel är arbetarklassens ungar med.
Nej, det är inte hugget i sten men alla har inte samma förutsättningar.
Läshuvud, tradition, begåvning, talang, stöttning, kontakter, pengar...
Jag känner att jag glider lite i ämnet eller i ämnen som tangerar varandra men förstår ni vad jag fiskar efter?
Glädjedödare som jag är.
Puss/ Asta
Etiketter:
alla kan om de vill,
förutsättningar,
klass,
orättvisa,
talang
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag såg faktiskt inte att några av de kommentarer du fick på Facebook sa att alla kan bli allt de vill. Det finns ju faktiskt drömmar som inte bara handlar om att bli världsstjärnor och jag ser inget fel i att uppmuntra detta. Mina föräldrar sa alltid till mig att jag kunde bli vad jag drömde om men att inget kommer gratis. Och som tur är har man ofta många olika drömmar att försöka förverkliga. Många års hårt arbete senare tog jag upp mina studier och utbildade mig till mitt drömyrke och mycket av det självförtroendet som gav mig mod att ge mig på utbildningen kom nog från mina föräldrars uppmuntran. Alltid uppmuntran, aldrig krav. Och i framtiden drömmer jag om att ha en hund som min sambos allergi klarar av . En mindre dröm, men ändock en dröm.
SvaraRaderaSen håller jag med om att carpe diem är uttjatat och felanvänt vilket gör att jag och flera väninnor använder det som ett internt jävulskt skämt.
Sen ja, du gled nog lite i ämnet här eftersom jag inte riktigt hängde med på USA-kopplingen där. Mitt inlägg handlar bara om ditt originalämne: om man ska uppmuntra drömmar eller inte. Och det tycker jag att man ska. Drömmar kan vara stora eller små. Och det viktiga kan jag tycka är att vara tydlig med att inte alla drömmar slår in, men för det kan man inte välja bort att våga om man har en möjlighet.
RaderaJag är helt med i ditt resonemang. Att påstå att alla kan om de vill är så fyllt av klassförakt att det dryper om det. Det är självklart så att alla inte kan nå allt, om de bara vill, det är en omöjlighet, inget går med bara viljan. Det behövs så mycket mer. Talang, läshuvud, förstås (beroende på vad det är du vill) men framförallt underlättas det enorm om du har en trygg uppväxt, där pengar och kontakter finns. Då kan du få vad som helst utan att ens vilja... Nu ska jag läsa ditt inlägg innan det här och fundera på hur jag gjort med mina barn!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaMåste att följa sin dröm vara att bli superstjärna. Nej, men det tycker inte jag. Jag tror verkligen inte att alla har samma förutsättningar att "lyckas" i livet men jag tror att alla har val att göra. En del tar risker och en del stannar i sin comfortzone, De som tar risker kan kanske inte alla nå dit de tänkt, men de har (tänker jag) fått något nytt. De har kanske fått en ny lärdom, en ny erfarenhet, även om de kommer tillbaka till sin hemby så har de med sig något som de inte hade när de åkte.
Jag och min bror växte upp under tuffa förhållanden men han bestämde sig tidigt att bli rik. Och rik blev han (det blev inte jag ;-)). Men vad han upptäckte var att rikedom och lycka inte var synonymt. Så han började en inre resa för att finna lycka i livet.
Vad jag vill ge mina barn är ett gott självförtroende kärlek till sig själva och andra och modet att försöka nå det de vill. Kram
Mamma.
SvaraRaderaJag tror inte att man tar skada av att uppmuntras i sina drömmar. Jag tror inte att många arbetslösa journalister eller designer är besvikna på sina föräldrar för att de uppmuntrat och stöttat för mycket. När man är såpass vuxen som man är när man tar det där beslutet om att söka in på journalisthögskolan eller vad det nu är... då är man tillräckligt klok för att ta ett riktigt beslut. Jag själv påbörjade ju att läsa till journalist, men kände ganska snart att jag valt fel och valde om! Man får ju väga för och nackdelar. Att som litet barn få höra att allt är möjligt, det tror jag bara är av godo och inte att curla eller inge falska förhoppningar. Det är att stötta, stärka självkänslan och ge hopp. För oss är det viktigt att stötta och uppmuntra studier. Även om Ängla självklart kommer att få bli vad hon vill så tror vi båda på högskolestudier och kommer att uppmuntra till det. Det känns som något av det viktigaste vi kan göra för hennes framtid. Även om hon sedan skulle välja att baka, odla eller dansa!
Just nu sitter Ängla med mobilen, tittar på bilder av dig på Fb och säger "mormor! Mormor!" :)
Kram!
Jag måste också förtydliga min kommentar, haha... För jag menar verkligen inte att alla har samma förutsättningar i livet och inte heller att dessa förutsättningar är betydelselösa. Långt ifrån. Jag skrev nog väldigt mycket utifrån mina egna ungar som faktiskt har turen att ha de mesta förutsättningarna på sin sida och att jag verkligen tror att de kan bli vad som helst. Så himla floskligt, men sant.
SvaraRaderaOch jag tror att det är bra att få höra som barn, att det du verkligen drömmer om och bestämmer dig för, det kan du göra. Mycket mer än att få höra motsatsen i alla fall.