tisdag 17 maj 2016

Längtar allra mest efter...En av de saker jag längtar allra allra mest efter i sommar är Lars Winnerbäcks spelning.
Det är nog tre år sedan jag såg honom sist och jag har verkligen... jag menar verkligen... längtat efter det.
Det är lixom ingen sommar utan en spelning med Lasse.

De sista dagarna har jag lyssnat extra mycket på hans låtar, minst nån timma eller två om dagen, och det märkliga är att trots att man hört de flesta texter massor av gånger så säger de nya saker till en, träffar en annan punkt än tidigare.
Och alla minnen de ger! Inte framför allt till saker och människor som jag varit med/ gjort till hans musik som tider i livet. Moments.
Under en promenad med Lasse i lurarna kan jag kastas mellan minnen av glädje, ångest, förälskelse, hopp, lugn, tröst, lycka, rastlöshet, oro.
Det är det magiska med musik.

Min favoritlista med Winnerbäck är en ovanligt lyckad liveinspelning från Oslo.
Den är, med lurarna i öronen, så nära att vara på en riktig konsert som möjligt.
Det är allsång, publikens jubel, Lasse som sjunger fel, feta hyllningar, euforisk lycka.
Jag älskar att höra publikens lycka och jag älskar när bandet fintar bort publiken och inleder gamla favoriter med omgjorda melodislingor så det tar en stund innan de upptäcker vilken låt som stundar.
Och allra allra mest tycker jag om låten om Lasse. Ja, han brukar presentera den så " Här är sången om mej." Jag talar förstås om Söndermarken.
Den kanske mest winnerbäckska av alla låtar.
En text att förlora sej i och känna igen sej i trots att jag varken varit kille, fascinerad av musik eller växt upp i Linköping.
 
Gråvita skyar. Tandläkarväder. Nån grävmaskin som sliter upp en cykelväg vid fotbollsplan. Och nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar, ser jag när jag blundar och nånstans där så blev jag den jag är nu. 

Låtar jag hoppas han kommer att spela...

Kom ihåg mej då.
Söndermarken.
Elden.
Solen i ögonen.
Strimmor.
Jag får ingen ordning på mitt liv.
Elegi.
Stackars.
Med dej.
Halleluja.
Om du lämnar mej nu.
Jag har köpt en bil.
Där elden falnar (men fortfarande glöder.)
Du sa du behövde tid (och du hade tid.)
Åt samma håll. 


Ska du se Lasse i sommar? Vart då?

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Hade gärna sett honom, har gjort det några gånger, t o m träffat på honom i Karlstad, vi bodde på samma hotell och fått autograf, men det blir nog inte så ... kanske bara blir Bruce Springsteen i sommar. Det är bra i och för sig, men LW är alltid LW, jag tycker nog bäst om hans cd "Vatten under broarna" och jag kommer sakna UL i år! UL:s autografer har jag flertalet av och har träffat på honom några gånger, fast konstigt vore annars - har sett drygt 40 av hans konserter :). Är säker på att du får oförglömlig konsertupplevelse i sommar med LW! /Mormor

    SvaraRadera
  2. Jag ska se Lasse i Linköping! Älskar 'ingen soldat', 'balladen om konsekvenser', 'hugger i sten' och 'utkast till ett brev', annars är jag nöjd med din spellista... 😊

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare