söndag 17 augusti 2014

Vad är rasism... egentligen.

Ja. "Vad är rasism egentligen"?
Det där är en knivig fråga med nästan lika många svar som det finns tyckare.
FN konventionen säger: ...varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.
Det diskuteras allt mer vad rasism är och inte är, i det offentliga livet, det privata och på sociala forum i takt med att, som jag skrivit innan, det politiska klimatet blir allt mer polariserat.

Kan man vara antirasist men ändå vilja förbjuda människor att utöva sin religion?
Kan man vara antirasist men gilla sidor på nätet som "Om den svenska flaggan kränker dej skall jag gärna hjälpa dej att packa"?
Kan man hävda att man är antirasist men samtidigt säga att "De där jävla tiggarna förpestar gatubilden"?
Jag tror att det finns många människor som uppfattar sej som antirasister men som ändå hyser den här typen av åsikter.

Min mormors familj tog emot flyktingar efter Andra världskrigen som kom med de vita bussarna.
Judiska flyktingar med fruktansvärda sår och minnen i bagaget.
Det präglade mormor starkt.
I hela sitt liv avskydde hon tyskar och gav dem en kollektiv skuld för nazismen.
Vi grälade ofta om det där jag å mormor.
Som många äldre människor bar hon en misstro mot muslimer. Muslimer som grupp.
Mina argument om att det är det samma som att man under -30 och -40 talen gav judar en kollektiv skuld köpte hon aldrig.
Men jag är övertygad om att hon såg sej själv som antirasist.
Det var ofta ett av hennes argument när jag gick hårt åt hennes åsikter. Detta att jag hade inte sett judar som såg ut som skelett, judar med avklippta fingrar, judar som mist hela sin släkt i gaskamrarna.

För mej är antirasism att alla människor har samma värde.
I det ingår att få lov att utöva sin religion och att bevara sina kulturella traditioner.
I det ingår att inte diskrimineras utifrån namn eller utseende.
I det ingår att inte mötas av nedsättande stereotypa ordval.
Jag är övertygad om att det finns många exempel på rasism som inte är menat som rasism.
Som "bara" är uttryck för frustration och dålig eftertänksamhet.
Jag är övertygad om att vi svenskar i en situation där vi tvingades fly hade betett oss precis så som våra flyktingar kritiseras för att göra här.
Uttrycket "Traska runt i mina skor ett par mil innan du dömer mej" är det många som svänger sej med men som de sedan själva är oförmögna att ta till sej.
Jag är också övertygad om att det finns rasism som vi "den vita privilegierade majoriteten" aldrig eller sällan funderat över.

Flertalet av oss röstberättigade i Sverige förfasas över Sverigedemokraternas framfart.
Sverigedemokraterna är överlägset det parti som flest skulle valt att rösta bort om vi röstade ut istället för in.
Alla politiker har ett ansvar i Sverige för att bemöta rasismen och minska segregationen mellan människor.
Det tror jag de flesta känner.
Men det samma gäller oss alla. Vi måste alla plocka fram vår empatiska, nyfikna, tänkande sida.
Inse att vi har så mycket att lära av varann. Att vi behöver varann.
Öppna våra hjärtan sa statsminister Reinfeltd.
Det får bli första och kanske sista gången jag citerar honom :)

Puss/ Asta

11 kommentarer:

  1. Saken är den att utan sammanhållning och utan att leva sida vid sida kommer vi alla att gå under. Så är det.

    Definitionen som FN har av rasism är den definitionen som jag har. Men jag kan slå vad om att jag inte tolkar den på samma sätt som Jimmie Åkesson. För vi är alla människor och vi tolkar och läser in olika saker i det mesta. För det är ju så vi måste funka. Att vi använder oss av egna erfarenheter, upplevelser och övertygelser för att snabbt tolka vår omgivning. Och där tolkar nog jag och Jimmie det skrivna ordet helt olika. Trots att vi läser samma ord.

    Och du har helt rätt - en demokrati är ALLAS vårt ansvar. Och vi måste arbeta hårt, dagligen, för att återerövra den.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte Åkesson instämmer i FNs definition av rasism. Jimmie VET att ingen går på det där skitsnacket, men det spelar ingen roll. Om han... Gud, förbjude... fick nåt att säga till om, de här 51% han talar om lär det bli mer frispråkigt.
      Kram

      Radera
  2. Jimmie Åkesson schalalala.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det SD:s valarbetare skanderade under valnatten förra valet: "Jimmie Åkesson - shalalala" Det intressanta är att originalet till sången går: "There's a brown girl in the ring - Shalala" och några som har gjort en cover på den är Boney M... Lite ironiskt - inte sant? ;)))

      Radera
    2. Dessutom är det melodin och Sha la la la'andet samma som den låten Sd sjöng med Jimmie i spetsen på en Finlandsfärja en gång där de häcklade att Palme blivit mördad.
      Mkt av gammal fin tradition i den melodin för Sd'are med andra ord.

      Radera
    3. Det intressanta är att samma melodislinga finns i Boney Ms låt "There's a brown girl in the rain, schalalalala, there's a brown girl in the rain, schaaaalalalala, a brown girl in the rain, schalalalala, she looks like the suger in a plum (plumpalum)..." Undrar om det är den de menar när de sjunger den? Att Jimmie ser ut som en färgad flicka i regnet och är sockret i deras pudding, framfört av fyra färgade personer?

      Radera
    4. Säger som Ergo, undrar om det är Jimmie som är den bruna flickan?

      Radera
    5. Mäh, vad händer? Först gick min första kommentar inte iväg, något blev fel. Sen såg jag att Ergo redan skrivit om låten (aha, hon är i ringen, inte i regnet!) och tyckte det räckte att jag bara hänvisade till den, och sen dök min första kommentar upp... ja, då får du den tredje här, varsågod!

      Radera
  3. Jag håller med dig, som vanligt... Jag skulle vilja ha en kort och koncis definition på rasism. Jag kollade å wikipedia och då inkluderade de ärven religion, men varje område hade en lång beskrivning, jag vill ha en enkel definition, om etnicitet, hudfärg, kultur och religion, och en särskiljning på rasism och fördomar. Fa
    ör jag retar mig på de som uttalar att det finns rasism även mot svenskar. Att nån säger svennejävel, eller att alla svenskar är pedantiska tråkmånsar är inte rasism i mina ögon. Det är fördomar och stereotyper, men för att det ska vara rasism måste det, enligt mig, även finnas ett strukturellt förtryck. Som att ett muslimskt namn gör att du inte ens får komma på anställningsintervju. Hur många som helst kan skrika svennejävel utan att det gör att jag sorteras bort från ett jobb enbart på mitt namn...

    Jag följer ett antal separatistiska konton på instagram, som muslimsk kvinna, afrikansk vinna och asiatisk kvinna. Där publiceras korta berättelser från dagens Sverige, hur lärare, klasskamrater, tilltänkta partners, partners, partners familj, kollegor, arbetsgivare och främlingar beter sig mot dessa kvinnor. Det är sorglig men viktig läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min svärson tex fick ju byta namn till ett svenskklingande för att ens bli kallad till en intervju.
      Väl där frågade de honom om han kunde samarbeta med kvinnor???
      I övrigt instämmer jag i varje ord. Kram

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare