tisdag 31 maj 2016

P-piller och dess farlighetJag har bara käkat p-piller under ett par år... till å från... i mitt liv.
Jag inbillade mej att jag inte mådde väl på dem, var utan att ha nån större koll på varför rädd för hormoner och så var jag rätt kass på att komma ihåg att ta dem med så nej, de passade inte mej.
Inte då i alla fall och sedan drygt tjugo år är jag så jäkla nöjd med min hormonspiral så det finns inte.

Oron över hormonerna i p-pillerna och dess hälsorisker/ biverkningar är kraftigt överdriven och grundar sej ofta på ren okunskap eller äldre kvinnors erfarenheter. När p-pillerna kom innehöll de betydligt högre nivåer av hormoner än dagens dito gör.
P-piller är de facto en av de  läkemedelsgrupper som studerats längst på en så stor population.

Här om veckan hade vi en föreläsning av en pensionerad men mycket passionerad gynekolog.
Han sålde verkligen in det här med p-piller till unga kvinnor.
En stor (gigantisk sammanslagning av olika studier) och mycket trovärdig studie publicerades förra året i tidningen The Lancet, världens mest respekterade medicinska tidskrift.
I studien ingick 140 000 kvinnor från länder i västvärlden och resultatet som framkom var att för varje femårsperiod som en kvinna ätit p-piller minskade risken för endometriecancer (livmoderscancer) som är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor med 24 %. Skyddseffekten kvarstod i 30 år!
P-piller skyddade även mot andra cancerformer så som ex äggstockscancer och tjocktarmscancer även om resultatet inte var så stort och omvälvande som för endometriecancer.
P-piller ger en viss ökad risk för bröstcancer MEN inte ökad dödlighet i den samma!
Tidigare mindre svenska och utländska studier har indikerat liknande resultat.
Man vet att 100-180 kvinnor/ år i Sverige inte får äggstockscancer och därmed slipper dö.
Äggstockscancer är en lömsk jävla cancer av två anledningar (minst.) Dels drabbar den yngre kvinnor än vad endomeriecancer och vulvacancer gör. Dels ger den inga som helst symtom innan det istort sätt är kört och finito.

Man räknar med att det i västvärlden räddats 400 000 kvinnor från att dö i cancer under de 50 år vi ätit p-piller. 400 000 kvinnor! 

Det är annan information än kvällstidningarnas desinformation om den "enormt ökade propprisken" som får massor av unga kvinnor att sluta äta p-piller varje gång det står på löpsedlarna med resultaten att aborterna ökar och en abort eller graviditet med förlossning innebär en mångdubbelt ökad risk för propp jämfört med p-pillet.

Så knapra på brudar.

Puss/ Asta

5 kommentarer:

 1. Fick extremt högt blodtryck av mina p-piller (undertryck på 130). Då var jag 20 år, och har fått dras med högt blodtryck sedan dess (inte så högt dock), med allt vad det innebär . Så jag håller inte riktigt med dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt att du fick hypertonin av p-pillerna. Helt osannolikt att du fortf har kvar det pga dom.

   Radera
 2. Ännu bättre med kondom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ur cancersynpunkt.

   Radera
 3. Ännu bättre med kondom...

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare