fredag 19 oktober 2018

Det kommer att hända dej oxå?

"Jag vet inte vad vi tänkte att vi skulle segla förbi
Det som alla andra i världen hamnat i
Att vi med vår energi
Vi som tänkte nytt
Att vi kunde hoppa över det
Men nu blir kroppen sämre och man måste låtsas hårdare
Folk blir mindre av en nu och väntar sig mer
Och man får inga favörer av folk som vill ligga längre
Inte som en slägga utan som en svagt upplutande backe
Kommer det att hända
Det ska hända dig med"

"Det ska hända dej med" av Säkert.

Jag såg Svt's "Det kommer att hända dej med" om Klimakteriet i två delar igår.
För en barnmorska som skrev D-uppsats om Kvinnors upplevelse av klimakteriet var det kanske inte så mycket nytt men det var ett bra och viktigt program för precis som jag reflekterade över under mitt magisteruppsatsskrivande och precis som de sa i programmet...
Halva befolkningen kommer förr eller senare att drabbas och kunskaperna är väldigt låga. Intresset med. Precis som om det är, som i låttexten ovan av suveräna Säkert, något som vi kanske... högst troligen... undkommer.

Men klimakteriet är lite så som "kvinnoproblem" för övrigt. Mens, PMS, endometrios, underlivssvamp, bristande sexuell lust något som inte är särskilt intressant. Det ska skötas privat. Klimakteriet har ännu mer av det där över sej, här handlar det dessutom om den äldre kvinnan... den förbrukade.
Och kvinnor sköter det privat. Diskret. Pratar sällan om det med någon.
Kanske skojar till det lite om det där bruset. Eller om det ilskna.
Men inte mer. Aldrig om lidande. Ensamhet. Ångesten.

Svt's program var informativt och bra. Jag tycker att det kanske var lite mycket fokus på det medicinska och hur det med hormoner kan behandlas.
Men det kan bero på just det som jag kom fram till i min D-uppsats att det finns ingen naturlig plats eller person som kan tillhanda hålla information, stöd och ickemedicinska råd.
Eller jo, person finns... barnmorskor har den reella kompetensen för att sköta dessa samtal men ändå finns klimakteriemottagningar på ytterst få platser i landet.
Och varför är det så tror ni?
Ja, ni är välkomna att tro vad ni vill men jag tror det är så enkelt att "äldre kvinnor" är ointressanta.
Detta trots att dessa "äldre kvinnor" vanligtvis är runt 50 och kanske mitt uppe i både karriär och familjeliv och aktiva sexliv. Föreställ er att "äldre herrar" råkat ut för samma sak och hur samhället skulle stå i giv akt för att få hjälpa dessa med både det ena å det andra.


Hur som helst, se gärna programmet på svtplay, det var egentligen det jag ville säga. För som sagt, det kommer hända dej med. 

Puss/ Asta

5 kommentarer:

  1. Ska absolut se det! Tack för tips! Precis som Kroppshets med Mia Skäringer... Måste ta mig den tiden...Elr, jag VILL det :-)

    SvaraRadera
  2. På något sätt gör det mig så sorgsen att kvinnor går och bär på känslan av att det inte är något att prata om , att det är ointressant, trots att det verkligen är livsingripande. Och att det gäller försöka hålla ihop trots att allt sviktar. Trots att i alla fall jag inte alls känner igen mig när jag ser mig i spegeln. Inte heller känner jag igen mig i den minskade lusten till sex, trots att jag älskar min man över allt på jorden (frånsett barnen då) och trots att jag finner honom sexig. Jag är ledsen över det. En förlust. Bland många.
    (Lyckas inte få mitt googlekonto att lägga mig här, trots att jag är inloggad, därför anonymt). Puss/Cis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite som döden. Lika oundviklig. Lika lite talad om. Och jag tror nästan alla kvinnor upplever sorg (vinster oxå) men ändå. Kram

      Radera
  3. Jag pratar massvis med mina väninnor, med min partner, med min mamma, med min läkare, med min gynekolog, om klimakteriet. Tycker knappt vi pratar om något annat i väninnekretsen, faktiskt. Är det så olika?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror det. I min uppsats deltog förvisso bara 9 kvinnor men där kände samtliga att de eg inte hade någon att tala med, möjligtvis sin mamma. Andra studier säger samma sak. Men vad bra för dej/ er. Heja.

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare