tisdag 18 december 2018

En fråga om osäkra hundar

Jag fick en kommentar som tyvärr hamnat bland skräpposten (ingen aning varför det gör det ibland?) "Jag har köpt en blandrashund som är 11 månader, hon är väldigt rädd för allting och det har inte blivit bättre på de månaderna jag har haft henne. Vad har du för tips? Hälsningar Sofia"

Hej Sofia.
Jag skulle gärna vilja veta mer. Vad är din hund för raser? Hur har hon haft det innan, vet du nåt om det? Och vad har du gjort hittills för att minska hennes rädslor?

Generellt så tänker jag så här kring osäkra hundar...

Knyt an ordentligt till hunden så att hunden känner att du är trygg och går att lita på. Jag använder mej av mycket fysisk närhet, har henne i knät, sover tillsammans med henne.
Att göra roliga saker tillsammans. Upptäcka nya platser i naturen. Leka tillsammans. Och alltid agera lugnt och handfast.

En osäker hund behöver självförtroende. Den behöver lyckas.
Utsätt den inte för för stora prövningar i början utan låt den känna att den hanterade situationen. Vågade gå fram till en staty eller vad det nu kan vara.
Om hunden går ifrån en situation och inte har lyckats utan behåller sin rädsla så förstärker det snarare hundens osäkerhet.
Ex så har jag tänkt åka in till stan med Bente i veckan. Men jag tänker att jag behöver ju inte gå på huvudgatan i värsta shoppinghetsen utan kanske på morgonen innan affärerna öppnar alternativt i de mer perifera delarna av stan.

Ta ansvar för vad hunden skall utsättas för.
Här lärde jag mej massor av Märta. Med henne krävde jag att hon skulle uppföra sej om hon hälsade men jag lät henne välja. Vill en hund inte hälsa eller bli klappad av en främling (eller möta en hund) så ska den slippa och du som ägare får sätta gränser och stå upp för din hund. Detta är ju självklart när vi talar om barn men det är lika självklart med en hund. Så säg nej om någon vill klappa och hunden inte själv tar initiativ.

Ge space.
Om hunden är osäker vid hundmöten. Eller människomöten. Eller vid vad som helst egentligen så börja träningen på ett avstånd  hunden klarar av att hantera.
I början krävs kanske 50 meter. Efter träning bara 1 meter. Det viktiga är att hunden får lyckas.
Osäkra hundar har ett snävare space kring sej själva än säkra, det är i alla fall min erfarenhet.

Ge lugn.
Precis som långvarig stress inte är bra för en människa att gå med så är det inte det för hunden. Ge tid för vila. Träna på avkoppling.

Ja men typ så tänker jag i alla fall, kanske får du helt andra råd av nån annan.  Testa det du tycker låter klokast då. Funkar det inte så pröva nån annans råd.
Tålamod å kärlek. Lyhördhet men inte ömkande.
Skriv gärna och berätta hur det går.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare