tisdag 3 maj 2016

Att finna islamofobi hos sej själv.Jag har funderat några vändor på det där med Miljöpartisten Yasri Khan som inte ville ta den kvinnliga journalisten i hand. Eller ja, kanske mer på min och andras reaktioner över det.
Även om det är en liten skitskandal som Miljöpartiet och Khan genast tog konsekvenserna av så har det varit en stor snackis på sociala medier och delat även feminister och antirasister i olika läger.

Själv kände jag initialt att detta var skandalöst.
Så får inte en politiker som representerar svenska regeringen bete sej.
Särskilt illa är det för ett parti som Miljöpartiet som är sprungna ur kvinnorörelsen.
Jag lyssnade oxå på Radiokorrespondenterna i P1 där de sände ett program från Egypten och tog upp frågan bland män på caféer, barer, i affärer. "Skakar du hand med kvinnor?"
De flesta män på Kairos gator var överväldigande överens om att det bara är gammelmodiga extremister som vägrar skaka hand med kvinnor.

Är det en mänsklig rättighet att bli handskakad med?
Kan man kräva av en främling att bli vidrörd?
Går det att hävda att man blivit diskriminerad om så inte sker?
Eller är det inte det som det handlar om?
Blev vi... inklusive jag själv... upprörd över att Yasi Khan behandlade kvinnor och män olika, inte att han var respektlös?

Alltså det här tål att tänkas på.
Inte så mycket för Khan och Miljöpartiets skull som för oss själva.
Våra egna reaktioner.
Jag pratar inte om köksbordsrasisterna för de gapar om allt å inget så fort en invandrare kan vara inblandad. Nej, jag pratar om dej och mej. Vi som anser oss vara "hyggliga" människor.
Öppensinnade.
Jag har ju skrivit hur många inlägg som helst genom åren om att integration inte är det samma som assimilering. Att människor måste få behålla sin egen kultur, religion, klädkoder mm så länge de följer samma lagar och regler som alla andra. Att olikheter berikar och att vi... ett litet litet land i norr inte kan sätta regler på vad som är normalt i andra länder.
Och ändå. Ändå reagerar jag.
"Ja. Men i Sverige är kvinnor och män jämlika och här beter  man sej lika dant på alla!"
Jo då, så att...

Gör vi?
Kramar inte män oftare kvinnor vid ankomst och avsked och skakar hand med män?
Drar inte (en del) män ut stolar och öppnar dörrar åt kvinnor?
Anser inte många kvinnor att män ska betala på åtminstone första dejten och anser inte många män att ska familjen ut å åka så kör dom? Om det inte bjuds på starkt förstås.
Så vadå behandla lika?
Reaktionen blev så kraftig för att det var ett muslimskt ställningstagande. En annan kulturell skillnad.
Inte att kvinnan i sej inte blev handskakad med.

Och den reaktionen är... ja, fy fan... islamofobisk.

Nu har jag tänkt klart. Och jag ber om ursäkt.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Att säga att det är fel att hälsa olika på könen när det handlar om att undvika kroppskontakt med kvinnor (men istället göra en annan sorts hälsning) men inte fel när män tar chansen vid hälsning att få klämma på en kvinnas kropp... Jag väljer helt klart den första typen av hälsning! Men, däremot borde politiker tänka ett varv till, och i just det här fallet kanske valt att hälsa även på män genom att buga med handen på hjärtat! Jag tycker INTE det är såpass allvarligt att det inte går att fortsätta som politiker och jag blir galen på statsministern som påstår "I Sverige hälsar vi genom att ta i hand". Jag hälsar på massor av andra sätt, som med en kram till vissa och bara en nick till andra. Är jag inte svensk då?

  SvaraRadera
 2. Jag har gått igenom precis samma process som du och får erkänna att min första relation var islamofobisk. Men jag vet inte riktigt var jag landar, jag har ändå otroligt svårt för att en vald representant för ett feministiskt parti väljer bort kroppskontakt med kvinnor generellt men inte med män. Någonstans så känner jag att jag vill att jämlikheten ska vara så viktig hos företrädarna att de isf skulle välja bort kroppskontakt överlag. Det är som sagt inte världens största grej,men när det gäller de jag själva har röstat fram till att styra Sverige, ja, då funderar jag på om man inte ska kunna förvänta sig det. Det finns väldigt mycket ojämställda saker "svenska" män gör som jag inte skulle vilja att mina representanter gör heller.

  SvaraRadera
 3. Åh jag är så kluven här. Har försökt att skriva en kommentar flera ggr, men raderat för att jag låtit... ja islamofobisk. Men jag vänder mig verkligen emot att man kan sitta i partistyrelsen i ett feministiskt parti om man inte kan förmå sig själv att ta kvinnor i hand. Och jag tycker verkligen inte att jag är islamofob för det! Tror inte att jag skulle klassas det heller, rent definitionsmässigt. Jag anser inte att det är passande att företräda Mp om man särskiljer kvinnor och män på det sättet som Khan gör. För det handlar inte bara om ett handslag. Det STÅR ju för någonting! Nämligen att kvinnan är så sexualiserad att hon inte kan vidröras. Ett oerhört förminskande och inte alls feministiskt! Å andra sidan har du ju rätt i att svenska normer, seder och bruk särskiljer kvinnor och män, manligt och kvinnligt åt också... fast på andra sätt. Och kvinnor blir förminskade , marginaliserade och sexualiserade överallt och hela tiden, på sätt som vi är så vanda vid att vi knappt ser det. Inte ens vi som bär våra genusglasögon vareviga dag. Men kan minoriteter skyddas från kritik? Ska Khans ovilja att ta kvinnor i hand accepteras bara för att han tillhör en minoritet? Han kan inte svara på om han är feminist eller inte. Inte heller om islam och politik bör särskiljas. Kan man företräda ett demokratiskt, feministiskt parti då? Nja... jag tycker inte det. Och ja! Om jag sträckte fram handen till en läkare, polis, förskollärare eller annan samhällsrepresenterande person som valde att lägga handen på hjärtat istället för att ta den, så skulle jag känna mig förminskad. Gör det mig till islamofob? /Din Emelie.

  SvaraRadera
 4. Man är inte islamofob för att man tycker att ta i hand är normalt.
  Jag hälsar och skakar hand med människor med olika könstillhörighet, kulturell bakgrund och religonstillhörighet, om jag skulle avstå från att hälsa på en grupp av dessa så skulle jag förlora mitt jobb (som tur är).
  Jag har hört väldigt många reaktioner från muslimskt troende som argumenterar att det hör till medeltiden att hälsa olika beroende på vilket kön motparten tillhör och jag är benägen att hålla med.

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare