lördag 23 augusti 2014

Dagens huvudnyhetFå kan väl ha missat det som toppar nyhetssändningarna ikväll och som det kommer att rapporteras med mest trycksvärta om i morgon. Det har varit ett jävla liv i Malmö idag.

Svenskarnas parti skulle valtala på tre platser i Skåne och hade blivit beviljade detta.
I Malmö samlades över tvåtusen motdemonstranter och polisen mobiliserade som aldrig förr.
Bilderna som kablas ut på rasande demonstranter och polisens agerande på nyhetssidorna vittnar om kaos.
Jag var inte där. Jag lugnar mej därför med att kalla polisen för inkompetent och att ha agerat med övervåld. Det kommer att komma vittnesmål, det kommer att bli utredningar, säkert både mot enskilda poliser men oxå mot deras aktion i stort. Jag avvaktar den.

Vad jag redan med säkerhet vet att jag tycker är...
Sverige är alldeles för frikostiga med att bevilja möte på allmän plats för Svenskarnas parti.
Jag ställer mej väldigt väldigt frågande, för att uttrycka mej diplomatisk, till hur ett nazistiskt parti får lov att hålla möten och ens existera i ordnad form.
Kom inte gastande med er jävla yttrandefrihet nu!
Jag är så TRÖTT på missbrukandet av fina, demokratiska lagar och värderingar.
Nazister är genom sin blotta uppsyn hets mot folkgrupp.
De kränker en överväldigande majoritet av svenska folket bara genom att visa sej.
Alla vet vad de tycker och var de står. De själva, svenska folket, "nya" svenskar, polisen, politikerna, rättsväsendet. Alla.
Tacka FAN för att vanligt folk blir förbannade!
Det är en medborgerlig demokratisk rättighet att bli förbannad på nazism.
Ja, för jag tror faktiskt att majoriteten av motdemonstranterna var vanligt folk och inte någon våldsbejakande vänsterextremism.
Det tror fan att de blir förbannade av att se och höra detta patrask på sina gator.
Det tror fan att de blir förbannade av att se alla dessa poliser som är där för skattebetalarnas pengar och som med auktoritet slår en skyddande järnring kring nazisterna.
Jag hade oxå blivit galen av ilska om jag varit på plats.
Jag inser att det var ett svårt uppdrag för polisen. Jag fattar det.
Det är ett uppdrag de inte borde fått. Svenskarnas parti borde aldrig fått hålla sitt valmöte.

Sen. Trött kan jag konstatera att de enda som förmodligen är rätt nöjda med dagen är nazisterna.
Polisen fixade inte sitt uppdrag som de borde ha gjort, motdemonstranterna lyckades varken förhindra eller tillräckligt störa SvP.
Men killarna i Svenskarnas parti skrattar nog gott åt kaoset de ställde till i demokratins namn.
1-0 till dom.

Jag vill avslutningsvis dela en väldigt klok text jag läste på facebook.
Ni som missat att läsa den GÖR det, för den är verkligen så... spot on som min äldsta dotter sa.
Jag betonar igen att det inte är jag som skrivit nedanstående text. Det är Monika Karlsson krönikör Smålands folkblad som gjort.

Jag önskar att du ställde dig frågan: Vad gav just mig rätten till allt jag så högljutt försvarar som mitt, bara mitt? Varför skulle just jag serveras på silverfat ett liv i ett land, där det finns mat och rent vatten utan att jag behöver fundera på hur det går till, och där vi alla har tillgång till rösträtt, utbildning, sjukvård och en relativ trygghet i livets alla skeden?
Vet du, även här har människor stått på barrikaderna och riskerat allt dom har för att slåss för det du påstår tillhör bara dig. För det du missunsamt hävdar är ditt, bara ditt. Inte någon annans som kommer från nån annan konstig del av världen som de får skylla sig själva för att de föddes i.
Allt det du tror är ditt bara för att du är svensk.
Lyft blicken för fan!
Det är en slump!
Det är en slump att just du har allt det där, fattar du inte det? I det kosmiska skämt som mänskligheten är, kunde du lika gärna blivit född av en prostituerad i Brasiliens slum, av en förskrämd våldtagen fjortonåring i Rumänien eller under Gazas eller Libyens eller Irans missilsken. Det är en slump som du i ödmjukhet ska vara förbannat tacksam för varje välsignad dag av ditt liv som du slår upp ögonen och inte behöver undra hur du ska få mat, om dina barn ska överleva eller om ditt hus kommer att stå kvar när dagen är slut.

Tänk på det nästa gång du rynkar på näsan åt tiggarna utanför affären. Eller har åsikter om vår asylpolitik, om kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn, om de mörkhyade kvinnorna i heltäckande slöja som med blicken i marken råkar passera ditt svenska, rättfärdigt skattebetalande synfält. När du säger att ”de får väl skylla sig själva, de får väl jobba, de får väl ta tag i sin situation i hemlandet i stället. De får väl ta tag i sina liv. Det har minsann jag gjort”.

Du har inte gjort ett dugg för att förtjäna att födas i just det här landet, med alla privilegier och räkmackor och silverskedar i din stora trut som det innebär!
Dessa ständiga uppdelningar av vi och dom, det förtär oss alla.
Det finns inga dom.
Det finns bara ett enda enormt vi på en pytteplanet i universum med en massa resurser som skulle kunna räcka åt oss alla. Det handlar bara om fördelning. Glöm aldrig det.
Och i din lilla, lilla värld där du försvarar dina snäva gränser med pompösa ord som ”ansvar”, ”Vi har faktiskt inte råd!” och ”valfrihet”, där krymper ditt hjärta och ditt sinne för vad som krävs för att bygga något civiliserat. Vad som krävs för att bygga ett samhälle där vi inte lämnar våra svaga bakom oss för att dö när vi drar vidare till nästa grotta, nästa jaktmarker.

Du tar dig rätten att avgöra vad som är fattigdom och utsatthet och mänskliga rättigheter. Från din nödtorftigt ihopspikade piedestal som vacklar på ben av fördomar, Avpixlatkommentarer och lösryckta citat och dåligt kontrollerade tidningsankor som blir till indignerade Facebookstatusar, där pekar du ut vilka som förtjänar liv och värdighet och vilka som inte gör det. Du som aldrig varit hungrig, aldrig sett någon du älskar dö, aldrig brunnit för en rättvisa som ditt land sätter dig i fängelse för.

Döm du utefter vad du menar gäller för alla andra människor som fötts till den här planeten. Av en slump, precis som du.
Men tro aldrig att du har ensamrätt på demokrati, mat, bostad, trygghet och värdighet bara för att du råkade födas i Sverige.


2 kommentarer:

 1. (Och jag som skulle sluta ett tag med att kommentera bloggar... :)) Men Asta - du har helt rätt!! En förbaskat bra krönika som Monika Karlsson skrev!!

  Och detta jävla pack har ingen demokratisk rättighet ALLS att demonstrera!! Det är ur denna skit SD är kommen!!! Det är så ofattbart vidrigt att jag skakar av ilska!!
  Far åt pipsvängen!!!!!!!!

  Till alla er som tänker trolla här nu: jag tänker inte svara. För det är min absoluta övertygelse att SvP är nazistiskt. Det har deras ordförande sagt. Klart och tydligt. Så. Far åt pipsvängen ni också!

  (Kram till dig A)

  SvaraRadera
 2. Den texten är fantastisk, den säger allt. Vi är alla människor, bara för att vi av slumpen blivit födda i ett välmående land har vi ingen rätt att vägra andra samma möjligheter! Och att SvP får demonstrera överhuvudtaget är helt galet. Vad polisen skulle ha gjort är ju att avbryta SvPs möte, det har de gjort med SD några gånger. Så hade allt varit lugnt och fint. Jag tror att jurister borde ta och gå igenom yttrandefriheten ett varv. För du får fortfarande inte diskriminera eller kränka någon, så långt sträcker sig inte yttrandefriheten, och alla vet att SvP inte kan öppna munnen utan att kränka massor!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare