söndag 21 oktober 2018

Är du lönsam lilla vän?

Bilden kan innehålla: text

Den här bilden dyker titt som tätt upp i mitt flöde på facebook.
Kanske nån gång i månaden. Har gjort så i många år. Och då har jag ändå rensat rätt bra bland mina "vänner" på facebook.

Jag tycker att det är så förunderligt resonerat.
Detta att vissa människor är mer värda än andra.
Att vårt människovärde sitter i... ja, i detta fallet då nationalitet.
I andra sammanhang i lönsamhet. Någon flykting med arbete som riskerar att utvisas vinner större stöd än en arbetslös flykting. Eller när den 106 åriga kvinnan från Afghanistan skulle utvisas och hånet å hatet blandades med "våra egna gamlingar som betalt skatt ett helt liv"...

Det är så tokigt och med en sådan fucked up människosyn att jag inte vet vad jag ska skriva. Hur jag ska börja.
Sverige är ett av världens bästa länder att bo i. Detta vare sej du är småbarnsförälder eller pensionär. Det är inte bara jag som säger det. Inte ens bara våra svenska politiker. Det kommer från utländska oberoende mätningar.
Vi har ett hyfsat högt skattetryck men vi får oxå vansinnigt mycket för pengarna. Det vet exempelvis varenda människa som någonsin behövt lite mer avancerad sjukvård.
Men! och det vill jag ändå säga, jag tror att en anledning till att Socialdemokraterna gick så dåligt i valet trots att de genomfört stora och viktiga välfärdsreformer för breda grupper var att de inte fullt ut kunde förklara för de människor som inte känner av hur bra det går för Sverige att det tar tid att vända svåra problem. Tar tid att säkerställa att inga pensionärer skall leva under existensminimum osv.
S borde tagit sej mer tid där.

Ett av problemen som listas i bilden ovan är dock inte bara politikers fel.
Om vi tex tar hemlösa så är de allra flesta hemlösa i vårt land det av en anledning. Det finns missbruk och/ eller psykisk sjukdom i anamnesen.
Dessa människor har fått otaligt med chanser och med hjälp. Kanske inte rätt hjälp vid rätt tillfälle, missbruksvården är ett annat ämne, men de har fått sina chanser och om vi ska vara ärliga kostat massor av pengar.
Samma sak med barn som får lägga sej hungriga och familjer som går i konkurs. Det finns kanske någon form av egenansvar där med?
Jag tycker inte en flykting förtjänar hjälp på bekostnad av en narkoman, att ett äldreboende ska ha bra mat på bekostnad av fångvården eller tvärtom.
I ett välfärdsland skall inte behövande grupper ställas emot varandra!
Sverige har råd att ta hand om sin befolkning och ändå... som ett av världens rikaste och mest välfungerande länder... råd och förbannad skyldighet att hjälpa "andra länder."
Så jävla många människor verkar glömma av att de inte gjort ett enda dugg, presterat noll å nada, för att födas här och inte i Eritrea eller i Afghanistan.
De har haft tur. Ingenting annat. Inte på nåt vis förtjänat mer än någon annan.
Invandringen till Sverige har på sikt gjort vårt land rikt. Det tar lite tid men på sikt är det en av framgångsfaktorerna för vårt land. Och nej, det är inte bara jag som säger det heller.

Hatet och förlöjligandet mot Bibikhal 106 år som skall utvisas till Afghanistan får mej att fundera. "Våra svenska gamlingar som arbetat ett helt liv."
Är det i kraft av 40-50 års förvärvsarbete som våra gamlingar har sitt värde alltså?
Då kan vi med andra ord förakta gamla hemmafruar då?
Eller de som sjukpensionerades i tidiga år.
Blonda å blåögda utvecklingsstörda hur är det med dom?
Det är en helt vidrig inställning att vi ska ha förtjänat omsorg och medmänsklighet.

Och om nån undrar. Nej, jag delar inte den bilden vidare. Det har inget med bristande mod att göra. Det har snarare att göra med att jag inte har nyllet uppkört i arslet.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Word! Du uttrycker så bra vad jag också tycker.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare