onsdag 10 oktober 2018

Föreställ dej att det var din make, pappa eller son


"Jag tror inte att någon vill att en våldtäktsman ska gå fri. Jag tror att alla vill att antalet fällande domar ska bli högre. Men när Cicci Wallin går ut och agerar domare och bödel på samma gång, trots att Fredrik Virtanen blivit friad så går det emot alla rättsliga och demokratiska principer. Vi kan aldrig med säkerhet veta vad Fredrik har gjort eftersom utredningen lades ner, men vi kan med säkerhet säga att i lagens mening är han oskyldig, och därmed är det Cicci gör ett brott.
Sätt in dig i situationen att det vore en make, far eller en son till dig som blir anklagad för våldtäkt. Den manliga familjemedlemmen uttrycker om och om igen sin oskuld och blir också friad från brottet. Målsägande väljer då att offentligt gå ut och anklaga personen vilket gör att han förlorar jobb, vänner och rykte. Likt situationen med Fredrik så går det inte att säkerställa vad som hänt.
Det är enkelt att säga att man står för de demokratiska principerna tills man tvingas att försvara dem."



Det kom en kommentar... ja, en styck... men den var intressant och jag kände att jag ville viga ett inlägg åt den.
Först vill jag säga till er som kommenterar under Anonym. Det är helt ok att inte ha konto, men kan ni inte sätta ett namn eller ett alias så jag har någon att tilltala?
En del Anonyma kommer mest in för att bråka eller säga nåt spydigt, men en del av er säger vettiga saker, för en diskussion eller vill bara hålla med. Gör det då men snälla sätt ett namn under.
Den här "Anonym" håller inte med inlägget nedan, läs gärna det först om du inte gjort det, men jag uppfattar det som en ärlig diskussion och det uppskattar jag!

Så.
Som jag skrev i inlägget nedan, det är ingen enkel sak det här med odömda män som anklagas och namnges i traditionella eller sociala media.
Egentligen är det en grundsten i ett demokratiskt samhälle att människor skall dömas av domstolar och aldrig av folket.
Men samtidigt är det inte så enkelt, komplexa problem är sällan det.
Jag gissar att Anonym är en man och jag vill utgå från ett stycke av hens kommentar: Sätt in dig i situationen att det vore en make, far eller en son till dig som blir anklagad för våldtäkt. Den manliga familjemedlemmen uttrycker om och om igen sin oskuld och blir också friad från brottet. Målsägande väljer då att offentligt gå ut och anklaga personen vilket gör att han förlorar jobb, vänner och rykte.Jag vill kontra med motsatsen, föreställ dej att din hustru, mamma eller dotter blivit utsatt för en våldtäkt och gärningsmannen går fri. Så som den överväldigande majoriteten av våldtäktsmän faktiskt gör. Föreställ dej att din hustru/ mamma/ dotter dessutom fick vetskap om att övergreppet hon råkat ut för inte var en engångsföreteelse. Det var ett mönster hos denna man, över åratal att våldta, förgripa sej på, gå över gränsen mot andra kvinnor.
Är det då inte magstarkt att hon i tystnad skall slicka sina sår, acceptera att ord stod mot ord och hålla käften?

Låta denna mäktiga man, som gjort sej en karriär på att på ledarsida vara den perfekta Pk snubben.
Jag tycker att det är att begära för mycket av någon enda människa! 


Vi kvinnor har fått nog nu.
Vi inser att samhället inte är med oss. Att våra berättelser fortfarande ses på med tvivel. Att vår nykterhet, vår klädsel, vårt uppförande, vår sexuella historik skall dissekeras. Att vår hjälplöshet skall ifrågasättas.
Varför skrek du inte? Slogs du? Fanns där nåt vapen? Hur full var du egentligen?
Som om det hade  N Å G O N   J Ä V L A  betydelse?
Som sagt, så räknar BRÅ med att 1 % av alla våldtäkter leder till fällande dom.
Det finns inget annat brott där det är så låg sannolikhet att du får stå till svars.
Det är, i princip, riskfritt att våldta en kvinna.

Jag förstår, och delar, frustrationen över detta! 
Jag förstår, och delar, inställningen att vi inte längre kan vara tysta.
Att det oxå är en viktig demokratisk princip, att hälften av mänskligheten skall kunna känna sej trygga! 


Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Och hur kan "vi med säkerhet säga att han i lagens mening inte gjort nåt brott" hur vet vi det? Fallet blev nedlagt. Det betyder inte att inget brott begåtts. Eller?

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare