fredag 4 april 2014

Ska vi förbjuda kamphundar?

 

Små saker kan få en att tvivla på det stora.
Ni vet när man typ ser en film eller läser en bok som känns trovärdig och så tassas det plötsligt in på ett ämne som du kan mycket om och DÄR stämmer det inte.
Då faller resten lite med. Eller hur? Visst är det inte bara jag som känner så?

Så... precis så... kan jag känna med politiker i våra grannländer som beslutat om "kamphundsförbud" och politiker här som diskuterar samma sak.
Det blir så uppenbart att den/de ministrarna inte kan någonting om hundar, vilket är helt okej för man kan inte kunna allt. Men plockas det då inte in kunskaper från expertis?
Nej! Inte vad det gäller kamphundsdebatten. Svenska kennelklubben och övriga giganter inom hundvärlden förespråkar inte något förbud eller att vissa hundraser per automatik är farligare än andra.
Så... hur är det då med övriga politiken? Inom områden jag inte begriper så noga.
Fattas viktiga beslut på lika lösa grunder där?
Förmodligen.
Åtminstone ibland.
Vi ser det tex i rovdjursfrågan i allmänhet och varg i synnerhet.

Anledningen att jag skriver om detta (nu igen) är att Karlavagnen skall handla om kamphundar å hundrädsla ikväll.
Tyvärr kommer jag inte orka lyssna. Jag kommer bli alldeles för irriterad.
Jag lyssnar egentligen aldrig på fredagar eftersom jag inte klarar av programledaren då... Peter Wahlbeck.

Benämningen "kamphund" används ibland om hundraser med en historia att användas till hundslagsmål. Raser som bullterrier, amstaff, staffordshire bullterrier.
I andra sammanhang används det inkluderande om vissa vaktiga raser så som herdehundar och olika former av molosser.
Ibland slinker även brukshundar som rottweiler och dobermann med.
Med "kamphund" kan även menas "hund som är tränad till hundslagsmål."
Det sistnämnda är såklart helt förkastligt, djurplågeri och olagligt.

Oavsett vilka raser vi talar om när vi säger "kamphundar" så finns det inte några farliga hundraser.
Det finns hundar med extremt mycket skärpa och vakt inom sej och som till sin karaktär enl rasstandarden skall vara reserverade mot främlingar.
Å det är väl trevligt?
Att inte alla våra 3-400 godkända raser är precis lika dana, att de har olika lynne, utseende och användningsområde. Passar olika ändamål och olika typer av människor.
En hundras med extremt hög skärpa och vaktinstinkt skall kanske inte bo i ett radhusområde där det springer barn härs å tvärs. Den gör sej inte bäst där.
Den kanske inte ska ägas av vem som helst.
En sådan hund hör hemma på en gård med hundvana människor omkring där den kan vakta sina ägor.
DIT hör dock inte amstaff och bullterrier som hör till de raserna som får mest skit.
Det är generellt sätt inga vaktiga hundar. Förr i världen användes de till hundslagsmål vilket innebär att de har en lägre tröskel till att bli hundaggressiva, det smäller fortare men har å andra sidan än väldigt hög tröskel till att bita människor eftersom de under sin kamphundstid skulle kunna hanteras med mycket adrenalin i kroppen.
Ingen hundras är en barnhund, alla hundar å barn måste lära sej att respektera varandra men raser av denna typen är MER lämpade till att vara med barn då de har denna höga tröskel, är smärttåliga och lugna.
Jag har ALDRIG träffat en arg amstaff, bullterrier el staffordshire bullterrier.
Det är upp i knät och pussas i hela ansiktet för hela slanten.

En hund blir i hög grad vad man gör den till.
Hundar med tuffa utseenden attraherar ofta stora män med små pittar som behöver en pondusförstärkare.
Det kan vara en amstaff. Hade amstaffen utrotats från jordens yta är det troligare att de skulle välja en rottweiler än en långhårig tax. Eller så har de någon annan form av vapen.
Men hundraser kan inte förbjudas för att det finns kriminella människor.
Kriminella människor skall istället förbjudas att ha hundar.
Åtminstone om man är kriminell på det viset. Är det en snattare eller en skattesmitare spelar det kanske mindre roll. Möjligen.

"Gangsterhundarna" är ett problem i sej. Blandrasavel av människor som vill tjäna snabba pengar.
Seriösa uppfödare som älskar sina djur och som lagt ner både kunskap och pengar och tid i att få fram en sund kull säljer inte till vem som helst.

Summa summarum. Till min fråga i rubriken. Ska vi förbjuda kamphundar?
Självklart! Förbjud organiserade och oorganiserade hundslagsmål!
I övrigt, Läs på kära politiker innan ni fattar beslut om sådant ni inte kan någonting om.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Ja, men precis så. Tummen upp!

    Det är ju tragiskt att media hetsar på den okritiska massan genom att använda sig av ordet "kamphund" i tid och otid också. Det är väl kanske främst därför som politiker får för sig att bortse från vad experter säger. Pöbleln lyssnar ju inte till experter, utan till Kalle Anka-journalister. De flesta vill ha enkla lösningar på problem. Syndabockar. Det är ju inte bara i den här frågan som det gäller.

    Vidare så finns det ju rätt många hundraser som har använts till kamp mot andra djur historiskt sätt som aldrig skulle benämnas som kamphund i tidningarna. Snart så får en väl helt enkelt anta att det är ca 5 olika raser det talas om när det står kamphund (plus massa olika blandraser), och inte de med historisk koppling till sådan.

    ... och det där karlavagn-programmet måste jag nog också hålla mig borta ifrån om jag inte skall bli skogstokig :P

    SvaraRadera
  2. En sak är helt klar: Det handlar aldrig om hundras eller hunden över huvud taget. Det handlar ALLTID om vem som äger den, fostrar den… (såklart finns det hundar som inte har blivit genetiskt bra p g a inavel eller annat, men den här debatten handlar inte om det)…Precis lika lite som man kan begära att en människa med särdeles dåliga uppväxtförhållanden ska bli en hel människa, utan hjälp, kan man begära att en hund ska bli annat än vad den fostras till, omges av eller utsätts för! Jag tycker att debatten har fel fokus! Bättre reglering av vem som äger hundar är väl välkommen! Men å andra sidan, vi kan ju inte reglera vilka människor som får barn……………..?

    SvaraRadera
  3. Potentiellt kan väl alla hundar bli en kamphund om de behandlas illa nog... men som Cis säger, det är lika svårt att reglera som att bestämma vilka som ska få fortplanta sig eller inte. Jag känner lika stor irritation mot ouppfostrade hundar som mot ouppfostrade barn, och det är ALLTID mot föräldrarna eller ägarna som den irritationen riktar sig. Inte mot hunden eller barnet.

    SvaraRadera
  4. Någon som kan dementera detta så jag har svar på tal när jag attackeras av sk "Kamphundshatare http://www.dogsbite.org/dangerous-dogs-pit-bull-myths.php

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare